11 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

HK-top har tillid til regeringen

"Rød er trods alt at foretrække"

HK-top har tillid til regeringen

Helle Thorning er at foretrække frem for Lars Løkke - selvom den nye regering også har skuffet på en række punkter. Sådan lød signalet i beretningerne fra formand og næstformand på HK's kongres.

FOTO: HK
1 af 1

Der var massive klapsalver til statsminister Helle Thorning Schmidt efter hendes gæstetale på HK's kongres, som startede i dag.

- Regeringen overtog magten på et utroligt svært tidspunkt, hvor forgængerne havde vist en historisk uansvarligehed, sagde HK's formand Kim Simonsen, da han bød statsministeren velkommen.

Velfærdsstaten er bolværket mod, at alting skal foregå på markedets vilkår.
Kim Simonsen, HK-formand

I sin beretning lagde Kim Simonsen vægt på, at en rød regering klart er at foretrække frem for en blå. 

- Jeg er tilfreds med, at vi har fået en regering, der tager ansvar. En regering, der tør lave reformer og vil være med til at ændre Danmark til et solidarisk velfærdssamfund, fastslog Kim Simonsen i sin beretning.

Kritik af Corydon

Han erkendte samtidig, at fagbevægelsen ikke på alle punkter har fået det, de håbede på, med en ny regering, og pegede konkret på de kuldsejlede trepartsforhandlinger.

- Ikke, at jeg vil give regeringen hele skylden for, at trepartsforhandlingerne ikke blev til noget. Fagbevægelsen bærer helt klart også sin del af ansvaret, tilføjede HK-formanden.

Han appellerede samtidig til både regering og arbejdsgivere om fremover at arbejde sammen med fagbevægelsen om at løse udfordringerne på arbejdsmarkedet,

Samtidig var der kritik til finansminister Bjarne Corydons støtte til konkurrencestaten.

- Jeg er ikke vild med, at Bjarne Corydon siger, at han ikke har noget ideologisk forhold til velfærdsstaten. Velfærdsstaten er bolværket mod, at alting skal foregå på markedets vilkår og markedets logikker, sagde forbundsformanden.

Bredside mod Løkke

Langt mere kontant kritik havde han af Venstres optræden som arbejderparti, ved at have inviteret Metal-formanden som taler på partiets landsmøde.

- Jeg vil gerne udfordre Venstre lidt: Betyder det, at I også anerkender fagbevægelsens betydning og nødvendighed, når rammerne for arbejdsmarkedet skal fastlægges? Hvad siger du, Lars Løkke, til supplerende dagpenge, til bedre vilkår for genoptjening af dagpengeretten og til fradragsretten, spurgte Kim Simonsen.

Han rettede derefter en bredside mod Venstres planer om nulvækst, som vil betyde nedskæringer og et tab af 24.000 offentlige arbejdspladser.

- Det kan ikke lade sig gøre år efter år at skære i medarbejderstaben og samtidig forvente at borgere og virksomheder får den samme service og den samme kvalitet. Jeg er af den klare opfattelse, at der er - og skal være - plads til vækst i både den private sektor og den offentlige sektor, sagde HK-formanden.

Han kom i beretningen ikke ind på regeringens nuværende stramme økonomiske rammer for den offentlige sektor eller planerne om at spare 12 milliarder kroner i det offentlige frem mod 2020.

Kim Simonsen havde stor ros til regeringens forslag til reform af erhvervsuddannelserne, som efter hans mening imødekommer mange af HK's ønsker.

Kritik af reformer

Til gengæld fik andre af regeringens reformer kritik med på vejen af HK's næstformand Mette Kindberg, som holdt den anden del af beretningen.

- Den kongresperiode, vi har bag os, har ikke været præget af den helt store medgang - selvom regeringen har skiftet farve, konstaterede Mette Kindberg.

Hendes kritik gjaldt både de forringede vilkår for fleksjobbere, som blev indført med reformen af fleksjob og førtidspension, samt forrringelserne af dagpengeregler og efterlønnen.

- Halveringen af dagpengeperioden - midt i en krisetid - var et kæmpesvigt. Kun med det yderste af neglene blev der fundet en lappeløsning for de udfaldstruede, en absolut minimalløsning, sagde næstformanden.

I forhold til ligestillingen roste Mette Kindberg regeringen for at være på vej med et lovforslag om en forbedret ligelønsstatistik, men kritiserede den samtidig skarpt for ikke at fastholde løftet om at indføre øremærket barsel til mænd.

- Jeg vil blot sige, at i HK vil vi derimod holde, hvad vi lover, erklærede Mette Kindberg.

HK's kongres fortsætter i morgen med diskussion af forslaget til målprogram for den kommende kongresperiode.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


24. okt. 2013 - 10:38   25. okt. 2013 - 17:25

HK-kongres

ur@arbejderen.dk
HK's kongres
  • HK afholder kongres fra 24.-26. oktober i Tivoli Congress Center i København.
  • Der deltager 381 delegerede på kongressen. HK har i alt 280.000 medlemmer.
  • En tredjedel af de delegerede er mænd, to tredjedele er kvinder - det svarer til fordelingen i forbundet som helhed.
  • Gennemsnitsalderen blandt de delegerede er 51 år, der er 13 delegerede under 30 år, mens der er 48 delegerede over 60 år.