17 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Hvad fanden bilder I jer egentlig ind?

Raser over senere pensionsalder

Hvad fanden bilder I jer egentlig ind?

Forbundsformand Ole Wehlast og de delegerede på den igangværende kongres i Fødevareforbundet er klare i spyttet, når det gælder forslaget om en senere pensionsalder: Det er uacceptabelt!

Jeg møder mange, mange fødevarearbejdere, som jeg kan se ikke har et helbred, der bringer dem helskindet til pensions-alderen. End ikke med det yderste af neglene, sagde Ole Wehlast.
FOTO: Rune Evensen
1 af 1

Jeg vil opfordre jer alle til at invitere jeres lokale folketings-politikere - fra alle partier - ud på jeres arbejdspladser, sådan at de ved selvsyn kan opleve, hvad det vil sige at arbejde hårdt rent fysisk.

Nu er det gigtmedicin og smertestillende piller på recept, der skal til for at klare smerterne ved arbejdet.
Ole Wehlast, forbundsformand

Sådan lød den konkrete opfordring fra forbundsformand Ole Wehlast, da han aflagde beretning på kongressen i Fødevareforbundet NNF og kom ind på forslaget om at udskyde efterlønsalderen et halvt år.

– Det er ikke godt nok. Det må vi have lavet om. NU! Politikerne må simpelthen stoppe med kun at stole på Finansministeriets regneark og skrivebordsfakta, og i stedet besøge os ude i virkeligheden, sagde han fra talerstolen.

Fødevarearbejderne, der arbejder som slagteriarbejdere, bagere, konditorer og tobaksarbejdere, er blandt de grupper på arbejdsmarkedet, der sammen med 3F's medlemmer bliver hårdest ramt, hvis de skal arbejde et halvt år længere. Mange af dem har problemer allerede i dag med at holde ud, til de kan gå på pension.

Hænger i neglene

– Når jeg kommer rundt på vores mange arbejdspladser, er der desværre en rigtig kedelig ting, der springer i øjnene. Som gør mig trist. Og som gør mig vred. For jeg møder mange, mange fødevarearbejdere, som jeg kan se ikke har et helbred, der bringer dem helskindet til pensions-alderen. End ikke med det yderste af neglene, sagde forbundsformanden til de 300 delegerede.

Henvendt til de politikere, der er fortalere for at udskyde pensionsalderen, sagde han:

– Hvad fanden bilder I jer egentlig ind? Hvad er der blevet af hele velfærdssamfundets idé om, at de bredeste skuldre skal bære de tungeste byrder?

Ole Wehlast fortalte om mødet med Lars Nelsen, der var gået ud af 8. klasse og var startet på slagteriet i Horsens og som blot 41-årig havde svært ved at se, hvordan hans krop skulle holde til en forlængelse af arbejdslivet. Og om snakken med fire kvinder i kantinen på Tulip Svenstrup. 

– Da jeg spurgte om, de tog Panodiler for at komme på job om morgenen, grinede de højt. Det er mange år siden, de kunne klare sig med Panodil. Nu er det gigtmedicin og smertestillende piller på recept, der skal til for at klare smerterne ved arbejdet.

Elastikøvelser

Emnet blev da også kommenteret af flere delegerede, da de tog ordet under debat af beretningen. De havde tydeligvis svært ved at forstå eller acceptere, at de selv og kollegaerne, der har knoklet et langt arbejdsliv og betalt skat, skal slæbe sig afsted på arbejde i endnu længere tid end i dag. 

– Nu er det igen os lønmodtagere, der skal betale gildet. Vi har allerede betalt med en halvering af dagpengene og med efterlønsforringelser. de vil have os til at arbejde længere, men hvis vi tager os her i hallen, er vi så attraktive på arbejdsmarkedete, når vi fylder 64, 65, 66? Er det muligt, at vi i fødevarebranchen kan arbejde i 45 år, spurgte Flemming Hansen fra Østjylland og gav selv svaret med et rungende NEJ.

John Christiansen fra Nordjylland havde også mere end svært ved at se det rimelige i et længere arbejdsliv, men han var heller ikke vild med forslaget fra forbundsformanden, der indebærer en fleksibel tilbagetrækningsordning med afsæt i et arbejdsliv på 45 år.

– Det svarer til at én på 17 år skal arbejde til han/hun fylder 62 år, sagde han tydeligt indigneret.

I debatten om et længere arbejdsliv er motion og bedre kost blevet bragt på banen, og det fik Finn G. Madsen fra Østjylland på talerstolen.

– Elastikøvelser og nedsat støj er langt fra tilstrækkelig til, at vores medlemmer kan holde til at blive længere tid på arbejdsmarkedet, mente den østjyske kongresdelegerede. 

Verden på Christiansborg - og den udenfor

Også dagens gæstetalere kom ind på pensionsalderen, først LO-formand Lizette Risgaard:

- Mange af jeres kolleger vil da gerne arbejde i mange flere år, hvis de kunne. Men det kan de ikke. Mange år i branchen slider på kroppen.

LO-formanden mente, at der muligvis er en brist blandt politikerne på Christiansborg, om hvad det vil sige at have et hårdt fysisk arbejde.

 - At der kan leve politikere, som ikke lader sig mærke eller har hørt om et arbejdsmarked på smertestillende medicin, det forstår jeg ikke. Derfor må jeg også sige, at Løkkes 2025 plan er en ommer, lød det fra Lizette Risgaard.

Også Socialdemokraternes formand Mette Fredriksen var på gæstevisit, og hun havde et løfte med til kongressen.

– Vi vil gerne være med til at løse Danmarks udfordringer. Men vi kommer ikke til at bede nedslidte danske lønmodtagere om at arbejde mere, så Anders Samuelsen kan vinde en eller anden stirrekonkurrence i blå blok, sagde Mette Fredriksen.

Fredag replicerer Ole Wehlast på debatten, der også handlede om den skrinlagte fusion mellem Fødevareforbundet og Dansk Metal og forbundsformandens udmelding om, at forbundet er klar til at skyde kapital i dansk landbrug for at vende den negative spiral med dalende slagtesvin på de danske slagterier.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


29. sep. 2016 - 15:06   30. sep. 2016 - 09:13

NNF-kongres

noc@arbejderen.dk