21 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Hver anden butiksansat arbejder på deltid

Svært at få fuldtidsjob

Hver anden butiksansat arbejder på deltid

Flere og flere butiksansatte bliver deltidsansatte, især i landets supermarkeder. Her arbejder mere end 60 procent af de ansatte nu på deltid, viser nye tal. En bekymrende udvikling, mener HK Handel.

I store supermarkeder og discountbutikker arbejder 60-67 procent af de ansatte på deltid
FOTO: Dansk Supermarked
1 af 1

Når du køber ind i dit lokale supermarked, vil flere end hver anden butiksarbejder, du møder, være deltidsansat. Det viser en særkørsel, som Danmarks Statistik har lavet for HK Handel.

Fra 2003 til 2012 er andelen af deltidsansatte i landets butikker steget fra 36 til 50 procent. I de store supermarkeder og discountbutikker er man helt oppe på henholdsvis 60 og 67 procent deltidsansatte. En skidt udvikling, mener de butiksansattes fagforening:

- Detailhandlen er ved at blive en branche, hvor det er umuligt at få et almindeligt fuldtidsarbejde. Vi bliver nødt til at gøre noget for at vende udviklingen, siger  formand i HK Handel, Per Tønnesen.

Han vil derfor arbejde for, at arbejdsgiverne skal tilbyde fuld tid til deltidsansatte, inden man går ud og ansætter en ny på deltid.

- Problemet er, at det typisk er unge ufaglærte, ofte studerende, som bliver ansat på deltid, fordi de faglærte har svært ved at leve af en deltidsstilling. Detailhandelen er jo i forvejen langt fra at være lønførende på det danske arbejdsmarked, siger HK-formanden til Arbejderen.

Han understreger dog, at det ikke handler om, at de studerende ikke må arbejde i butikker. Det er omfanget, som er et problem.

Liberalisering af lukkelov

I Dansk Supermarked, som blandt andet ejer butikker som Bilka, Netto og Føtex, nikker man genkendende til det øgede antal deltidsansættelser.

- Det er korrekt, at vi ansætter flere medarbejdere på deltid, siger pressechef Mads Hvitved Grand, som dog ikke tror, at det i Dansk Supermarked er 60-67 procent af arbejderne, som er deltidsansatte.

Han forklarer det stigende antal deltidsansatte med de nye, løsere rammer for butikkernes åbningstid, som trådte i kraft i efteråret 2012.

- Især efter liberaliseringen af lukkeloven er det blevet nødvendigt med flere ansatte, fordi det giver en større fleksibilitet i forhold til de skæve arbejdstider, som der jo er kommet flere af.

Mads Hvitved Grand fortæller, at de ansatte, i overenskomsten, er beskyttet af nogle begrænsninger i, hvor ofte de må arbejde på skæve tidspunkter, for eksempel i weekenden og om aftenen.

- Derfor har vi brug for flere hoveder at fordele vagterne på. Derfor har vi også flere deltidsansatte, som har færre arbejdstimer.

HK-formanden er enig i, at lukkeloven er en hovedfaktor for stigningen i deltidsansatte:

- Den nye lukkelov har skabt en situation, hvor især de store butikskæder holder åbent fra tidlig morgen til sen aften. Det betyder ikke større omsætning, for der bliver nemlig ikke brugt flere penge. Det vil sige, at man vælger at holde længere åbent for den samme indtjening. Det er klart, at de penge skal hentes ind et sted fra, siger Per Tønnesen.

Han vil dog ikke accepterer fleksibilitet som et brugbart argument.

- Det holder ikke. Detailhandelen har simpelthen Danmarks mest fleksible overenskomst. I virkeligheden handler det om, at man sætter konkurence internt imellem butikkerne over kvalitet for kunderne, siger Per Tønnesen.

På den måde, mener han, risikerer arbejdsgiverne at smadre fagligheden hos de butiksansatte.

- Faget bliver jo truet, når man går væk fra at ansætte de dygtige faglærte, som kender til varerne og til kunderne, og istedet ansætter helt unge ufaglærte i så høj grad som man gør.

Nethandel truer

HK Handel ser den fremvoksende internethandel som en trussel mod arbejdspladserne:

- Vi er jo hele tiden i konkurence med e-handelen, og der, hvor butikkerne kan noget, som netbutikkerne ikke kan, er god personlig betjening fra dygtige butiksansatte. Når butikkerne begynder at droppe de faglærte til fordel for de ufaglærte, går det i længden ud over arbejdspladser indenfor detailhandelen, mener Per Tønnesen.

Dansk Supermarked mener ikke, at det er et problem, at de ansætter færre faglærte.

- Hos os skal man være servicemindet og udadvendt, uanset om man er fuldtidsansat eller arbejder på deltid. For det er jo rigtigt, at vi har brug for et højt serviceniveau for at give kunderne den bedste indkøbsoplevelse, siger pressechef Mads Hvitved Grand.

 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


20. jun. 2013 - 08:56   25. jun. 2013 - 09:48

Arbejdstid

as@arbejderen.dk
Lukkeloven
  • Den 1. oktober 2012 afskaffede regeringen lukkeloven, som havde reguleret butikkernes åbningstid

  • Den blev erstattet af en helligdagslovgivning, der gør, at butikkerne skal holde lukket på helligdage, grundlovsdag, juleaftensdag samt efter klokken 15 på nytårsaftensdag

  • Derudover må butikkerne holde åbent 24 timer i døgnet alle andre dage

  • Dagligvarebutikker med en omsætning på mindre en 31,4 millioner kroner må dog holde åbent på alle årets dage