29 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Hver syvende nyuddannet håndværker er arbejdsløs

Hver syvende nyuddannet håndværker er arbejdsløs

Indtil nu har det mest været nyuddannede akademikere, som gik direkte fra skolebænken ud i arbejdsløshedskøen. Nu er det i højere grad unge smede, frisører og pædagogmedhjælpere, som står uden arbejde.

Blandt de unge, der afsluttede deres erhvervsuddannelse i 2011, gik hver syvende direkte ud i mindst et halvt års arbejdsløshed. Det er næsten fire gange så mange som blandt dem, der fik svendebrev i 2008.
FOTO: PN
1 af 1

Samtidigt med at debatten raser om kontanthjælpsreform og halvering af dagpengeperioden, viser en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd nu, at flere faglærte unge end nogensinde før ikke kan få et job, når de kommer ud fra skolen med et nyskrevet svendebrev i hånden.

Analysen viser, at blandt de unge, der afsluttede deres erhvervsuddannelse i 2011, gik hver syvende direkte ud i mindst et halvt års arbejdsløshed. Det er næsten fire gange så mange som blandt dem, der fik svendebrev i 2008, hvor Danmark for alvor blev ramt af krisen.

De, der bliver ansat, skal helst kun være 20 år, kunne rejse og lave alt muligt, og så skal de også lige have 40 års erfaring.

Torben Poulsen, a-kasseleder, Dansk Metal.

Udviklingen betyder ifølge senioranalytiker Mie Dalskov Pihl at det typiske billede af arbejdsløsheden blandt dimittender (nyuddannede, red.) har ændret sig.

- Hvor det tidligere var hver fjerde ledig, som var faglært, er det nu mere end hver tredje af de ledige dimittender. Samtidig ser vi, at akademikerledigheden ikke er værre i dag end i 2002 og 2003, hvor vi sidst havde krise, men for de faglærte er det all time-high, siger hun til Ugebrevet A4.

Industrien flytter

Dansk Metal mener, at forklaringen skal findes i den massive udflytning af danske produktionsarbejdspladser, som har fundet sted under krisen.

- Industrien har mistet 50.000 til 100.000 arbejdspladser, og det er en masse steder, hvor man tidligere ansatte folk efter endt uddannelse. Lindø Værftet for eksempel, men også andre store virksomheder. De arbejdspladser er der ikke længere, siger leder af Metals a-kasse Torben Poulsen til A4 og fortsætter:

- De, der bliver ansat, skal helst kun være 20 år, kunne rejse og lave alt muligt, og så skal de også lige have 40 års erfaring.

Selvom industrien er hårdt ramt af høj arbejdsløshed, er det ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd de nyuddannede pædagogmedhjælpere fra den såkaldte Pau-uddannelse, som er hårdest ramt. Her startede knap hver tredje, som blev færdig i 2011, deres arbejdsliv med at gå uden job i mindst et halvt år.

Pædagogisk sektorformand i FOA, Jakob Sølvhøj, mener, at årsagen skal findes i kommunernes stramme budgetter og massive besparelser igennem de senere år.

- På hele det pædagogiske arbejdsmarked er der fra september 2010 til september 2011 forsvundet næsten 7.000 stillinger. Beskæftigelsen faldt dramatisk i den periode, og det betyder, at det er ekstra svært at komme ind på arbejdsmarkedet, understreger han.

Regeringen vil fortsætte kurs

På trods af de noget sorte kendsgerninger, mener Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører, Leif Lahn Jensen, at regeringen følger den rette kurs.

- Har vi så gjort det godt nok? Spørgsmålet er, om man nogensinde kan gøre nok. Men jeg kan forsikre, at det er noget, som vi følger tæt, siger han til Ugebrevet A4.

Venstres svar på ungdomsarbejdsløsheden lyder på, at sænke skatten, fjerne afgifter og gøre livet lettere for erhvervslivet.

- Vi har i vores finanslovsforslag sat fokus på præcis det, det handler om: Færre afgifter, som rammer erhvervslivet, og flere job. Regeringen følger den forkerte kurs, og bare Boligjobordningen, som netop er afskaffet, ville jo have betydet 5.000 ekstra, nye job, siger Ulla Tørnæs, partiets arbejdsmarkedsordfører .

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


15. jan. 2013 - 09:16   15. jan. 2013 - 09:30

arbejdsløshed

as@arbejderen.dk