I onsdags gik millioner af arbejdere i 23 europæiske lande i strejke eller demonstration mod EU's nedskæringspolitik. Opfordringen til den fælles faglige aktionsdag kom fra den europæiske LO-sammenslutning ETUC.
Anderledes stille gik det for sig i Danmark. Bortset fra et offentligt møde i København, hvor George Mavrikos, generalsekretær for World Federation of Trade Unions (WFTU), talte, blev dagen ikke markeret offentligt i Danmark.
På LO's hjemmeside var aktionsdagen ikke omtalt før på selve dagen. Her kunne man læse, at LO støttede aktionsdagen og at "dansk fagbevægelse støtter fuldt og helt op bag den europæiske fagbevægelses aktionsdag."
LO's støtte udmønter sig i en opfordring til at deltage aktivt - ikke i aktionsdagen, men i valgkampen op til valget til EU-parlamentet i 2014, "for at få sammensat et parlament af progressive politikere, der ikke er fastlåst i neoliberalistisk tænkning".
Dén udmelding undrer Claus Olsen, en af medarrangørerne til onsdagens møde med WFTU-lederen i København og til en WFTU-aktionsdag for faglige rettigheder den 3. oktober, som herhjemme blev afholdt under parolen "Ingen arbejdsløse uden dagpenge".
- Jamen taler vi ikke om det LO, som helhjertet har anbefalet dansk tilslutning til den nyliberalistiske konkurrenceevnepagt og den finanspagt, der onsdag blev demonstreret imod i hele EU? Hvor var I henne, LO? Mens hele Europa er ude i en kamp mod nedskæringer og for at bevare faglige og sociale rettigheder, går LO nok engang enegang, mens alle andre går på gaden, siger Claus Olsen til Arbejderen.
LO tager fejl
Hvis LO mener, at det kun er en kamp for sydeuropæere, tager de grueligt fejl inde i LO-hovedkvarteret, mener Claus Olsen.
- Vi mærker også EU's nedskæringspolitik markant i Danmark. Tag bare den såkaldte tilbagetrækningsreform, altså forringelserne af efterlønnen og forhøjelsen af pensionsalderen, som vil holde mange unge ude fra arbejdsmarkedet, mens ældre arbejdere bliver yderligere slidt ned. Eller dagpengeforringelserne, som jo også er en del af EU's nedskærings-diktater, siger Claus Olsen.
- Det mest skræmmende er næsten, at vi har en S-regering med et SF, der har skrevet under på finanspagten, selv om de jo ikke behøvede at gøre det. Den måde, EU vælger at løse krisen på, er entydigt at støtte bankerne og finanskapitalen og lade arbejderne betale for den støtte gennem nedskæringer og gennemhullede faglige og sociale rettigheder, siger Claus Olsen.
I modsætning til LO har hovedorganisationen FTF i god tid omtalt aktionsdagen på sin hjemmeside.
FTF-hilsen fra kongres
- Vi har set, at krisepolitikken er slået fejl. Det er umuligt at spare sig ud af krisen. Derfor bakker vi op om en fælles aktionsdag, forklarer Bente Sorgenfrey.
Hun er selv vicepræsident i ETUC, og har været med til at træffe beslutning om at aktionere den 14. november.
- I Danmark må fagbevægelsen ikke opfordre til at strejke, så den del af udtalelsen kan vi selvfølgelig ikke støtte. Men bortset fra det, så står vi bag og mener, at det er en god idé at markere et opgør med den ensidige brug af sparekniven, siger FTF-formanden.
FTF's støtte på selve aktionsdagen indskrænkede sig dog til en hilsen fra den igangværende FTF-kongres i København. I hilsenen udtrykker kongresdeltagerne "solidaritet med de mange medborgere i EU, der i dag lider under EU's perspektivløse sparepolitik" og opfordrer til, at der i EU-regi bliver indgået "en social pagt, der styrker den sociale dialog, respekterer og forstærker overenskomst- og aftalesystemerne og gør op med den stadig mere omfattende sociale dumping".
Arbejderen forsøgte i går forgæves at få en kommentar fra LO til, at landsorganisationen først valgte at lægge oplysningen om aktionsdagen ud på selve dagen, og hvori LO's "fulde og hele støtte" til aktionsdagen bestod.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278