En hurtig løsning til at forbedre produktiviteten i den offentlige sektor kan findes allerede ved de kommende overenskomstforhandlinger. Nemlig hvis parterne indgår mere "brede" og fleksible overenskomster, hvor man ikke ser så stort på hvilke fagområder, der tager sig af hvilke opgaver, og med mere individuel resultatløn og fleksibel arbejdstid.
Kommissionen er helt ude af trit med virkeligheden. Det virker mere som en politisk udmelding.
Dennis Kristensen, FOA
Det slog Produktivitetskommissionens formand Peter Birch Sørensen fast, da han i går fremlagde kommissionens afsluttende rapport.
- Vi har haft fokus på tiltag, der kan besluttes af politikerne på Christiansborg samt i kommuner og regioner. Men også erhvervs- og arbejdsmarkedsorganisationer kan spille en vigtig rolle, sagde Peter Birch Sørensen.
Slår åbne døre ind
Men kommissionen "slår åbne døre ind" med sine forslag, sagde økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager i sin takketale til Produktivitetskommissionen.
- Det er i høj grad også regeringens egne pejlemærker. Derfor har vi aftalt syv principper med arbejdsmarkedets parter, og vi har også aftalt, at der skal være mulighed for forsøg med fritagelse fra overenskomstbestemmelser – og de forsøg kan faktisk begynde allerede nu, sagde Vestager.
Hendes aftale med Offentligt Ansattes Organisationer, OAO, om modernisering af den offentlige sektor fik sidste år FOA til at træde ud af OAO i protest. Også Danmarks Lærerforening har sagt fra overfor aftalen.
Fagforeninger kritiske
Både OAO og FOA, der hovedsageligt organiserer offentligt ansatte uden videregående uddannelse, stiller sig kritisk overfor Produktivitetskommissionens forslag om mere fleksible overenskomster og især forslaget om individuel resulatløn.
- Kommissionen er her helt ude af trit med virkeligheden. Det virker mere som en politisk udmelding, de her kommer med. Vi har allerede meget fleksible overenskomster, så fleksible, at vores arbejdsgivere sjældent gør brug af en rammeaftale, der gør det muligt lokalt at fravige overenskomsten, hvis der er lokal enighed om det, siger FOA's formand Dennis Kristensen til Arbejderen.
Også OAO's formand, Bodil Otto, mener, at de nuværende overenskomster allerede giver vide muligheder for fleksibilitet. Hun peger på, at mere brug af individuel løn i den offentlige servicesektor kan være direkte skadende for produktiviteten, fordi det kan gå ud over samarbejdet på arbejdspladsen – og dermed over borgerne.
- En erkendelse som de offentlige arbejdsgivere måske allerede har, da de ikke har stillet krav om flere penge til lokal forhandling ved de seneste overenskomstforhandlinger, siger OAO's formand.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278