Mens Dansk Flygtningehjælp, Venstre-regeringen, byggeriets arbejdsgivere og den borgerlig-liberale tænketank Cepos ser indslusningsløn som et redskab til bedre integration af flygtninge, mener fagbevægelsen, at ordningen vil føre til yderligere pres på de danske lønninger.
Andreas Kamm taler for at slå endnu et hul i det overenskomstmæssige system.
Simon Tøgern, HK Privat
Den såkaldte indslusningsløn er i flere omgange blevet præsenteret som en måde at gøre det billigere for arbejdsgiverne at ansætte flygtede mennesker, som måske ikke er i stand til at tjene deres løn ind fra dag ét.
Den borgerlig-liberale tænketank Cepos er blandt de varmeste fortalere for modellen. Ifølge tænketankens egne beregninger vil beskæftigelsen blandt ikke-vestlige indvandrere på lang sigt vokse med 7.000 personer, hvis man indfører en indslusningsløn på 70 kroner i timen.
Modsat mener arbejdsgiverne i Dansk Industri (DI), at en lavere løn for flygtninge er helt unødvendigt.
– De forslag til indslusningsløn, der har været nævnt, giver ikke virksomhederne en økonomisk fordel i forhold til de eksisterende redskaber. Virksomhedspraktik koster ikke virksomhederne en øre, og det kan ganske enkelt ikke matches af nogen indslusningsløn, sagde viceadministrerende direktør i DI Kim Graugaard på sidste uges Vækstkonference 2015, der var arrangeret af Cepos.
Lavere løn er en hjælp
På samme konference talte også generalsekretær for Dansk Flygtningehjælp Andreas Kamm. Han mener modsat Danmarks mest magtfulde arbejdsgiverorganisation, at lavere løn er vejen frem for bedre integration.
I et debatindlæg i Berlingske Tidende, skrevet sammen med direktør i Dansk Byggeri Lars Storr-Hansen, siger Andreas Kamm om problemet med at få flygtninge i arbejde:
"En mulighed er at indføre en indslusningsløn til flygtninge, som kan sikre, at de får foden inden for på arbejdsmarkedet. Det bør tages med i overvejelserne, når der aftales løn og andre vilkår mellem parterne på det danske arbejdsmarked - som supplement til eksisterende modeller."
Smagløs kampagne
Netop Andreas Kamms indlæg i Berlingske og hans optræden på Cepos-konferencen, gør fagforeningsformand for HK Privat Simon Tøgern vred. Han har intet imod, at flygtninge skal have hjælp til at komme ind på arbejdsmarkedet, men han mener, at Dansk Flygtningehjælp kører en decideret kampagne for lavere løn.
– Jeg har svært ved at se det anderledes, end at Andreas Kamm er ude i en egentlig kampagne for at få indført indslusningsløn. Hvorfor gør han sig ellers til talsmand for indslusningsløn på en Cepos-konference og skriver et indlæg i en større avis sammen med direktøren for byggeriets arbejdsgivere, spørger Simon Tøgern.
HK-formanden mener, ligesom arbejdsgiverne i Dansk Industri, at der allerede i dag findes masser af muligheder for at sluse folk ind på arbejdsmarkedet, uden at arbejdsgiverne skal betale fuld hyre.
Når Andreas Kamm alligevel gør sig til talsmand for indslusningsløn, mener Simon Tøgern, det må skyldes, at han har en anden dagsorden.
– Han taler for at slå endnu et hul i det overenskomstmæssige system og oveni købet bruge flygtninge som rambuk - det mener jeg er smagløst, siger Simon Tøgern til Arbejderen.
Taler flygtningenes sag
Andreas Kamm er på ingen måde ude på at bruge flygtninge som rambuk for at nedbryde det danske overenskomstsystem, præciserer generalsekretæren overfor Arbejderen.
– Vi vil være kede af og bekymrede over modeller, som skaber løndumping eller løntrykkeri. Vores ærinde er, at flygtninge får en bedre fremtid i Danmark og bliver integreret. Derfor går vi ud og appellerer til arbejdsmarkedets parter om at hjælpe med at bane vejen til arbejdsmarkedet, siger Andreas Kamm.
Han har arbejdet med flygtninge og integration i omkring 35 år, og ifølge ham går vejen til en bedre integration gennem respekt og arbejde. Når han efterlyser nye modeller til indslusning af flygtninge på arbejdsmarkedet, sker det ud fra erfaringerne med, at de nuværende ordninger ikke fungerer.
– Jeg kan godt blive en smule mat over at henvise til eksisterende ordninger. De virker tilsyneladende ikke efter hensigten. Vi siger ikke, at vi har modellen, men vi har appellen, og så håber vi, at de, der har forstand på arbejdsmarkedsforhold, bidrager til at finde løsninger, lyder det fra Flygtningehælpens generalsekretær.
Fyr Andreas Kamm
Vreden over flygtningehjælpens udmeldinger fik fredag i sidste uge Simon Tøgern til at skrive en opdatering på facebook med overskriften: Boykot Dansk Flygtningehjælp.
Han skriver blandt andet:
"LO, FOA, HK, Danmarks Lærerforening og andre faglige organisationer er medlem af Dansk Flygtningehjælp.......Enten må Andreas Kamm indstille sin kampagne omgående, eller også må Dansk Flygtningehjælp fyre ham. Sker en af de to ting ikke, så vil jeg arbejde for at de faglige organisationer melder sig ud af Dansk Flygtningehjælp."
Set i bakspejlet mener Simon Tøgern, at opdateringen "måske var en smule firkantet" formuleret. Han glæder sig dog over, at det har fået Dansk Flygtningehjælp til at henvende sig for at få et møde i stand med HK om situationen.
Også Andreas Kamm er glad for, at der er sat gang i en meget vigtig debat, og han håber, der bliver fundet frem til måder at hjælpe flygtninge i job.
– Jeg taler flygtningenes sag, og jeg ved, at de gerne vil arbejde, men at det er meget svært her i Danmark.
Mødet forventes at finde sted i starten af det nye år.
LO: En dårlig idé
HK's Simon Tøgern er langt fra alene om at være bekymret over udsigten til indførelse af indslusningsløn. Også LO-formand Lizette Risgaard er kritisk indstillet.
– Indslusningsløn er en dårlig ide og slet ikke i overensstemmelse med den måde, vi har aftalt, at arbejdsmarkedet fungerer på i Danmark. Det har jeg også sagt til Kamm ved flere lejligheder. Vi har gode modeller for at få flygtninge ind på det danske arbejdsmarked, men de bliver bare ikke brugt af virksomhederne. Så lad dem starte med at åbne dørene til virksomhederne, så finder vi løsninger i forhold til de ordninger, vi allerede har, siger Risgaard ifølge Finans.dk.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278