Den første aftale ved OK20 er faldet på plads. Søndag blev CO-industri og Dansk Industri (DI) enige om de første nye overenskomster på det toneangivende industriområde.
Vi har sikret mere til alle, uanset om du er i starten af dit arbejdsliv, i midten af det, eller pensionen begynder at nærme sig.
Claus Jensen, CO-industri
Aftalen er treårig og indeholder blandt andet en stigning af mindstelønnen på 7,5 kroner i timen. Fritvalgskontoen, hvor lønmodtagerne selv kan bestemme, om de vil bruge pengene til mere i løn, pension eller fridage, stiger fra fire procent til syv procent. Der bliver tre ugers ekstra øremærket forældreorlov til den anden forælder med fuld løn og ret til 14 ugers løn under sygdom mod de nuværende ni.
– Vi gik ind til forhandlingerne med det mål, at alle medlemmer i industrien skulle få markante forbedringer af deres løn- og arbejdsvilkår. Det har vi i den grad fået. Vi har sikret mere til alle, uanset om du er i starten af dit arbejdsliv, i midten af det, eller pensionen begynder at nærme sig, siger en tilfreds Claus Jensen, formand for CO-industri og Dansk Metal.
OK med klimaaftryk
Han præsenterede forliget på et pressemøde søndag klokken 14 sammen med de tre øvrige topforhandlere: CO-industris næstformand Mads Andersen samt Lars Sandahl Sørensen og Kim Graugaard, henholdsvis administrerende direktør og viceadministrerende direktør i DI.
På pressemødet fremhævede forhandlerne, at der også er aftalt et løft af de tillidsvalgtes rettigheder. Ligesom der sker forbedringer i forhold til uddannelse, idet den midlertidige ordning om aftalt uddannelse bliver en permanent del af overenskomsten. Endelig har klimadagsordenen sneget sig ind i industriforliget, ved at parterne har aftalt et fælles ansvar for at "sikre den grønne omstilling."
– Vi har simpelthen landet en aftale med mere til alle. Det er jeg stolt af, lyder det fra Mads Andersen, der fremhæver den store opbakning og støtte fra medlemmerne, som har været en medvirkende årsag til, at der er "landet så godt et resultat."
>>LÆS OGSÅ: Deltagere i faneborg kræver et OK-løft, der kan mærkes
Glad HK-sektorformand
HK's private sektor har omkring 30.000 medlemmer ansat i industrien, og sektorformand Simon Thøgern er yderst tilfreds med resultatet, ikke mindst da medlemmerne havde en forhøjelse af fritvalgskontoen helt i top over krav ved OK20:
– Vi kan være godt tilfredse med, at netop fritvalgskontoen forhøjes til syv procent over de næste tre år, og vi har for eksempel i forhold til småbørnsfamilierne fået sikret lidt mere frihed. Vi ser i HK Privat i høj grad fritvalgskontoen som en arbejdslivskonto, og det er vi kommet et skridt tættere på med forhøjelsen.
Industriens overenskomster består af Industriens Overenskomst for faglærte og ikke-faglærte samt Industriens Funktionæroverenskomst for tekniske og administrative funktionærer. Den dækker over cirka 230.000 lønmodtagere. Lønnen er – bortset fra en fastsat mindsteløn – ikke en del af de centrale overenskomstforhandlinger i industrien, men fastsættes via årlige lokale lønforhandlinger på de enkelte virksomheder.
OK-aktiviteterne fortsætter
I alt skal omkring 600.000 privatansatte have nye overenskomster, så OK20 er langt fra overstået. Med industriforliget er vejen imidlertid banet for alle øvrige områder, da det typisk er det forlig, der sætter rammerne for alle andre.
Forhandlingerne følges tæt, og aktiviteterne for et overenskomstresultat, man kan stemme ja til, fortsætter. På en faglig konference i Odense den 29. januar besluttede deltagerne, at fredag den 14. februar skal være landsdækkende aktionsdag.
Forberedelserne er i fuld gang, og i de største byer vil krav som 'højere løn', 'overenskomst til alle' og 'kædeansvar nu' og mange andre blive synlige på gader og stræder.
>>LÆS OGSÅ: Privatansatte forbereder OK20-aktiviteter over hele landet
Arbejderen følger op på indholdet og reaktionerne på industriforliget.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278