Lørdag aften faldt de sidste brikker på plads i et nyt overenskomstforlig, der omfatter mere end 190.000 ansatte på statens område.
Desværre har coronakrisen fået de statslige arbejdsgivere og Skatteministeriet til at antage et meget pessimistisk syn på lønudviklingen.
Mona Striib, Forhandlingsfællesskabet
Aftalen gælder i tre år, og den samlede økonomiske ramme på 6,75 procent indeholder generelle lønstigninger til blandt andet ansatte i den statslige administration, politibetjente og gymnasielærere på 4,42 procent.
Forliget var imødeset med spænding, fordi det statslige område traditionen tro lægger den økonomiske ramme for, hvad de ansatte i kommuner og regioner kan forvente at få i deres nye overenskomster.
>>LÆS OGSÅ: Aftale mellem statsansatte og skatteministeren sætter økonomisk ramme for OK21
På det kommunale område er der sat en deadline for de generelle aftaler fredag den 12. februar og på det regionale område en uge senere, og det bliver ikke med armene over hovedet, at Mona Striib sætter sig til de afsluttende forhandlinger med de kommunale og regionale arbejdsgivere. Mona Striib er både formand for fagforbundet FOA og de 51 organisationer i Forhandlingsfællesskabet, som forhandler med de kommunale og regionale arbejdsgivere.
– I mine øjne var der råd til mere. Desværre har coronakrisen fået de statslige arbejdsgivere og Skatteministeriet til at antage et meget pessimistisk syn på lønudviklingen. Jeg ved, at man fra lønmodtagersiden har kæmpet en brav kamp for at presse arbejdsgiverne op under forhandlingerne. Men fakta er, at det ikke ser prangende ud, siger Mona Striib.
>>LÆS OGSÅ: Offentligt ansatte løber for højere løn
Højere forventninger
Mona Striib understreger, at både FOA og Forhandlingsfællesskabet vil lægge maksimalt pres på Kommunernes Landsforening og regionerne for at forhandle en række forslag hjem, der ikke nødvendigvis kan omregnes til kroner og øre, men stadig har stor betydning for lønmodtagerne.
Heller ikke Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd, synes, statsforliget er prangende.
– Jeg havde gerne set en større ramme. Reallønnen er sikret men ikke udviklet, og de statsansatte får nu en seniorordning, fra man fylder 62 år. Men ellers er der ikke meget i aftalen til at fastholde medarbejdere med, selvom der er blevet kæmpet fra vores forhandleres side, siger Grete Christensen.
Hun er forhandlingsleder for alle offentligt ansatte på det regionale område og gør opmærksom på, at sygeplejerskerne har højere forventninger end det opnåede resultat på statens område.
– De har nu i et år været med til at bære vores samfund igennem en historisk sundhedskrise. Det lægger et meget stort pres på de forhandlinger, vi fortsætter med kommuner og regioner de kommende uger, hvor vi kæmper videre for et resultat, der kan fastholde og tiltrække medarbejdere, siger Grete Christensen.
Corona-OK
Både skatteminister Morten Bødskov (S), chefforhandler for staten, og Rita Bundgaard, formand for de statsansatte i Centralorganisationernes Fællesudvalg (CFU), er tilfredse med aftalen, der er forhandlet på plads i en helt særlig situation, hvor coronakrisen skaber usikkerhed om økonomien.
Ministeren kalder aftalen ansvarlig, og fra Rita Bundgaard lyder det:
– Vi har på grund af coronaen denne gang skullet forhandle ind i en situation præget af stor usikkerhed om den fremtidige økonomi. Det har selvfølgelig sat sit præg både på forhandlingerne og vores resultat. Men med det netop indgåede forlig har vi det til trods opnået et godt aftaleresultat.
Rita Bundgaard forklarer, at aftalen sikrer de ansattes realløn, ligesom reguleringsordningen videreføres, så lønudviklingen i staten følger med den private lønudvikling.
I forliget indgår også en styrket seniorindsats, og alle over 62 år får 0,8 procent af lønnen til en seniorbonus, der kan konverteres til to seniordage om året eller til pension.
Nu skal de statsansatte stemme om forliget, og stemmer de ja, træder den nye overenskomst i kraft den 1. april i år.
>>LÆS OGSÅ: Coronakrisen har svækket strejkevåbnet og mindsket sandsynligheden for konflikt
Artiklen kan downloades og printes i PDF her
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278