26 Nov 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Italiensk løndumping for 70 millioner kroner

Uskøn rekord

Italiensk løndumping for 70 millioner kroner

På blot fem år har italienske firmaer snydt for 71,8 millioner kroner på danske byggeprojekter. Vi har stadig til gode at se eksempler på, at brug af udenlandske firmaer ikke ender med løndumping, lyder det fra Byggegruppen i 3F.

CIPA, Solesi, GCF, Trevi og CMT hedder de italienske firmaer og konsortier, der står på en top ti over de største løndumpere i Danmark.
FOTO: Andrea Sigaard
1 af 1

Italienske firmaer har på fem år løndumpet for mere end 70 millioner kroner i Danmark. Det viser en gennemgang, som Fagbladet 3F har lavet, af de største faglige sager om lønfusk i byggebranchen.

De udenlandske hovedentrepre-nører bruger næsten udelukkende udenlandske underleverandører, og vi har endnu til gode at se et eksempel, hvor det ikke ender i social dumping.
Palle Bisgaard, 3F

På en liste over de ti største sager står der italienske entreprenører bag de fem af dem. Og ud af det samlede beløb på 141,6 millioner kroner tegner italienerne sig for mere end halvdelen.

I alt er italienerne gennem dom eller forlig blevet pålagt at betale 71,8 millioner kroner for at have underbetalt oftest udenlandske arbejdere.

Palle Bisgaard, næstformand i Byggegruppen i 3F, understreger, at social dumping ikke kun er et problem blandt italienske firmaer.

Arbejderne behandles anderledes

– Der er også firmaer fra Irland, Rumænien, Polen og andre steder, som har en helt anden opfattelse af, hvordan man behandler sine arbejdere.

– Men med de italienske firmaer ser vi ofte en særlig kultur med en voldsom repression over for medarbejdere, som vil organisere sig. De bruger metoder som øjeblikkelig bortvisning fra byggepladsen, så medarbejderne har en enorm frygt for at stå frem og fortælle om deres forhold, siger Palle Bisgaard til fagbladet 3F.

Kommet for at blive

Meget tyder på, at de italienske storentreprenører også i de kommende år sætter sig på store byggeordrer i Danmark.

Det er således italienske konsortier, der har vundet kontrakterne på at bygge både det nye Odense Universitetshospital og Storstrømbroen, der bliver Danmarks tredjestørste bro.

To af de fire storentreprenører, der er godkendt til at komme med det endelige bud på at bygge Sjællands Universitetshospital i Køge, er også fra Italien.

Palle Bisgaard fortæller, at der er sket en udvikling i sagerne om social dumping.

Social dumping er reglen

– Lige efter østudvidelsen var det typisk polske firmaer og arbejdere, men bagmændene, hovedentreprenørerne, var danske.

– Nu ser vi flere og flere udenlandske konsortier få en plads på det danske arbejdsmarked. Det er ikke nødvendigvis en dårlig ting. Men de udenlandske hovedentreprenører bruger næsten udelukkende udenlandske underleverandører, og vi har endnu til gode at se et eksempel, hvor det ikke ender i social dumping, siger Palle Bisgaard.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


04. jan. 2018 - 10:28   09. jan. 2018 - 13:53

Løndumpere

noc@arbejderen.dk