01 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

- Jeg var da nødt til at gøre noget

Tillidsmand:

- Jeg var da nødt til at gøre noget

Nordjysk tillidsmand har på egen hånd taget intiativ til en underskriftsindsamling mod dagpengeforringelserne, som træder i kraft den 1. janaur. I dag er sidste frist for at aflevere underskrifterne.

Tillidsfolkene på Flex Coil kæmper for at få politikerne til at rulle dagpengeforringelserne tilbage. Her ses Martin Engelbrechtsen (th) ved siden af Per Viggo Jakobsen og Børge Norman Møller (tv) skulder ved skulder udenfor deres arbejdsplads i Aabybro.
FOTO: noc
1 af 1

Den nordjyske tillidsmand Martin Engelbrechtsen er spændt på at åbne sin computer her til morgen.

Han er initiativtageren til en underskriftsindsamling mod de dagpengeforringelser, som træder i kraft til nytår. I dag er sidste frist for aflevering af underskrifterne.

- Jeg synes, det er noget juks, regeringen har lavet. Det er ikke i orden, at politikerne på den måde forringer de arbejdsløses levevilkår, siger Martin Engelbrechtsen om forringelserne, der skærer dagpengeperioden ned fra fire til to år og samtidig fordobler timekravet for at genoptjene retten til dagpenge.

Martin Engelbrechtsen er tillidsmand for 3F'erne på virksomheden Flex Coil i Aabybro med i alt cirka 90 ansatte. Da han gjorde en foreløbig status torsdag morgen, var der ingen grund til at løfte armene over hovedet.

476 personer havde indtil da reageret på opfordringen, som ud over 3F tillidsmanden får opbakning af Per Viggo Jakobsen, tillidsmand for medlemmerne af Dansk Metal og arbejdsmiljørepræsentant Børge Norman Møller, på arbejdspladsen.

- Jeg havde nok forventet mellem 2000 og 3000 underskrifter og nogle aktive afdelinger. Jeg har jo sendt mail til alle 86 medlemmer af LO i Region Nordjylland og også til FTF's medlemsorganisationer. Kun Metal Aalborg har svaret positivt tilbage, at de ville sende rundt til deres tillidsfolk, fortæller Martin Engelbrechtsen.

Ros til Metal

Tillidsmand Per Viggo Jakobsen er glad for, at hans fagforening Metal Aalborg har bakket aktivt op om initiativet fra Flex Coil.

- Omvendt synes jeg, det er på sin plads at give alle de fagforeninger, som har fået mail om underskriftsindsamlingen, og som har medlemmer, der bliver ramt af dagpengestramningerne, men alligevel har valgt ikke at gøre noget, en gevaldig opsang, siger han til Arbejderen.

Selvom der kan nå at komme mange flere underskrifter inden deadline, så er Martin Engelbrechtsen både skuffet og forbavset over, hvor svært det har været at få folk til at handle.

- Desværre virker det som om, at rigtig mange har givet op. Det gælder også i fagforeningerne. De har resigneret og siger, at det nytter alligevel ikke noget. Og så tror jeg også, at alt for mange ikke ved, hvad det handler om og ikke kan overskue konsekvenserne, forklarer den nordjyske tillidsmand.

Han har tænkt meget over, hvorfor fagforeningerne tilsyneladende har været så passive.

- Jeg ved godt, at de undskylder sig med at have travlt. Men kan der virkelig ikke blive tid til at sende en mail til tillidsrepræsentanterne og opfordre dem til at samle underskrifter ind på arbejdspladserne?
- I det mindste kunne man vel forvente, at sådan en underskriftsindsamling blev lagt frem i alle fagforeningerne, så de folk, der kommer hele tiden, får øje på den, lyder den helt enkle opskrift på at gøre en forskel.

Fortryder ikke

Han fortryder imidlertid ikke initiativet.

- Jeg synes, det er et forbandet stort samfundsproblem, at man gør folk fattigere og presser dem psyskisk og fysisk på den her måde. Når man presser de arbejdsløse, presser man lønnen på arbejdspladserne.

- Dem der er i arbejde ved jo godt, at der står 20 mand udenfor, som er parate til at arbejde for 20 - 30 procent mindre i løn. Så jeg kan ikke bare se passivt til, at politikerne bevidst øger uligheden her i landet. Det er igen de lave klasser i samfundet, der kommer til at betale, denne gang med forringelser af dagpengene.

Til dem, der synes, at det er i sidste øjeblik at samle underskrifter i et forsøg på at råbe politikerne op, svarer Per Viggo Jakobsen:

- Jamen det er på samme måde som med en rundkørsel. Den opstår, fordi man finder ud af, at et vejkryds er farligt og måske direkte har kostet menneskeliv. Her snakker vi om arbejdsløse, der bliver bragt i en meget usikker situation, fordi de ryger ud over dagpengekanten. Det er umenneskeligt det, politikerne har gjort. I en tid, hvor der mangler arbejdspladser, giver det ingen mening at gennemføre de her restriktioner.

Ingen skal føle sig sikker

At initiativet til at protestere mod angreb på de arbejdsløse kommer fra en arbejdsplads, betragter tillidsfolkene på Flex Coil som helt naturligt.

- Selvom vi har arbejde lige nu, kan vi ikke føle os sikre. Virksomheden er amerikansk ejet. Hvem ved, om de lige pludselig beslutter at lukke og flytte produktionen til for eksempel Kina, bemærker Martin Engelbrechtsen.

Men folk skal først og fremmest skrive under for de arbejdsløses skyld.

- Jo flere vi står sammen om at råbe op af i systemet, jo større er chancen for at blive hørt, lyder det fra Aabybro.

Her bliver det modtaget med et træk på skulderen, at de end ikke har haft held til at råbe beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) op. Den mail, hun har modtaget med oplysning om underskriftsinitiativet og forslag om at droppe dagpengeforringelserne, har hun endnu ikke svaret på.

 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


19. dec. 2012 - 16:12   21. dec. 2012 - 15:27

Dagpenge

noc@arbejderen.dk
DP-forringelser

Den nuværende regering har valgt at fastholde de dagpengestramninger, som den forrige regering gennemførte i 2010.

VK-regeringen skar dagpengeperioden ned fra fire til to år og fordoblede samtidig genoptjeningskravet fra et halvt til et helt år. Stramningerne træder i kraft den 1. januar 2013.

Forringelserne betyder, ifølge Arbejdsmarkedsstyrelsen, at op imod 36.000 mennesker i løbet af 2013 risikerer at miste deres dagpengeret.

Som en del af finanslov 2013 har regeringen og Enhedslisten lavet en midlertidig aftale, der sikrer, at alle, der falder ud af systemet inden 1. juli 2013, vil blive tilbudt relevant uddannelse med en ydelse svarende til kontanthjælp.