Udsigten til strejker på lokalbanerne på Sjælland og Nordjylland har fået Kommunernes Landsforening (KL) og Dansk Jernbaneforbund (DJF) til fredag morgen at indgå forlig om overenskomst.
Arbejderen beskrev tidligere på ugen, hvordan de offentligt ansatte ved lokalbanerne stemte massivt nej til det oprindelige udkast til en overenskomst.
Medlemmerne har stået sammen og det har givet resultat.
Henrik Horup, Dansk Jernbaneforbund
>> LÆS OGSÅ: Lokoførere stemmer massivt nej til OK18
Den helt store knast i forhandlingerne var de ansattes pauser. Tidligere har lokomotivførerne på lokalbanerne oplevet, at deres pauser enten blev placeret, lige når de var mødt ind på vagt, eller lige før de havde fri. Dermed havde de ikke mulighed for et hvil i løbet af arbejdsdagen eller måtte spise deres frokost tidligt eller sent på dagen.
KL oplyser til avisen.dk, at den nye aftale slår fast, at formålet med pausen skal tilgodeses, og at pausen ikke kan placeres i starten eller i slutningen af en tjeneste. Hvis pausen bliver delt op, skal en af pauserne være mindst tyve minutter.
Respekt om pausers formål
Formanden for jernbanearbejderne er glad for aftalen.
– Vi er kommet igennem med en god aftale og er enige om, at pauser ikke fremover kan placeres ved lange tures start og slutning. Det har været et kardinalpunkt. Vi har fastslået, at pausers formål skal respekteres. Endelig har vi sikret, at vores tillidsrepræsentanter får mere hånd i hanke med turnusplanlægningen generelt, siger Henrik Horup, formand for Dansk Jernbaneforbund.
Han uddyber:
– Medlemmerne har stået sammen og det har givet resultat – heldigvis uden at ramme passagerne. Nu er det op til medlemmerne at vurdere, om vi er i mål. Jeg anbefaler klart vores medlemmer at stemme ja – ikke mindst fordi det samlede OK18 resultat er rigtig godt. OK18 indeholder blandt andet nogle pæne lønstigninger, en forbedret pensionsopsparing og altså disse forbedringer på pauseområdet, siger Henrik Horup.
Nu skal der stemmes
Hvis ikke det var lykkedes for KL og Dansk Jernbaneforbund at blive enige om en aftale, ville i alt ti lokalbaner på Sjælland med ti millioner passagerer om året og to lokalbaner i Nordjylland med en million passagerer om året være blevet ramt af en konflikt fra natten til den 11. juni, efter at Dansk Jernbaneforbunds medlemmer afviste den første overenskomstaftale med kommunerne.
Dansk Jernbaneforbunds 340 medlemmer kan stemme om den nye aftale frem til den 25. juni.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278