Igen i år har unge Jobpatrulje-aktivister fra hele landet brugt en del af deres sommerferie på at oplyse unge sommerjobbere om deres rettigheder.
I år var op imod 300 aktivister med på patruljen, som koordinator Kasper Tolstrup Andersen kalder en succes.
- Jeg synes, det er gået rigtig godt. Og det ser faktisk også ud til, at de unges forhold er blevet forbedret, siger Kasper Tolstrup Andersen til Arbejderen.
- Generelt lader det til, at de tilfælde, hvor de unge har det rigtigt dårligt, er blevet færre. Til gengæld har vi set en stigning i antallet af småfejl, som at de unge løfter mere end de må og har for lange arbejdsdage.
Jobpatruljen er en oplysningskampagne, der har til formål at sikre unge mellem 13 og 18 år en ordentlig start på arbejdsmarkedet. Samtidigt benytter Jobpatruljen de mange arbejdspladsbesøg til at tage pulsen på de unges arbejdsvilkår.
Kasper Tolstrup Andersen sidder i øjeblikket og tager imod tilbagemeldinger fra de mange lokale patruljer, som rapporterer om deres besøg. Det vil senere blive til en samlet rapport om det, Jobpatruljens aktivister har mødt på sommerlandets arbejdspladser.
Selvom ikke alle rapporter fra de lokale arbejdspladsbesøg er nået ind til hovedkontoret, har Kasper Tolstrup Andersen lavet en midtvejsstatistik på baggrund af 1005 interview med unge sommerjobbere.
Her er det især problemer med løn og vilkår under sygdom, der stikker ud.
Således skal 24,6 procent af de unge sommerjobbere selv finde en afløser ved sygdom, imens 42 procent ikke får løn, når de må blive hjemme under dynen. Det på trods af at man som ungarbejder har ret til løn under sygdom, og til at arbejdsgiver finder en afløser.
Indtil for to år siden var det den faglige hovedorganisation, LO, som stod for de årlige Jobpatruljer, men de bliver nu styret i et samarbejde imellem de to fagforbund 3F og HK.
- Jeg synes, der er kommet mere styr på organiseringen i år. Sidste år handlede det meget om, at vi skulle finde vores egne ben. I år har alt kørt meget nemmere, og det er mit indtryk, at vi er kommet godt omkring, fortæller Kasper Tolstrup Andersen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278