14 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Jobpatruljen tjekker unges arbejdsforhold

Tid til fritidsjob

Jobpatruljen tjekker unges arbejdsforhold

Fra næste uge ruller den faglige jobpatrulje ud i hele landet og tjekker, at fritidsjobbere får den løn, de skal have, og at deres arbejdsforhold er i orden. I år vil der være fokus på fritidsjobbernes arbejdstid, lyder det fra HK-aktivister.

Hver sommer tjekker faglige aktivister fra Jobpatruljen, at unges løn og arbejdsforhold er i orden.
FOTO: Kristian Emil Petersen
1 af 1

Når studentergilderne er vel overstået, begynder mange unge på et midlertidigt job. Ikke alle kender deres rettigheder som relativt nye på arbejdsmarkedet, men der er hjælp at hente.

Vi håber, at arbejdsgiverne vil læse nysgerrigt med, for det er i sidste ende deres ansvar, at reglerne bliver overholdt. 
Jobpatruljen Midt- og Vestjylland

Jobpatruljen ruller fra næste uge ud til det årlige tjek af de forhold, som arbejdsgiverne byder de unge. 

I Midt- og Vestjylland vil de faglige aktivister denne gang have fokus på de unges arbejdstid. 

– Da Jobpatruljen i 2015 var rundt, fortalte en stor del af de adspurgte fritidsjobbere, at de arbejdede for meget, fortæller Karin Østerby, afdelingsformand for HK MidtVest, og Flemming Sørensen, formand for 3F Holstebro til HK.dk.

Arbejder for mange timer

De unge, som Jobpatruljen talte med i 2015, arbejdede i gennemsnit 6,9 timer pr. vagt og 20,2 timer om ugen i ferien, hvilket var et lille fald set i forhold til gennemsnittet for 2014.

Desværre oplevede Jobpatruljen andre tilfælde, hvor de unge arbejdede helt op mod 16 timer pr. vagt – altså dobbelt så mange timer pr. vagt, som de må ifølge loven.

– Samtidig så vi også en stigning i antallet af unge, som gav udtryk for, at de ikke fik den pause, de havde krav på. Hele 28,6 procent – tæt på hver tredje – af de unge gav udtryk for, at de efter 4,5 timers arbejde havde mindre end 30 minutters pause eller i nogle tilfælde slet ingen, siger Karin Østerby og Flemming Sørensen.

Pjece om reglerne

Reglerne siger ellers, at de unge har krav på at holde 30 minutters pause, hvis arbejdsdagen overstiger 4,5 timer. Det kan de læse i den pjece, som aktivisterne tager med rundt på arbejdspladserne.

– Vi håber, at arbejdsgiverne vil læse nysgerrigt med, for det er i sidste ende deres ansvar, at reglerne bliver overholdt. Og vi vil i Jobpatruljen gerne hjælpe både unge og arbejdsgivere på vej til en dialog om et godt arbejdsmiljø, siger Johanne Poulsen, koordinator for Jobpatruljen i Midt- og Vestjylland, og Daniella Østergaard, ungdomskonsulent i HK MidtVest, til HK.dk.

Det er 3F og HK, der sammen med andre LO-forbund står bag Jobpatruljen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


23. jun. 2016 - 05:29   23. jun. 2016 - 17:11

Jobpatrulje

noc@arbejderen.dk
Jobpatrulje

Jobpatruljen har kørt hver sommer siden 1979. 

Jobpatruljens aktivister besøger hver sommer virksomheder over hele landet og taler med de unge - og ofte også arbejdsgivere - om arbejdstid, løn, arbejdsforhold, arbejdsmiljø og -skader samt rettigheder på arbejdsmarkedet.

Udover sommerturen vejleder Jobpatruljen hele året børn og unge, forældre, arbejdsgivere, og lærere. Det sker via brevkassen på hjemmesiden og via Fagbevægelsens Hotline 8024 1010. 

Bag Jobpatruljen står fagforeningerne 3F og HK med støtte fra en række fagforeninger under hovedorganisationen LO.

Når Jobpatruljen besøger en virksomhed, gennemfører Jobpatruljen en række interviews med fritidsjobberne på arbejdspladsen. Disse interviews danner grund for en årlig rapport om resultaterne. Rapporterne fra tidligere år kan findes her.