Lokalt samarbejde mellem fagbevægelse, arbejdsgiverorganisationer og Københavns Kommune skal sikre, at udliciterede rengøringsopgaver ikke ender som social dumping.
De penge, som du og jeg betaler i skat, skal ikke gå til mennesker eller virksomheder, som underbetaler.
Bjarne Høpner, 3F
Et såkaldt dialogforum bestående af repræsentanter fra 3F København, arbejdsgiverne i Dansk Industri og kommunen, har til formål at drøfte de initiativer, Københavns Kommune tager for "at fremme og sikre, at leverandørerne overholder kommunens arbejdsklausul", fremgår det af en pressemeddelelse.
Arbejdsklausulen stiller blandt andet krav om, at kommunens leverandører - og deres underleverandører - skal tilbyde deres ansatte løn, arbejdstid og arbejdsvilkår, der som minimum er på niveau med mindstelønnen og vilkårene i branchens mest anvendte overenskomst.
– Social dumping er uacceptabelt. Vi vil have fair forhold i København, så vi sikrer lige konkurrence for alle. Derfor er jeg utrolig glad for det nye samarbejde mellem de tre parter, så vi sikrer ordentlige løn- og arbejdsforhold, også på rengøringsområdet, siger overborgmester i København, Frank Jensen.
Ingen dumping for skattekroner
Københavns Kommune bruger hvert år 700 millioner skattekroner på rengøringsopgaver, som i flere tilfælde bliver løst af private firmaer, som ikke altid overholder overenskomsterne.
Københavns Kommune var således en af flere kommuner, der i 2012 og 2013 kom i mediernes søgelys på grund af problemer med ulovlig rengøring til dumpingløn udført af private firmaer på offentlige institutioner.
– Det er helt centralt, at vi sikrer os, at de penge, som du og jeg betaler i skat, ikke går til mennesker eller virksomheder, som underbetaler. Folk, der frasiger sig at være en del af vores gode og rimelige danske arbejdsmarked, hvor man får en løn, man kan leve af og en overenskomst, bør ikke få del i vores fælles skattepenge, siger formand for 3F København Bjarne Høpner, der sidder med i det nye dialogforum.
Udover spørgsmålet om løn og arbejdsforhold kan de tre parter også tage emner op, der handler om informationsvejledninger til leverandørerne, tiltag i forhold til boligforhold for udenlandsk arbejdskraft eller en koordineret oplysningsindsats om social dumping.
Parterne vil imidlertid udelukkende tale om principielle problemstillinger, mens enkeltsager ikke vil blive taget op.
Et af flere tiltag
Københavns Kommune har siden 2011 stillet krav om, at kommunens leverandører sikrer deres ansatte ordentlige løn- og arbejdsvilkår.
Ud over det nye dialogforum, der skal holde øje med rengøringsbranchen har Københavns Kommune også etableret et dialogforum om social dumping på bygge- og anlægsområdet med Dansk Byggeri, 3F og Byggefagenes Samvirke samt et dialogforum om social dumping vedrørende boligforhold med Lejernes Landsorganisation.
Det er ikke første gang at Københavns Kommune går foran i kampen imod social dumping. I 2014 oprettede kommunen - som den første i landet - et eksternt indsatsteam, der blandt andet rykker ud på uanmeldte besøg på de arbejdspladser, hvor kommunens leverandører udfører arbejde.
Det kan være i forbindelse med byggeri af daginstitutioner eller rengøringsarbejde på plejehjem. Her tjekker indsatsteamet arbejds- og opholdstilladelser, ansættelseskontrakter, lønsedler og lønregnskaber. Teamet skal minimum udfører 400 årlige stikprøvekontroller.
Indsatsteamet havde i første halvår af 2015 afsluttet 13 sager, der berører 136 personer. Heraf er 108 i uoverensstemmelse med Københavns Kommunes arbejdsklausul. I alle sager med krav om manglende løn, er der sket efterbetaling til de pågældende personer.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278