16 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Københavnske stilladsarbejdere nedlægger arbejdet

Samlet til stormøde

Københavnske stilladsarbejdere nedlægger arbejdet

Over 500 stilladsarbejdere valgte tirsdag morgen at nedlægge arbejdet og i stedet bruge dagen til at snakke om overenskomst og problemer i branchen med fusk og social dumping.

FOTO: AS
1 af 1

Nørrebrohallen var tirsdag morgen stuvende fuld af københavnske stilladsarbejdere, som startede dagen med enstemmigt at vedtage at nedlægge arbejdet resten af dagen.

Vi er nødt til at sætte en stopper for fusk og social dumping i vores branche. Og kan overenskomsten ikke sørge for det, så må vi jo klare det selv.
John Ekebjærg-Jakobsen

I stedet for at bygge stilladser på byens byggepladser, besluttede de over 500 arbejdere at bruge dagen på at diskutere de nye overenskomster, som netop nu er til urafstemning blandt 600.000 privatansatte danskere.

Det vigtigste punkt på stormødets dagsorden var dog et stigende problem med svindel, fusk og social dumping, som stilladsarbejderne oplever i deres branche.

– Det drejer sig om enmandsfirmaer, som render og laver vores arbejde og underbyder vores løn. Det vil vi simpelthen ikke have. Det handler om, at vi skal passe på den her branche og sørge for, at vi kan leve af at bygge stilladser, siger formand for Stilladsarbejdernes Klub i København John Ekebjærg-Jakobsen til Arbejderen og fortsætter:

– Uanset udfaldet af afstemningen om overenskomsterne er vi nødt til at sætte en stopper for fusk og social dumping i vores branche. Og kan overenskomsten ikke sørge for det, så må vi jo klare det selv.

Oplever mere fusk

Enmandsfirmaer er individer, som har eget momsnummer og selv står for regnskaber, køb af personlige værnemidler og arbejdstøj, men ellers indgår i et etableret firma som enhver anden ansat stilladsarbejder i branchen. John Ekejærg-Jakobsen er ikke i tvivl om, hvad konsekvenserne vil være, hvis man lader den slags brede sig:

– Det har vi prøvet før i historien. I England i slutningen af 1970'erne blev næsten samtlige håndværkere selvstændige. Det betød, at de stillede op foran byggepladsen med deres værktøj i hånden hver morgen og spurgte, om der var noget arbejde. Og det var der... Til ham der var billigst, forklarer John Ekebjærg-Jakobsen.

– Den situation skal vi ikke ende i her i landet. Derfor skal vi hurtigst muligt have sat en stopper for den slags social dumping.

Stemmer nej

Selv om strejken ikke direkte har noget med urafstemningen om de nye overenskomster at gøre, bliver der bagerst i den store hal fra morgenstunden opstillet et provisorisk valglokale, hvor de fremmødte kan afgive deres stemme.

Og at alle de mange krydser bliver sat ved NEJ, er der ingen tvivl om, når man hører snakken blandt mændene. Hallen summer af utilfredshed, hver gang resultaterne – og manglen på samme – ved årets overenskomstforhandlinger bliver oplistet af de, der tager ordet i mikrofonen, som står opstillet foran stilladsklubbens røde fane.

Det er især arbejdsgivernes mulighed for at beordre systematisk overarbejde og manglen på brugbare værn imod social dumping, der sætter sindene i kog. Men også overenskomsternes niveau for lønudviklingen de næste tre år får hårde ord med på vejen – ikke mindst lærlingenes 1,7 procents lønstigning, som med stor sandsynlighed vil blive ædt op af almindelige prisstigninger.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


04. apr. 2017 - 10:38   04. apr. 2017 - 16:31

OK 2017

as@arbejderen.dk