Næsten 51.000 arbejdsløse har mistet dagpengeretten på to år, viser nye tal fra a-kasserne og AK-Samvirke.
Det præcise talt er 50.600 arbejdsløse fordelt på 33.900 i 2013 og 16.700 sidste år.
Cirka 5000 arbejdsløse mistede retten til den midlertidige arbejdsmarkedsydelse i 2014.
Den markante forskel på tallene skyldes ifølge AK-Samvirke den hårde indfasning af dagpengereformen, som skar dagpengeperioden ned fra fire til to år. Samtidig blev kravet til timer, man skal arbejde for at blive berettiget til dagpenge fra en a-kasse, fordoblet fra et halvt til et helt år.
A-kassernes interesseorganisation understreger, at selv om færre er faldet ud af dagpengesystemet i 2014 end året før, så er antallet stadig mange gange højere end de 2-4000 årligt, som var den beregningsforudsætning, reformen blev vedtaget på.
Uholdbar reform
Udviklingen bekymrer AK-Samvirkes formand Torben Poulsen, og han mener ikke, reformen er holdbar i længden.
– Dagpengereformen betyder, at langt flere ledige end forventet bliver ved med at miste dagpengene. Reformen er derfor med til at skabe en stor utryghed i befolkningen. Både hos dem der har mistet dagpengene, men også blandt dem, der måske er bange for at miste jobbet, siger Torben Poulsen.
På grund af pres fra ikke mindst fagbevægelsens græsrødder har politikerne på Christiansborg været tvunget til at gennemføre en stribe tiltag - som ikke har forhindret, at arbejdsløse er faldet ud af dagpengesystemet - men som har været med til at afbøde reformens konsekvenser.
Et af de tiltag er den midlertidige arbejdsmarkedsydelse, men ifølge AK-Samvirkes opgørelse mistede cirka 5000 arbejdsløse retten til den ydelse i 2014. I år vil dette tal stige markant, selvom det endnu er for tidligt at vurdere, hvor mange ledige det i alt kommer til at dreje sig om, vurderer samvirket.
Både SF og Enhedslisten ønsker ændringer af dagpengereglerne nu, mens regeringspartierne afventer dagpengekommissionens rapport og først vil lave dagpengeændringer på den anden side af et Folketingsvalg.
>> LÆS AK-SAMVIRKES OPGØRELSE HER
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278