23 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Karakterkrav vil fælde tusindvis af unge

Så mange afskæres fra uddannelse

Karakterkrav vil fælde tusindvis af unge

Karakterkrav vil afskære unge fra at gennemføre en uddannelse på en erhvervsskole. Det er konklusionen i ny forskning fra Rockwool.

FOTO: Pamela Juhl
1 af 1

Politikerne skal tænke sig godt om, inden de beslutter, om unge skal bestå dansk- og matematikprøver, før de kan begynde på en erhvervsuddannelse.

Et sådan krav vil nemlig afskære mange unge fra at gennemføre en uddannelse på en erhvervsskole, der for eksempel vil uddanne sig til tømrer, frisør eller mekaniker. Det viser et nyt notat fra Rockwool Fondens Forskningsenhed.

Det vil udelukke en større gruppe unge fra at forsøge at få en uddannelse.
Camilla Hvidtfeldt, Rockwool Fondens Forskningsenhed

Analysen viser, at halvdelen af dem, der i dag dumper i dansk og/eller matematik i 9. klasse faktisk formår at gennemføre en erhvervsuddannelse.

- Hvis man indfører meget firkantede karakterkrav, hvor man skal bestå både dansk og matematik, vil der være mellem 3.500-4.000 unge, der i dag bliver indskrevet på en erhvervsuddannelse, som ikke vil få lov fremover. Ud af dem vil 50 procent gennemføre, siger forsker Camilla Hvidtfeldt, der står bag notatet i samarbejde med forskningschef Torben Tranæs.

Hun vil dog ikke tage stilling til, om politikerne skal trække deres forslag om karakterkrav tilbage.

- Det er politikernes valg. Man kan bare sige, at det vil udelukke en større gruppe unge fra at forsøge at få en uddannelse, siger Camilla Hvidtfeldt til Newspaq.

Samtidig viser analysen, at frafaldet på erhvervsskolerne er klart større blandt unge, der ikke har bestået grundskolen i dansk og matematik.

- Af dem med højere karakterer, er man mange flere, der gennemfører. Og der er ingen tvivl om, at matematik betyder mere end dansk, men dansk og matematik hænger sammen. For at kunne løse matematik skal man også kunne læse, siger Camilla Hvidtfeldt.

Ifølge tal fra Danmarks Statistik har hver tredje ung, der starter på en erhvervsuddannelse, ikke gennemført syv år efter. Det gælder kun hver 13. elev, der starter på gymnasiet.

Den kommende reform af erhvervsuddannelserne forventes at falde på plads i løbet af kort tid. Formålet med reformen er, at flere skal have en erhvervsuddannelse, da Danmark inden for de kommende år kommer til at mangle 30.000 faglærte.

/Newspaq/

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


02. dec. 2013 - 09:09   05. dec. 2013 - 15:19

Uddannelse

Leveret af Newspaq