24 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Kirstine er lockoutet på femte døgn

PORTRÆT

Kirstine er lockoutet på femte døgn

Det går ud over nattesøvnen at blive beskyldt for ikke at passe sit arbejde, fortæller Kirstine Tordenskjold Pedersen, der er lærer i Aalborg Kommune. Hun vil have ordentlige vilkår for sig selv og eleverne.

Jeg er træt af at få at vide, at jeg har et arbejde, hvor jeg går tidligt hjem og holder lange ferier. Det gør mig både ked af det og vred, siger Kirstine Tordenskjold Pedersen
FOTO: noc
1 af 1

- Det er ikke blevet til meget søvn i nat.

Sætningen om den sparsomme nattesøvn kommer fra Kirstine Tordenskjold Pedersen, der er én af de lockoutede lærere i Aalborg Kommune.

Jeg er træt af at få at vide, at jeg har et arbejde, hvor jeg går tidligt hjem og holder lange ferier. Det gør mig både ked af det og vred.

- Jeg har ligget og tænkt på det, jeg læser i aviserne, på internettet og ser på TV. Der kommer så mange anklager mod lærerne. Meget af det er forkert, og jeg har lyst til at svare på det hele, forklarer den 38 årige lærer, mens hun sammen med sine 72 lærerkolleger fra Filstedvejens Skole og lærere fra naboskolerne går i optog med retning mod Gl. Torv.

Her har Aalborg Lærerforening sat de lockoutede lærere fra kommunens i alt 50 skoler stævne på lockoutens anden dag.

- Jeg føler virkelig, at min faglige stolthed bliver trynet. Vi bliver beskyldt for at være uduelige og dovne. Jeg er træt af at få at vide, at jeg har et arbejde, hvor jeg går tidligt hjem og holder lange ferier. Det gør mig både ked af det og vred, lyder det bestemt.

Forberedt og engageret

Kirstine Tordenskjold Pedersen virker ellers umiddelbart ikke som én, der hidser sig op.

Hun taler roligt og velargumenteret, men dog med fast overbevisning i stemmen.

Hun blev uddannet som lærer i 1999. I dag underviser hun på 4. og 5. klassetrin i dansk, kristendom, natur/ teknik, idræt og har også klassens tid. Hun ved derfor udmærket, hvad det kræver, hvis man vil have en hel flok elevers opmærksomhed, nemlig grundig forberedelse og engagement.

- Kommunernes Landsforening og regeringen er med til at mistænkeliggøre lærerne. De beskylder os for ikke at gøre vores arbejde godt nok og for ikke at være nok tid på skolen. Havde de, i stedet for at gå efter os som fagggruppe, sagt: Vi har ikke længere råd til den nuværende arbejdstidsaftale, hvordan kan vi sammen finde en løsning, hvor vi får flere undervisningstimer, så havde tilgangen og forløbet set helt anderledes ud. Jeg forstår i det hele taget ikke, at man vil lave en reform uden at tage de folk med på råd, som virkelig ved, hvad det drejer sig om, siger Kirstine Tordenskjold Pedersen.

Det usynlige arbejde

At det er blevet legalt for arbejdsgivere, politikere og andre at snakke om, at lærerne skal arbejde mere, hænger ifølge hende sammen med, at meget af lærerarbejdet er “usynligt”. Det er nemlig kun den tid, læreren står foran klassen, der regnes som undervisningstid.

- Jeg er skolebibliotekar og it-vejleder i syv klokketimer, men det regnes ikke med som undervisning. Så i statistikkerne, er det arbejdsopgaver, som trækker den samlede undervisningstid ned, forklarer hun, mens hun med hænderne om den ene ende af et banner med teksten "Vi vil gerne undervise, men vi kan ikke få lov" forsøger at sno sig mellem varevogne og tøjstativer i gågaden.

Kirstine Tordenskjold Pedersen er desuden mødeleder for pædagogisk råd på sin skole og stedfortræder for tillidsrepræsentanten. Endelig er hun valgt som medarbejderrepræsentant til skolebestyrelsen. Opgaver, som heller ikke tæller med i den samlede undervisningstid.

Forhandling?

Overenskomstforløbet har rokket ved lærerens opfattelse af, hvad det vil sige at forhandle.

- Jeg mener ikke, det er demokratisk, eller at man kan tale om forhandling, når KL kommer med ultimative krav. Så er der jo ikke noget at forhandle om. I min verden er en forhandling noget, hvor begge parter giver og tager, siger Kirstine Tordenskjold Pedersen, mens optoget nu er nået til Gl. Torv, der er ved at blive fyldt med lockoutede.

Når Kirstine Tordenskjold Pedersen bruger energi sammen med de andre lockoutede lærere på at svare igen på den smædekampagne, som hun synes de bliver udsat for, så handler det om eleverne og de vilkår, hun som lærer får til at undervise eleverne i.

- Ender det her med, at den fulde ledelsesret lander på den enkelte skole, så er jeg virkelig bange for konsekvenserne. Alt for meget vil i så fald afhænge af, hvilken skoleleder, man har. Og jeg frygter, at det bliver den enkelte lærers kamp for ordentlige vilkår.

Også opfattelsen af det politiske system har ændret sig de seneste måneder, erkender Kirstine Tordenskjold Pedersen. Konflikten har vist, at lærerne er oppe mod “regnedrengene i ministerierne”, som vil “måle og veje alt”.

- Min politiske bevidsthed har helt sikkert flyttet sig, siden det her startede. Jeg er blevet så skuffet over regeringen. Jeg stemte på SF. Det gør jeg ikke igen, lyder det fra Kirstine Tordenskjold Pedersen, der overvejer enten at stemme blankt eller at sætte kryds ved Enhedslisten.

Hun er lige blevet klappet ned af scenen, hvorfra hun sammen med alle lærerne fra Filstedvejens Skole har underholdt de omkring 2500 fremmødte med en Lock-out-sang skrevet til lejligheden.

Hvad skal det ende med?

Hvor lang tid lockouten varer og hvordan konflikten ender, har Kirstine Tordenskjold Pedersen ingen anelse om, men hun mener, det er nødvendigt, at finde et kompromis, som også lærerne kan være tilfredse med.

- Regeringen har sat sig et dilemma. På den ene side siger de, at de forsvarer den danske model, og at arbejdsmarkedets parter selv skal finde frem til en løsning. Derfor kan de ikke bare gribe ind. På den anden side kan de ikke lade konflikten løbe, fordi den rammer så mange, som den gør.

Dagens demonstration er ved at være slut.

Kirstine Tordenskjold Pedersen har rullet banneret sammen. Om lidt skal hun mødes med sit team for at planlægge "undervisning" på torvet i Vejgaard.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


05. apr. 2013 - 08:30   05. apr. 2013 - 12:45

lærerkonflikt

noc@arbejderen.dk