Søndag den 1. marts kunne en overenskomstkonflikt have ramt det private arbejdsmarked, hvis ikke forligsmand Jan Reckendorff torsdagen inden havde besluttet at udskyde den varslede konflikt i 14 dage.
Der er fuld opbakning til det meget solidariske og meget retfærdige krav om at løfte bunden i vores overenskomster.
Claus Von Elling, formand 3F's Byggegruppe
Sammen med udskydelsen sendte Jan Reckendorff en opfordring til de arbejdsgiverorganisationer og fagforbund, som stadig mangler at blive enige om nye overenskomster, om at intensivere forhandlingerne i de kommende dage med henblik på at opnå forlig.
Flere og store overenskomstområder er faldet på plads, hvilket lægger ekstra pres på de fagforbund, der stadig mangler at blive enige med deres respektive arbejdsgivermodpart.
Sammenbrud og nye møder
En status tirsdag den 3. marts viser, at forhandlingerne mellem 3F Privat Service, Hotel og Restauration og arbejdsgiverne i Horesta er brudt sammen.
Dansk El-Forbund har aftalt nyt møde med arbejdsgiverne i Tekniq fredag den 7. marts. Blik- og Rørarbejderforbundet og Dansk Metal skal mødes med Tekniq i morgen onsdag, og samme dag lægger Dansk Jernbaneforbund arm med DI.
>> LÆS OGSÅ: Nu skal Dansk Jernbaneforbund og DI lægge arm ved OK20
Malerforbundet og FOA mangler stadig at blive enige med arbejdsgiverne, og enkelte af HK Privats overenskomstområder mangler også at falde på plads.
Det største område, som alles øjne hviler på med spænding, er imidlertid overenskomsten for samlet cirka 90.000 bygningsarbejdere. 3F alene har omkring 57.000 medlemmer i forbundets byggegruppe, og fredag i sidste uge konkluderede Claus Von Elling, Byggegruppens formand, at forhandlingerne med Dansk Byggeri var gået i stå, og at der ikke var aftalt nye møder. Bygningsarbejderne i 3F kræver et markant løft af lønnen i bunden i overenskomsterne som et afgørende redskab i kampen mod social dumping.
– Tilbagemeldingen fra forhandlingsudvalget er, at der er fuld opbakning til det her meget solidariske og meget retfærdige krav, og at vi gerne vil bruge dele af provenuet fra industriforliget til at løfte bunden i vores overenskomster, siger Claus Von Elling.
Kravet afvises kategorisk af arbejdsgiverne.
>> LÆS OGSÅ: 3F-medlemmerne står bag byggegruppens topforhandlere
Forligsinstitutionen
Det er den mere end 100 år gamle Forligsinstitutions formål "at hjælpe arbejdsmarkedets parter med at afslutte overenskomster uden arbejdsretslige konflikter," som der står på hjemmesiden.
Til det har forligsmændene flere midler, og det at udskyde en konflikt er et af dem. Nu er konflikten udskudt i første omgang til den 15. marts, imens kan forhandlingerne fortsætte.
Samtidig bruger forligsmanden perioden til at indkalde parterne til møder. I dag tirsdag mødes byggeriets parter således i Forligsinstitutionen.
>> LÆS OGSÅ: Buschauffører i Aalborg siger nej
Forligsmanden kan udskyde konflikten i yderligere 14 dage til søndag den 29. marts. Derefter har forligsmanden mulighed for enten at erklære konflikt, der kan træde i kraft fredag den 3. april, eller at fremsætte et mæglingsforslag baseret på de forlig, der er aftalt.
Kommer der et mæglingsforslag, sættes det til urafstemning blandt alle berørte lønmodtagere. Den konkrete procedure aftales mellem Fagbevægelsens Hovedorganisation og Dansk Arbejdsgiverforening. De kan beslutte, at hvert område stemmer for sig, eller de kan beslutte, at reglerne om sammenkædning sættes i spil.
Bliver sammenkædningsreglerne taget i anvendelse, og et flertal stemmer ja, så træder overenskomsterne i kraft. Viser afstemningen nej, så udbryder der konflikt. Ifølge FH kan en eventuel konflikt bryde ud onsdag den 22. april.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278