Fredag blev der slået søm i en 4-årsplan for udviklingen i Fødevareforbundet NNF. Det skete med vedtagelsen af Fællesskabsløsninger 2 (F2) - en plan som skal trimme forbundet til at klare "fremtidens udfordringer".
For ungdommens skyld kan jeg ikke se nogen fordel i at gå fra seks til fire afdelinger.
Mette Bisgaard Larsen, Lillebælt-Fyn
F2 indeholder konkrete ændringer om blandt andet at skære antallet af lokale afdelinger ned fra de nuværende seks til fire senest ved indgangen til 2020.
Planen blev imidlertid ikke vedtaget uden sværdslag, selvom den ifølge forbundsformand Ole Wehlast er det mest gennemarbejdede dokument med fingeraftryk fra hele organisationen, han i sin tid som forbundsformand har fremlagt.
Et af de spørgsmål, der er blevet rejst på den igangværende kongres i Aalborg, drejer sig om ungdomsarbejdet.
Fødevareforbundet NNF har som så mange andre forbund i LO-familien svært ved at tiltrække og fastholde unge i det faglige arbejde.
Ingen hjælp
Det har fået én af de unge fødevarearbejdere, Mette Bisgaard Larsen til at lufte sin bekymring på kongressen. Hun blandede sig derfor også i debatten om Fællesskabsløsninger 2.
– Tak til dig Ole for at nævne ungdommen i de næste fire år. Men for ungdommens skyld kan jeg ikke se nogen fordel i at gå fra seks til fire afdelinger. Det vil bestemt ikke gøre det nemmere for os, sagde den unge kvindelige delegerede fra talerstolen.
Hele delegationen fra hendes afdeling Lillebælt-Fyn stillede forslag om at bibeholde det nuværende antal afdelinger.
– Vi ved, at vi skal en anden vej nu. De seks afdelinger skal bevares ud fra nærhedsprincippet og lokal indflydelse. Hvis man vedtager fire afdelinger, så mener vi, at vi fjerner os fra medlemmerne, sagde Erik Thulesen, der er tillidsrepræsentant ved Oliver Twist.
I Nordjylland havde Kim Mosskov Andersen til gengæld den holdning, at reduktionen fra seks til fire afdleinger ikke kan gå hurtigt nok.
– Det er et fornuftigt forslag (fire afdelinger i stedet for seks, red.) - især med de digitale muligheder vi har i dag. Jeg ser ingen gyldig grund til at vente fire år med at få de synergier, færre afdelinger giver, lød det fra Kim Mosskov Andersen.
Fortsætter planen fra 2012
F2 er en videreførsel af den plan, som blev vedtaget på kongressen i 2012, der satte sig som mål at blive bedre for færre penge.
Ole Wehlast lagde da heller ikke skjul på, at forbundet ikke var kommet helt i mål med beslutningerne, og at opgaven stadig handler om at tilpasse organisationen til antallet af medlemmer - det vil sige indtægterne.
– Hele forudsætningen i vores økonomiberegning er, at det koster ekstra at bevare seks afdelinger. Vi har lavet nok besparelser - så derfor skal vi hæve kontingentet, hvis vi skal have seks afdelinger. Som jeg ser det, så kan fire afdelinger meget vel servicere vores medlemmer, sagde forbundsformanden.
De tre ben
I 2012 blev opgaverne i forbundet opdelt i en foreningsdel og en forretningsdel. Foreningsdelen er enkelt udtrykt hele det demokratiske system med palletten af fagligt arbejde, mens forretningsdelen er selve driften og udmøntningen af de beslutninger, som tages i foreningsdelen.
For fire år siden blev antallet af valgte personer reduceret både i forbundsdelen og i afdelingerne, samtidig med at tillidsrepræsentanternes rolle blev styrket - blandt andet gennem flere tillidsrepræsnetanter i hovedbestyrelsen, så de fik lige så mange pladser i hovedbestryelsen som henholdsvis forbundsledelse og de lokale afdleinger
De tre ben i organisationen bevares, men frem mod kongressen i 2020 skal organisationen nu trimmes yderligere.
Antallet af forbundssekretærer bliver ændret fra fire til to personer, og de seks afdelinger skæres ned til fire.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278