09 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Kranførere kræver krænkende udtalelser trukket tilbage

Udløber af sms-sag

Kranførere kræver krænkende udtalelser trukket tilbage

Tre Aarhus-politikere trues med stævning, hvis ikke de på byrådsmøde i morgen trækker æreskrænkende udtalelser tilbage om de fyrede kranførere.

Frants Rasmussen (tv) og Keld Sørensen lige efter at retten i Aarhus gav dem medhold i at deres interne sms'er ulovligt var blevet gennemlæst af ledelsen på Aarhus Havn.
FOTO: PN
1 af 1

Sagen om ulovlig snagen i fagligt aktives sms'er på Aarhus Havn vil tilsyneladende ingen ende tage.

Hvis ikke borgmester Jacob Bundsgaard (S), byrådsmedlemmerne Gert Bjerregaard (V) og Mark Perera (C) på byrådsmødet i morgen tilbagekalder nogle udtalelser, de kom med på byrådets møde den 7. oktober, så bliver de stævnet ved Byretten i Aarhus for æreskrænkende udtalelser.

Jeg synes, det vil være et helt skævt signal og sende og genansætte og oven i købet belønne med en erstatning til medarbejdere, der har optrådt illoyalt.
Jacob Bundsgaard, borgmester (S)

– I forbindelse med byrådets behandling af vores krav om erstatning er flere byrådsmedlemmer, blandt andet borgmester Jacob Bundsgaard og ikke mindst Gert Bjerregaard kommet med stærkt æreskrænkende og urigtige udtalelser, siger Keld Sørensen til Arbejderen.

Han blev sammen med Kai Villadsen og Frants Birger Rasmussen fyret tilbage i november 2012 efter en længerevarende konflikt mellem ansatte og ledelse om arbejdsmiljøet på havnen.

Som en udløber heraf har kranførerne kørt sag om ulovlig snagen i deres sms'er - en sag, som der er afsagt dom i, og som faldt ud til kranførernes fordel.

Nu er de parate til en ny tur i retten, såfremt byrådspolitikerne i Aarhus ikke kommer med en berigtigelse.

Medhold til kranførerne

Den 18. september afsagde Retten i Aarhus dom i den såkaldte sms-sag. Her blev blandt andre tidligere havnedirektør Bjarne Mathiesen dømt for i strid med straffelovens § 263, stk. 1 og 2 at have afluret kranfører og sikkerhedsrepræsentant Frants Rasmussens telefon, som efterfølgende blev brugt som argument for at fyre de fagligt aktive kranførere.

Alligevel undlod de tre navngivne byrådspolitikere ikke at komme med krænkende udtalelser, da byrådet på oktober-mødet behandlede et forslag fra Enhedslisten om genansættelse og erstatning til kranførerne. Enhedslisten mente, at det var en naturlig kosekvens af rettens dom.

Kranførernes advokat Bjarne Overmark har henvendt sig til byrådspolitikerne og bedt dem trække deres udtalelser tilbage.

For Jacob Bundsgaards vedkommende drejer det sig om følgende:

".....de tre kranførere, som har haft sms-korrespondance, der blandt andet viste, at man havde optrådt illoyalt overfor den virksomhed, man var ansat på, og derudover havde mobbet kollegaer med henblik på at få dem til at sige op."

Og: ".... jeg synes, det vil være et helt skævt signal og sende og genansætte og oven i købet belønne med en erstatning til medarbejdere, der ikke alene har optrådt illoyalt, men også har haft ambitioner, eller i hvert fald skrevet om, og mobbe kollegaer på at få dem til at sige op." 

Jacob Bundgaard har selv været indblandet i sagen, da han som borgmester er født formand for havnens bestyrelse. Tidligere har Statsadvokaten rejst sigtelse mod Bundsgaard, men anklagemyndigheden endte med ikke at tiltale borgmesteren, da man ikke mente, at han var involveret i beslutningen om at læse sms’erne.

Beskyldning om mobning

Borgmesteren blev suppleret på mødet af venstrepolitikeren Bert Bjerregaard, der er næstformand for Aarhus Havns bestyrelse.

Han er bedt om at trække følgende udtalelser tilbage: "Vi ved, at de tre kranførere har udøvet massiv mobning på deres arbejdsplads. Vi ved, at de har forhindret kollegaer i at tage overarbejde. "

"Man skal ikke tro, at man kan slå en streg over det, der er sket,  hvad de tre kranførere har udført, fordi der nu ligger en foreløbig dom på, at man ikke kan læse i sms`er, og det grænser jo til det naive at tro, fra Enhedslisten at tro, at Byrådet vil følge sådan en beslutning, som man ligger op til i forhold til det her forslag. At den, lad mig slå fast med syvtommersøm: Ingen skal tyrannisere eller mobbe deres kollegaer på arbejdspladsen -  Ingen."

Arbejderen har siden i sidste uge forsøgt at få både Jacob Bundsgaards og Gert Bjerregards svar på, hvordan de vil forholde sig på byrådsmødet, men de har ikke svaret på Arbejderens henvendelser.

Byrådsmødet i oktober besluttede ikke at sætte punktum i sagen, fordi den dømte havnedirektør har anket sagen til Landsretten.

–  Så må vi se, hvad det fører til. Men når medarbejdere har opført sig illoyalt mod virksomheden og har mobbet kolleger med henblik på at få dem til at sige op, vil det være et helt skævt signal at genansætte dem og give dem erstatning, lød det fra Jacob Bundsgaard.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


10. nov. 2015 - 10:13   17. nov. 2015 - 11:59

Sms-sag

noc@arbejderen.dk
SMS-sagen kort

Som led i en faglig konflikt på Aarhus Havn beordrer havnedirektør Bjarne Mathiesen en arbejdsmiljørepræsentants telefon tømt for sms’er. Formand for havnebestyrelsen, borgmester Jakob Bundsgaard (S), godkender, at det sket.

På baggrund af de 1000 sms’er i telefonen bliver tre kranførere bortvist, heraf to arbejdsmiljørepræsentanter. Det sker i november 2012.

De tre fyrede og 25 tilbageværende kranførere melder borgmester og havnedirektør til Østjyllands Politi for overtrædelse af straffeloven.

Politiet har to gange - 7. februar 2013 og 9. oktober 2014 - afvist at efterforske sagen.

Havnearbejderne klager til Statsadvokaten, som den 15. oktober 2014 beslutter at omgøre politiets afgørelse.

Samtidig rejser Statsadvokaten sigtelse mod Jakob Bundsgaard og Bjarne Mathiesen.

Den 18. september afsiger Retten i Aarhus dom og den tidligere havnedirektør Bjarne Mathiesen bliver dømt for ulovligt at have læst en tillidsvalgts sms'er.

>> Se alle artikler i sagen her