Debatten om Dagpengekommissionen og den politiske dagpengeaftale fyldte meget i dagens beretningsdebat på FTF's kongres.
Mange delegerede var kritiske overfor den rolle, formændene for FTF og LO har spillet i Dagpengekommissionen.
Man kan diskutere, om FTF og LO i for høj grad skrev kompromiset på forhånd.
Gordon Ørskov Madsen, Lærerforeningen
Kritikken rettede sig især imod, at FTF og LO med deres deltagelse har været med til at legitimere forringelse af dimittendsatsen og indførelse af tre karensdage om året.
I en mindretalsudtalelse sagde FTF og LO nej til de otte årlige karensdage, som flertallet i Kommissionen foreslog, men accepterede samtidig tre karensdage om året. Tre dage efter var der et politisk forlig med tre karensdage.
– Man kan diskutere, om FTF og LO i for høj grad skrev kompromiset på forhånd. Efter at have taget flere milliarder fra dagpengesystemet, endte det med en skuffende finansiering på sølle 300 ekstra millioner, sagde Gordon Ørskov Madsen fra Danmarks Lærerforening.
Hanne Lykke Jespersen fra Prosa fortalte, hvordan Kristian Thulesen Dahl fra Dansk Folkeparti overfor hende direkte havde sagt, at politikerne jo bare havde gennemført det, fagbevægelsen havde foreslået.
De kommende trepartsforhandlinger
Flere nævnte, at der skulle drages lære af forløbet i forhold til de kommende trepartsforhandlinger.
– Jeg kan ikke anbefale, at FTF tager del i kommende trepartsforhandlinger med mindre, der er klokkeklar aftale om reelle forhandlinger og ikke bare en legitimering af forskellige typer af forringelser. Det kan ikke være vores opgave at forringe forholdene for medlemmerne, sagde Lasse Bjerg Jørgensen, formand for BUPL's a-kasse.
Samtidig anerkendte han, at a-kasselederne i FTF løbende var blevet inddraget i debatterne omkring arbejdet i Dagpengekommissionen.
Der var også delegerede, som støttede ledelsens indsats i Dagpengekommissionen ud fra en holdning om, at det var med til at forhindre noget, som var endnu værre.
– Jeg ønsker en fagbevægelse, der tager ansvar, også selvom resultatet ikke falder ud, som vi ønsker. Jeg vil hellere have skidt under neglene end blive beskyldt af medlemmerne for at have set passivt til, mens tingene blev værre for dem, sagde Ghita Parry fra Kost- og Ernæringsforbundet.
Alternativet var værre
I sin slutreplik slog FTF-formand Bente Sorgenfrey også på, at resultatet var blevet langt værre, hvis FTF og LO ikke havde siddet i Dagpengekommissionen.
– Det er min klare opfattelse, at vi skulle være med i Kommissionen for at påvirke processen og ikke overlade det til økonomerne, som Kommissionen var domineret af. Økonomerne og arbejdsgivernes udgangspunkt var, at dimittenderne skulle have betalt hele gildet med en karensperiode på en måned uden dagpenge og en sats på kun 60 procent af dagpengesatsen, sagde formanden.
Kongressen fortsætter i morgen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278