Hvis den nuværende udvikling fortsætter, vil der ifølge beregninger lavet af Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI) være skabt ligeløn mellem kvinder og mænd på arbejdsmarkedet i år 2126 - om 111 år!
Hvis ikke vi får lov at beholde de åbne lønstatistikker, så taber vi ligelønnen på gulvet.
Mette Kindberg, HK.
Sådan lyder den nedslående melding på dagen, hvor kvinder burde have årets sidste arbejdsdag, når deres løn sammenholdes med deres mandlige kollegers.
– Vi har ikke magtet at gøre noget ved lønforskellen. Den vil ikke se ret meget anderledes ud, hvis ikke der sker nogle markante forandringer, siger Lisbeth Pedersen, afdelingsleder hos SFI til Berlingske.
Fra 2014 til 2015 er lønforskellen ganske vist faldet fra 17 procent til 16,4 procent. Men selvom det går den rigtige vej, går det alt for langsomt, og der er alt mulig grund til igen i år at markere løngabet med kampagnen Kvindernes Sidste Arbejdsdag, mener fagforbundene FOA, 3F, HK og Socialpædagogerne. Forbund der, i parantes bemærket, alle har mænd i formandstolene og kvinder på næstformandsposterne.
Kampagnen, der blev gennemført første gang i 2010, spiller på, at når kvinderne tjener mindre, må de vel også skulle arbejde mindre. Den aktuelle lønforskel betyder, at kvinderne har årets sidste arbejdsdag i dag.
Venstre slår ligelønskampen tilbage
De faglige organisationer er enige om, at de åbne lønstatistikker, som de tillidsvalgte i dag har krav på at se, hvis bare der er 10 ansatte på en virksomhed, udgør et meget vigtigt redskab i kampen for at opnå lige løn for lige arbejde.
Af samme grund beklager forbundene, at Venstre-regeringen vil rulle lovgivningen tilbage til 2008, så virksomheder med under 35 ansatte ikke behøver lave kønsopdelte lønstatistikker.
– Det står sort på hvidt i lovkataloget. Det er simpelthen ufatteligt. Hvis ikke vi får lov at beholde de åbne lønstatistikker, så taber vi ligelønnen på gulvet, mener Mette Kindberg, næstformand i HK Danmark, med opfordring til LO om at sætte alle kræfter ind for at bremse regeringens planer.
FOA er et af de kvindedominerede fagforbund med godt 160.000 kvinder svarende til 86 procent af medlemmerne. Heller ikke her er der jubel over Venstres planer om at slå ligelønskampen tilbage.
– Regeringens aktuelle lovforslag ruller indsatsen for ligeløn adskillige år tilbage. Forudsætningen for at kunne ændre på de urimelige skævheder er jo, at man kan få adgang til de faktiske lønforhold, siger formand Dennis Kristensen.
For de små virksomheders skyld
Ifølge Venstres ligestillingsordfører Jane Heitmann er kønsopdelte lønstatistikker for de mindste virksomheder ikke løsningen på den manglende ligeløn.
– Vi afskaffer ikke reglerne for kønsopdelt lønstatistik, men friholder de mindste virksomheder for en administrativ byrde. Manglende ligeløn er en udfordring, men balancen mellem gennemsigtighed på lønområdet og hensynet til de små erhvervsdrivende skal være rigtig, siger hun til Fagbladet FOA.
Kampagnen kommer hovedsageligt til at leve på Facebook. Her kan man deltage i en konkurrence om at gætte tre fremtrædende kvinder, der har valgt at støtte kampagnen. Præmien: en buket blomster om ugen året ud.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278