23 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Lærere diskuterer ny strategi

Efter lovdiktat

Lærere diskuterer ny strategi

Trods skuffelse og frustration ovenpå regeringsindgrebet er lærere og undervisere i fuld gang med at forberede sig på de kommende kampe omkring kvalitet i undervisningen og ordentlige arbejdsforhold.

Det er helt afgørende nu, at holde fast i lærernes sammenhold og forhindre intern konkurrence om forberedelsestiden, mener lærerformand Anders Bondo Christensen. Her ses han til den store lærerdemonstration den 11. april foran Christiansborg.
FOTO: Aage Christensen
1 af 1

Lærerne holder i disse uger klubmøder rundt omkring på landets folkeskoler. Danmarks Lærerforening gennemfører inden sommerferien 43 seminarer for tillidsfolk, arbejdsmiljørepræsentanter og medlemmer af kredsbestyrelser. Derudover afholder forbundet ekstraordinær kongres onsdag i næste uge.

Uddannelsesforbundet afholder inden sommerferien fire temamøder for tillidsrepræsentanter rundt omkring i landet.

Folk er dybt, dybt skuffede og frustrerede over at regeringen og Folketinget kom med så ensidigt et indgreb

De to forbund, som havde mange medlemmer med i lockouten, er i fuld gang med at evaluere forløbet og ruste sig til kommende kampe omkring kvaliteten i undervisningen og sikring af lærernes arbejdsmiljø.

Det hele foregår midt i en meget travl tid i kølvandet på næsten fire ugers lockout med afvikling af eksamener og mange andre ophobede opgaver. 

Sammenholdet er intakt

Anders Bondo Christensen, formand for Danmarks Lærerforening, har diskuteret konflikten med mange medlemmer efter regeringens indgreb i konflikten. Han har deltaget i medlemsmøder i blandt andet Frederikshavn, Aalborg og på Frederiksberg.

- Folk er dybt, dybt skuffede og frustrerede over, at regeringen og Folketinget kom med så ensidigt et indgreb, der på alle måder imødekommer arbejdsgivernes ønsker. Men samtidig oplever jeg et kolossalt sammenhold og en vilje til at tænke videre, at finde ud af hvad vi gør nu for at sikre kvalitet i undervisningen, siger Anders Bondo Christensen.

Han ser det som helt afgørende at holde fast i sammenholdet og undgå, at lærerne begynder at kæmpe for at sikre deres egen forberedelsestid på bekostning af andres.

På den ekstraordinære kongres på onsdag vil de delegerede diskutere hvilke målsætninger forbundet skal stille sig for det skoleår, som starter i 2014, hvor de nye arbejdstidsregler træder i kraft. Kongressen skal også gennemføre den første samlede evaluering af hele forløbet omkring konflikten.

Samtidig er man i fuld gang med at klæde tillidsfolk og de lokale kredse på til at få det bedste ud af de nye regler. Lærerforeningen vil forsøge at få lavet lokale aftaler om arbejdstiden og er meget opmærksom på, om kommunerne afsætter de nødvendige ressourcer til skolerne, når de lægger budget for næste år.

Vrede mod regeringen

Uddannelsesforbundet har også fokus på at sikre kvalitet i undervisningen og et ordentligt arbejdsmiljø, når de nye arbejdstidsregler bliver indført.

- Vi vil arbejde på at få lavet lokale aftaler, som sikrer tilstrækkeligt med ressourcer til at udføre opgaverne, siger Hanne Pontoppidan, formand for Uddannelsesforbundet.

Forbundet afholder i starten af juni fire stormøder for tillidsfolk fra hele landet. Møderne foregår i København, Aalborg, Aarhus og Kolding.

- Her skal vi diskutere, hvad regeringsindgrebet betyder for tillidsfolkenes måde at arbejde på, og hvordan de bedst kan varetage medlemmernes interesser i forhold til de nye regler. Vi skal klæde vores tillidsfolk bedst muligt på og forsøge at få indflydelse på udmøntning af aftalen, siger Hanne Pontoppidan.

Hun oplever nogle meget desillusionerede medlemmer efter regeringsindgrebet i lærerkonflikten.

- De føler sig krænkede og ringeagtede og er rystede over, at en socialdemokratisk ledet regering med Radikale og SF behandler fagbevægelsen på den her måde.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


18. maj. 2013 - 09:20   18. maj. 2013 - 09:30

Lærerkonflikt

ur@arbejderen.dk
Forbund for lærere
  • Danmarks Lærerforening har 56.500 aktive medlemmer og organiserer folkeskolelærere, børnehaveklasseledere samt skoleledere. Over 40.000 af medlemmerne er kvinder.
  • Uddannelsesforbundet har 11.000 medlemmer og organiserer lærere, vejledere, ledere og konsulenter. Medlemmerne arbejder blandt andet på tekniske skoler, AMU-centre, voksenuddannelsescentre, jobcentre, produktionsskoler og ungdomsskoler.
  • Udover de to forbund havde også Frie Skolers Lærerforening og en række andre forbund medlemmer med i lockouten.