Klokken er kvart over syv tirsdag morgen. Det vrimler med lærere på Roskildevej. De er i gang med at danne Danmarks længste menneskekæde. Klokken 7.30 er alle på plads. Kæden går fra Roskilde til Københavns Rådhusplads - der er kun enkelte mindre huller i menneskekæden undervejs.
De omkring 6000 lærere hilser de forbipasserende morgenpendlere med et: "God arbejdslyst - bare det var os".
Det er dybt bekymrende, at man får bonus for at tryne offentligt ansatte.
Michael Zacho, lærer
Med aktionen vil lærerne vise, at det ikke er dem, som ønsker konflikt, at de helst vil arbejde - men også sende et signal om, at de er mange som står sammen og ikke vil acceptere, at Kommunernes Landsforening og Bjarne Corydon kommer igennem med deres diktat om afskaffelse af lærernes arbejdstidsregler.
- Der er brug for, at vi siger fra. At vi får gjort klart, at det her ikke er o.k. Vi vil ikke bare lægge os ned og lade os tromle henover, siger Nina Kofoed-Jakobsen til Arbejderen.
Væk med aftentillæg
Hun er lærer på VUC Frederiksberg og har aftenarbejde to gange om ugen.
- Finansministeriet vil fjerne kompensationen for vores aftenarbejde, både tillægget og den nedsættelse i arbejdstiden, som aftenarbejdet giver, fortæller Nina Kofoed-Jakobsen.
Hun er i konflikt for første gang og finder det ret grænseoverskridende at stå her i vejkanten med skilte. Men det luner at mærke opbakningen fra både bilister og cyklister. Mange dytter højlydt, vinker og hilser på de mange lærere.
En del af formålet med at stå her er netop at vinde opbakning i befolkningen. Lærerne er godt klar over, at deres aktiviteter ikke betyder, at Michael Ziegler fra Kommunernes Landsforening pludselig bliver blød i knæene og erklærer sig parat til at forhandle med lærerne.
De forventer et regeringsindgreb og arbejder på at lægge et maksimalt pres på regeringen, så et indgreb ikke kun baserer sig på arbejdsgivernes krav.
- Det ender helt sikkert med et regeringsindgreb. Jeg tror, at det har været planen fra start af. Men lige nu afventer regeringen situationen, fordi alle venter, at der kommer et regeringsindgreb. De venter på, at forældre og andre dele af befolkningen skal bede om at få et indgreb, siger Majken Warming, der arbejder som lærer på den private Frederik Barfods Skole.
- Jeg håber bare, at regeringen er så anstændig, at den også giver noget til lærerne. Det vil være uanstændigt bare at køre KL's og statens forslag igennem, mener Nina Kofoed-Jakobsen.
Vrede mod regeringen
Hun er ligesom mange af de andre fremmødte dybt skuffet over regeringens rolle i lærerkonflikten.
- Jeg var glad for regeringsskiftet, men havde ikke drømt om det her. Hvordan kan Socialdemokraterne, der skulle være et arbejderparti, leve med det?
Mehmet Ali Filikci er lærer på Nordvest Privatskole. Han mener, at regeringen og Kommunernes Landsforening har helt samme dagsorden, når det gælder om at ændre lærernes arbejdstidsregler.
- Der er tale om en sparerunde, hvor en masse ting skal finansieres ved at forringe i vores overenskomster, siger Mehmet Ali Filikci.
Ligesom alle de andre, Arbejderen taler med, mener han ikke, at der på noget tidspunkt har været tale om reelle forhandlinger om overenskomsten. Arbejdsgiverne har været helt ultimative.
Og det handler ikke kun om lærerne, bagefter kommer turen til andre faggrupper, som også vil få forringet deres arbejdstidsregler, understreger Michael Zacho, lærer på Copenhagen Europe School.
- Vi oplever opbakning og mange positive reaktioner fra folk. Mange kan godt se, at det, som rammer lærerne nu, også vil ramme andre kommunalt ansatte. Andre erhverv vil også få ændret deres arbejdstidsregler, forudser Michael Zacho
Bonus for lønnedgang
Han henviser til, at det lige er kommet frem, at topchef i Moderniseringsstyrelsen under Finansministeriet, Niels Gotfredsen, får en privat bonus på op til 250.000 kroner, hvis det lykkes for ham at spare penge ved at forringe offentligt ansattes løn og arbejdsforhold.
- Det er da dybt bekymrende, at man får bonus for at tryne kommunalt og statsligt ansatte, siger Michael Zacho.
Trods den meget alvorlige situation, de står i, glæder både ham og de andre i menneskekæden sig over, at sammenholdet mellem lærerne er blevet markant styrket gennem konflikten.
- Det er fantastisk at opleve fællesskabet, engagementet, kreativiteten og sammenholdet mellem kollegaerne, siger Sidsel Hansen, der er lærer på Skolen på Nyelandsvej.
- Især oplever vi, at mange af de unge lærere, der tidligere har koncentreret sig om undervisningen, kommer ud af busken. De er vrede og indignerede og kommer med i kampen nu, tilføjer hun og vinker til en dyttende bilist.
Stort set alle Sidsel Hansens kollegaer er organiseret i Danmarks Lærerforening. Den lokale afdeling på Frederiksberg er en af de allermest aktive under konflikten. Et utal af fantasifulde aktioner er det indtil videre blevet til.
Men på sin vis handler konflikten også om fagbevægelsens fremtid, mener Sidsel Hansen og andre af de tilstedeværende lærere. For hvad skal vi med en fagforening, som ikke har mulighed for at forhandle medlemmernes krav?
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278