18 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Lærerne har stemt ja

Ny overenskomst

Lærerne har stemt ja

Med en stemmeprocent over 77 og heraf godt 70 procent ja-stemmer har landets folkeskolelærere fået en ny overenskomst

DLF-formand Anders Bondo Christensen glæder sig over, at lærerne har stemt ja til den nye tre-årige overenskomst
FOTO: Ulrik Jantzen
1 af 1

Det er en glad Anders Bondo Christensen, formand for Danmarks Lærerforening (DLF), der kan konstatere, at flertallet af medlemmerne har stemt ja til det forlig, han har forhandlet på plads ved OK15.

Nu kan man ikke bare skubbe aben ned til lærerne og sige, at nu må de sørge for at få tingene til at lykkes.
Anders Bondo Christensen, DLF

70,1 procent af dem, der har deltaget i urafstemningen har stemt ja, mens 29,9 procent har stemt nej. Hele 77,3 procent svarende til 42.947 personer har stemt, og det er rekordhøjt.

– Det er helt kanon. Og uanset, om det var blevet et ja eller et nej, så er det en kæmpestyrke for os som forening, at over 77 procent har stemt, siger Anders Bondo Christensen.

De relativt mange nej-stemmer skyldes primært utilfredshed med den del af overenskomsten, der omhandler et arbejdstidspapir med en række punkter med særlig vægt på lærernes forberedelsestid.

Lov 409 gælder stadig

Nej-sigerne har pointeret, at den forhadte Lov 409, som Folketinget tvang ned over lærerne ved OK 2013 efter fire ugers lockout, stadig gælder, og at det nye arbejdstidspapir ikke i tilstrækkelig grad forpligter arbejdsgiverne til at forbedre lærernes tid til forberedelse af undervisningen.

Kredsstyrelsen på Frederiksberg anbefalede enstemmigt et nej. Den anbefaling har 85,3 procent af lærerne fulgt, og kredsens stemmeprocent er med 81 procent højere end landsgennemsnittet på 77,3.

Det glæder kredsformand Ane Søegaard, der omvendt har bemærket, at næsten 30 procent på landsplan har stemt stik mod en enig hovedstyrelses anbefaling.

Alligevel respekterer formand Ane Søegaard ja'et og vil arbejde for at få det bedste ud af resultatet.

– Der skal arbejdes hårdt på at få forpligtende og ensartede vilkår for alle lærere, men vi skal have maksimalt ud af vores forståelsespapir med kommunerne. Og vi kommer videre herfra. Uanset, om vi har stemt JA eller NEJ til OK15, er vi enige om målet. Når vi konsekvent stiller krav om bedre arbejdsvilkår for lærerne, så er det fordi det gavner to ting; arbejdsmiljøet for lærerne og undervisningsvilkårerne for eleverne. Den kamp opgiver vi aldrig, siger Ane Søgaard til Arbejderen.
 

OK-forliget forpligter

Anders Bondo Christensen er overbevist om, at den nye overenskomst kan bruges til at skabe bedre rammer for medlemmerne ude på skolerne.

– Jeg er også meget bevidst om, at der er mange, der har stemt nej. Det har jeg helt forståelse for. For de vilkår, som mange oplever i deres arbejde i dag, er helt urimelige - og det gælder både blandt lærerne og blandt de øvrige, som er medlemmer af DLF. Kan man ikke lykkes med sit job som lærer, så er lærerarbejdet ikke verdens bedste job, som jeg ellers ynder at kalde det, siger DLF-formanden til folkeskolen.dk.

Han mener, at der nu kommer ændringer:

– Nu kan man ikke bare skubbe aben ned til lærerne og sige, at nu må de sørge for at få tingene til at lykkes. Vi har nu sammen med Kommunernes Landsforening en forpligtelse til at sørge for, at det her også udmønter sig i, at medlemmerne oplever, at de har bedre mulighed for at løse deres opgave. Det er den forpligtelse, der ligger på os. Og det skal vi lykkes med, mener Anders Bondo Christensen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


12. mar. 2015 - 15:10   17. mar. 2015 - 18:00

OK 2015

noc@arbejderen.dk
Sådan stemmer lærerne

Stemmeprocenten i 2015 blev rekordhøje 77,3 procent (42.947 personer). 

Sidste gang DLF havde urafstemning om et overenskomstforlig var i 2011. Her stemte 50,4 procent af medlemmerne og stemmerne fordelte sig med 91,7 procent på ja, mens kun 8,3 procent stemte nej.

I 2013 blev lærernes overenskomst erstattet af et lovindgreb - Lov 409 - efter at KL havde lockoutet lærerne i en måned.