23 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Lærlingebonus får dødsstødet

Lærlingebonus får dødsstødet

Både arbejdsgivere og lønmodtagere ærgrer sig over, at virksomhederne mister tilskud på 33.000 kroner per lærlingekontrakt.

Fra nytår er det slut med kontante bonusser til arbejdsgivere som tager lærlinge. Istedet skal cheferne betale til de elever som ikke kan få en praktikplads.
FOTO: Martin Mounzer
1 af 1

Nytårschampagnen får en sur bismag for mange af landets håndværksmestre og virksomhedsledere.

Den bonusordning, der præmierer virksomheder, som ansætter lærlinge, bortfalder nemlig 1. januar. Dermed mister virksomhederne tilskuddet på 33.000 kroner per lærling, som de kollektivt selv har finansieret gennem Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag.

Den gulerod, der var for de små og mellemstore virksomheder, ved at ansætte en lærling, som jo koster penge under oplæringen, den forsvinder nu.
Steen Boesen, 3F

- Vi er ikke fortalere for, at ordningen skulle være permanent. Men vi synes, at det er dårlig timing at afskaffe det økonomiske incitament for at ansætte en lærling på et tidspunkt, hvor der er mangel på praktikpladser, siger chefkonsulent i Håndværksrådet Heike Hoffmann til Newspaq.

Bonusordningen blev indført under daværende undervisningsminister Bertel Haarder efter ønske fra blandt andre Håndværksrådet. Gennem en årrække lå tilskuddet på 70.000 kroner per lærling, men er i år er beløbet faldet til 33.000 kroner for så at forsvinde helt fra nytår.

Ordningen har været stærkt benyttet gennem årene. Det bekræfter ATP, der administrerer indbetalingerne til Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag (AUB) og udbetalingerne til virksomhederne. Her er meldingen, at udbetalingerne af bonusserne stort set flugter med oprettelsen af praktikpladser.

I forbindelse med dette års finanslov besluttede Folketingets partier, at pengene fra arbejdsgiverne i stedet skal gå til de praktikcentre på skolerne, som skal garantere, at de unge kan gennemføre deres uddannelse, selvom de ikke kan få en praktikplads i en virksomhed.

- Vi er rigtig kede af, at man vælger at sige, at de penge, som arbejdsgivere har indbetalt til AUB, og som går til at belønne virksomheder, der laver rigtige praktikpladser, nu går til at aflønne elever, der går i skolepraktik, siger Heike Hoffmann.

Hos fagforbundet 3F, hvor mange af lærlingene bliver organiseret efter endt uddannelse, er holdingen den samme. Her advarede man også imod at halveringen af tilskuddet.

Virksomhederne, der tager et uddannelsesansvar, skal belønnes, mens de, der ikke gør, skal straffes, siger arbejdsmarkeds- og uddannelseskonsulent Steen Boesen.

- Den gulerod, der var for de små og mellemstore virksomheder, ved at ansætte en lærling, som jo koster penge under oplæringen, den forsvinder nu. Og i en stram tid med krise, så vil vi nok også se, at der bliver færre lærlinge, siger han til Newspaq.

Undervisningsminister Christine Antorini har tidligere forsvaret bortskaffelsen af bonussen med, at effekten af ordningen efterhånden er aftaget, og at regeringens praktikpladspakke ligger i tråd med anbefalinger fra både Dansk Arbejdsgiverforening og LO.

/Newspaq/

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


16. dec. 2013 - 10:15   16. dec. 2013 - 10:21

Uddannelse

Leveret af Newspaq