14 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Landsrettens Uber-dom kan blive afgørende

Ankesag om pirat-taxa

Landsrettens Uber-dom kan blive afgørende

Torsdag startede Landsretten sin behandling af to dømte Uber-chaufførers ankesag. Udfaldet af sagen kan få vidtrækkende konsekvenser for den kontroversielle taxa-tjenestes fremtid i Danmark.

FOTO: Arbejderen
1 af 1

Skal det være slut med taxa-tjenesten Uber i Danmark? Det er i sidste ende, hvad Landsretten skal tage stilling til i den ankesag, som to af seks tidligere dømte Uber-chauffører indledte torsdag.

Hvis ikke der bliver grebet ind, må vi tage det op med justitsministeren.
Rasmus Prehn, Socialdemokratiet

Finder Landsretten de to skyldige i ulovlig piratkørsel, står et politisk flertal bestående Socialdemokratiet, DF og Enhedslisten nemlig parat til at kræve, at justitsminister Søren Pind sætter en stopper for den ulovlige virksomhed.

– Vi har fået én domsafsigelse om, at det var ulovligt. Da havde jeg forventet, at Uber stoppede. Nu bliver det prøvet ved næste instans, og falder der også dom mod chaufførerne dér, skal det have en konsekvens, ellers kan vi ikke længere tale om retssamfund, hvis man bare kan fortsætte uden konsekvenser. Hvis ikke der bliver grebet ind, må vi tage det op med justitsministeren, siger Socialdemokratiets transportordfører, Rasmus Prehn, til Berlingske.

Samkørsel eller taxa?

Sagen startede, da seks Uber-chauffører i juli blev dømt for at have kørt ulovlig taxakørsel. Straffen lød på bøder på mellem 2.000 og 6.000 kroner. Mens flertallet accepterede dommen, valgte to af de dømte at anke sagen til Østre Landsret.

Det centrale spørgsmål er, om der er tale om såkaldt "samkørsel" eller ulovlig taxakørsel. I sin dom slog byretten fast, at der var tale om ulovlig taxakørsel, med henvisning til, at kunderne betaler ni kroner per kilometer, 2,5 kroner per minut og et basisgebyr på 20 kroner for en tur.

Det fik byretten til at betragte beløbet som et vederlag og ikke samkørsel, da en kilometerpris på ni kroner overstiger den direkte omkostning ved kørsel, nemlig prisen på benzin, som er omkring ti kroner literen.

Håber på fældende dom

Blandt landets lovlydige taxachauffører håber man på en fældende dom, som kan sætte en stopper for Uber, der har omkring 1.800 chauffører i Storkøbenhavn.

– Det må meget klart forventes, at Østre Landsret stadfæster dommen over to af de seks dømte taxipirater, der modtog deres domme den 8. juli i år, siger Søren H. Nicolaisen, som er taxichauffør og formand for foreningen Taxiførere i Danmark (TiD).

Han har ikke noget imod konkurrence fra firmaer som Uber, så længe firmaerne og deres chauffører overholder lovgivningen. Han opfordrer derfor ledelsen i Uber til at tænke nyt, hvis dommen i Landsretten går firmaet imod.

– Uber har andre platforme at arbejde på, for eksempel platformen Uber-X, hvor man i stedet for pirattaxier bruger lovlige taxier. Således fastholdes teknologien, og kørslerne foregår tillige på lovlig vis, i korrekt forsikrede og godkendte biler, siger Søren H. Nicolaisen.

Svindel og underbetaling

Samtidigt med at sagen om de to Uberchauffører kommer for retten, kan Fagbladet 3F afsløre historien om en Uber-spekulant, som udnytter østeuropæere til at køre sine biler.

Ifølge fagbladet har Københavns Politi kendskab til mindst to sager, hvor Uber-partnere har fået andre til at være chauffører i deres biler. I det mest bemærkelsesværdige tilfælde har én Uber-partner ifølge politiet haft seks-syv østarbejdere ansat til at køre Uber-kørsel for sig i sine seks private biler.

Til gengæld skulle østarbejderne betale provision af deres indtægt til ejeren af bilerne, der har betalt dem en timeløn under Ubers faste taxameterpris. Altså et system, som minder meget om strukturen i et vognmandsfirma, som det kendes fra professionelle taxaselskaber.

Landsretten afsiger sin dom fredag klokken 11.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


17. nov. 2016 - 10:07   17. nov. 2016 - 13:50

Arbejdsmarked

as@arbejderen.dk
Uber i Danmark
  • Uber startede i Danmark i 2014. Den etablerede taxabranche har fra start protesteret mod transporttjenestens metoder.
  • Ubers kørselsordning gør det muligt for almindelige bilejere at køre "privat hyrevognskørsel". Det kræver en bil i fin stand og en bilforsikring, for at man kan melde sig til ordningen.
  • Via Ubers app kan kunder bestille kørsel. Det sker via kundens GPS-placering, og når turen er slut, foregår betalingen automatisk gennem appen: Uden udveksling af kreditkort eller kontanter mellem kunde og chauffør.
  • Samme dag Uber startede i Danmark, blev tjenesten meldt til politiet af Trafikstyrelsen. Uber blev sigtet for brud på den danske taxilov. 

Kilde: Fagbladet 3F