LO har fire forslag, der her og nu skal hjælpe de arbejdsløse, som har mistet dagpengeretten eller står til at miste den. Forslagene drejer sig om den midlertidige arbejdsmarkedsydelse, jobrotation, seniorjob og fradrag for fagforeningskontingent.
Det vil skabe tryghed og sikkerhed i tusindvis af familier, der i dag lever i usikkerhed.
Harald Børsting, LO
– Jeg håber, at partierne på Christiansborg finder inspiration i vores forslag, når finansloven for 2015 skal forhandles på plads i løbet af de næste par måneder. Det her er en pragmatisk løsning, der vil skabe tryghed for lønmodtagerne her og nu, siger LO-formand Harald Børsting.
Den midlertidige arbejdsmarkedsydelse skal forlænges. Det vil sikre et forsørgelsesgrundlag både til de mennesker, der i dag har mistet dagpengeretten på grund af dagpengereformen, og de mennesker, der vil miste retten inden en ny dagpengereform er trådt i kraft, formentlig i starten af 2016, mener LO.
– Det vil skabe tryghed og sikkerhed i tusindvis af familier, der i dag lever i usikkerhed, Harald Børsting.
Uddannelse og jobrettede tilbud
I samme forbindelse foreslår LO, at modtagere af midlertidig arbejdsmarkedsydelse får ret til et uddannelsestilbud. Det er i dag muligt under den særlige uddannelsesordning, som udløber med udgangen af 2014. Derfor foreslår LO retten overført til ordningen for den midlertidige arbejdsmarkedsydelse.
– Både uddannelse og jobrettede tilbud er helt afgørende for, at mange arbejdsløse kan komme videre på arbejdsmarkedet, mener LO-formanden.
LO vil også gøre det nemmere at få et seniorjob og foreslår helt konkret, at folk, der har mindre end fem år til efterlønsalderen, og som har mistet retten til dagpenge, kan få et seniorjob.
I dagpengereformen fra 2010 blev kravet for genoptjening af dagpenge sat op, så arbejdsløse skal have et års arbejde, før de igen bliver berettiget til at få udbetalt dagpenge ved arbejdsløshed. Det krav har ramt tusinder af arbejdsløse, og derfor skal det være nemmere at optjene timer, mener LO, der forelsår, at mennesker, der ansættes som vikarer i jobrotation, fremover skal kunne tælle deres arbejdstimer med i beregningen af deres ret til dagpenge.
Nemmere genoptjening
– Det vil bringe arbejdsløse hurtigere tilbage i dagpengesystemet og hermed tættere på arbejdsmarkedet, siger Harald Børsting.
Til sidst foreslår LO, at folk på arbejdsmarkedsydelse får et nedslag i deres a-kassekontingent. Det kan for eksempel ske ved at nedsætte den del af a-kassebidraget, der går til staten, for mennesker på den midlertidige arbejdsmarkedsydelse.
Udmeldingen fra LO bliver godt modtaget af Enhedslisten, der sammen med SF og Dansk Folkeparti har sat spørgsmålet på dagsorden til finanslovsforhandlingerne.
– Det er godt, at LO langt om længe giver bud på ting, der kan gøres for at hjælpe de mange, der har mistet retten til dagpenge. De fire forslag er plastre på såret, men vi kan ikke nøjes med et par plastre, når benet er brækket og patienten styrtbløder, siger Christian Juhl, der er arbejdsmarkedsordfører for Enhedslisten.
Dagpengekommission skal op i fart
Han tilføjer:
– Jeg går ud fra, at Harald Børsting er enig med Enhedslisten i, at genoptjeningsperioden for dagpengene skal ned på et halvt år, at dagpengeperioden skal op på fire år, og at både jobrotation og løntilskudsjob skal tælle med ved genoptjeningen.
Enhedslisten opfordrer LO til at "inspirere regeringen" til nogle af de varige løsninger. Samtidig mener partiet, at dagpengeskommissionen skal sætte tempoet i vejret og fremlægge deres forslag inden udgangen af i år, og ikke som det nu er planen efter et folketingsvalg, der senest skal holdes til september 2015.
– Det er jo ikke raketvidenskab, de er sat til at lave, mener Christian Juhl.
LO har ikke umiddelbart tænkt sig at skynde på dagpengekommissionen. LO frem til, at der om cirka et år skabes et nyt og retfærdigt dagpengesystem. I det nye system skal langt færre miste retten til dagpenge, reglerne skal være mere gennemskuelige og retfærdige, og der skal gives en anstændig dækning, hvis man mister sit arbejde, lyder det i en pressemeddelelse.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278