Da LO i går mødte op i Disruptionrådet havde LO-formand Lizette Risgaard to meget konkrete forslag med i tasken: Styrk den statslige kontrol med social dumping og indfør hårdere straffe til de arbejdsgivere, der overtræder reglerne og misbruger arbejdere fra andre lande.
Vi bør i høj grad fokusere på at få de hjemlige ledige med på vognen.
Lizette Risgaard, LO-formand
– Antallet af udenlandske lønmodtagere er steget med fem procent om året siden 2010. Alligevel gør regeringen alt for lidt for at sikre, at det foregår på ordentlige vilkår. Det er jo tudetosset, når indsatsen mere end betaler for sig selv, siger LO’s formand Lizette Risgaard.
For den faglige hovedorganisation og fagbevægelsens øvrige repræsentanter i Disruptionrådet er ordentlige løn og arbejdsforhold på det danske arbejdsmarked et naturligt fokus - også på fremtidens arbejdsmarked.
Rustes til fremtiden
Formålet med rådet er netop, frem til udgangen af 2018, at drøfte, analysere og komme med forslag til, hvordan danske virksomheder og danskerne er godt rustet til fremtiden og fremtidens arbejdsmarked.
Da statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) den 1. maj sidste år præsenterede de 32 medlemmer af Disruptionrådet, sagde han:
– Vi skal omfavne teknologiske fremskridt og nye digitale løsninger. Derfor har regeringen etableret et Partnerskab for Danmarks fremtid bestående af gode kræfter fra alle hjørner af vores samfund. I fællesskab skal vi finde svar på, hvordan danskerne trygt kan gå fremtiden i møde og skabe et erhvervsliv, der er foran på alle områder.
Toppen af dansk erhvervsliv er da også pænt repræsenteret i Disruptionrådet. Det gælder blandt andet A.P. Møller Mærsk, TDC, Danish Crown, Lego og Danske Bank, ligesom de toneangivende arbejdsgiverorganisationer DI, DA og Dansk Erhverv har pladser i rådet.
Kvalificeret arbejdskraft
DA-direktør Jacob Holbraad lægger ikke skjul på, at hans fokus vil være danske virksomheders adgang til kvalificeret arbejdskraft. Manglen på arbejdskraft er meget presserende for dansk økonomi, siger han i en video på regeringens hjemmeside.
– Derfor skal vi for det første sikre, at der er flere danskere, der bidrager på arbejdsmarkedet. For det andet sikre, at der er adgang til at kunne hente eksperter ind fra udlandet. Og for det tredje sikre, at danske medarbejdere hele tiden bliver efteruddannet, så de har de kvalifikationer, der skal til, for at kunne være en del af morgendagens arbejdsmarked.
Uddannelse står da også på LO's liste over indsatsområder. Lizette Risgaard opfordrer imidlertid til, at man retter øjnene på de hjemlige arbejdsløse.
– Hvis vi vil ruste Danmark til fremtidens arbejdsmarked, bør vi i høj grad fokusere på at få dem med på vognen, mener Lizette Risgaard.
Hun får mehold i Dansk Metal, der også er med i Disruptionrådet:
– Virksomhederne skal blive bedre til at uddanne deres egen arbejdskraft, og bruge de rekrutteringsmuligheder, der er. Det er for nemt at sige, at der skal komme folk udefra og løse problemerne for os, når der stadig er ledige hænder i landet, siger Thomas Søby, cheføkonom i Dansk Metal, til Ugebrevet A4.
Skrappere krav til de arbejdsløse
Planen er, at der skal holdes otte møder i alt, og at arbejdet slutter med udgangen af i år. Ifølge beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) skal Disruptionrådet udstikke pejlemærker for regeringens politik.
I regeringens udspil fra forrige måned "Nyt udspil skal sikre kvalificeret arbejdskraft i hele landet" kan man læse, hvordan regeringen vil imødekomme arbejdsgivernes krav. Kommer de forslag igennem, skal de arbejdsløse søge job i hele landet - næsten uanset afstanden. Og straffen for at opsige et job skal fordobles fra tre til seks ugers karantæne.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278