Lærernes arbejdstid vil også de næste tre år blive styret af lov og ikke en overenskomst.
Det er konsekvensen af det forlig, som Lærernes Centralorganisation (LC) og Kommunernes Landsforening (KL) underskrev i søndags.
Sammen med KL tager vi en række initiativer, der giver lærerne større mulighed for planlægning og forberedelse.
Anders Bondo Christensen, DLF.
I forliget står der direkte:
"Parterne konstaterer, at det ikke er lykkedes at opnå enighed om en ny arbejdstidsaftale. Derfor reguleres arbejdstiden for lærerne m.fl. ansat i kommunerne fortsat ved lov nr. 409 ...."
Kravet om en arbejdstidsaftale til erstatning for den lov, som folketinget tvang ned over lærerne efter fire ugers lockout i foråret 2013, stod ellers allerøverst på lærernes liste til forhandlingerne med de kommunale arbejdsgivere.
Omvendt har KL under hele OK15 stået fast på, at kommunerne ikke igen vil bindes op på en arbejdstidsaftale, der fratager skolelederne retten til at bestemme og fordele timerne blandt lærerne på de enkelte skoler.
Tabte slaget
Anders Bondo Christensen formand for LC og Danmarks Lærerforening (DLF) erkender da også, at det slag blev tabt:
– Jeg vil ikke lægge skjul på, at jeg gik efter en arbejdstidsaftale, der kan erstatte den nuværende lov. Det er ikke lykkedes.
Lov 409 bestemmer, hvordan lærerne skal bruge deres arbejdstid. Hvor lærerne førhen til en vis grad selv kunne tilrettelægge deres forberedelsestid, bestemte et flertal i Folketinget med loven, at den skulle foregå på skolen og inden for et bestemt tidsrum.
Selvom loven fortsat står ved magt, mener en enig hovedstyrelse i DLF, at arbejdsgiverne trods alt er kommet med indrømmelser ved overenskomstforhandlingerne.
– Med den nye overenskomst har vi i fællesskab med KL taget en række initiativer, der giver lærerne større mulighed for planlægning og forberedelse af undervisningen, siger Anders Bondo Christensen.
Han fremhæver, at KL åbner op for lokale aftaler, og at forliget lægger op til fælles evaluering og opfølgning. den første gennemføres i skoleåret 2015/2016.
Anbefaler forliget
– Det har været meget vigtigt for os, at vi får mulighed for at sikre, at der løbende følges op på, om lærerne og lederne kan lykkes med opgaven. Og jeg er meget tilfreds med, at vi sammen med KL er enige om, at det skal følges helt tæt, både mellem de centrale parter og lokalt i kommunerne, lyder det fra forbundsformanden.
Arbejdet med at informere tillidsrepræsentanter og øvrige medlemmer om indholdet i den nye overenskomstaftale er gået i gang, og den 26. marts ved Anders Bondo Christensen og en enig hovedstyrelse i DLF om medlemmerne har fulgt deres enstemmige anbefaling og stemt ja til den nye læreroverenskomst.
Anders Bondo Christensen erkender at opgaven ikke bliver nem.
– Lærerne er frustrerede over, at de ikke føler, de kan lave deres arbejde godt nok. Det er jo den virkelighed, jeg taler ned i. Så jeg kan ikke afvise, at det her bliver stemt ned, men jeg håber det ikke, siger han.
Overenskomsten er tre-årig. Lærerne kan i lighed med over en halv million andre kommunalt ansatte se frem til generelle lønstigninger i perioden på 5,42 procent.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278