Måske kan du også fremover være sikker på, at det er en autoriseret installatør, du får fat på, når du skal have udskiftet gaskomfuret eller radiatorerne eller skal have trukket nye elkabler i boligen. For regeringen kom i tirsdags i modvind i Folketinget med sit lovforslag om at liberalisere el-, vvs- og kloakområdet. Ud over regeringspartierne får forslaget kun fuld opbakning fra Liberal Alliance.
I dag er det sådan, at det skal være fuldt autoriserede el-installatører og blikkenslagere, der godkender arbejdet, og kommunerne skal påse, at arbejder med gas-, vand- og afløbsinstallationer er udført af autoriserede eller godkendte kompetente virksomheder.
Resultatet vil blive en forringelse af sikkerheden for forbrugerne og for elektrikerne.
Dansk El-Forbund
Sådan vil det ikke være længere, hvis regeringens lovforslag bliver vedtaget, forklarede Enhedslistens erhvervsordfører Finn Sørensen under førstebehandlingen i Folketinget.
- I en situation, hvor også de nævnte brancher er udsat for en meget hård og en meget unfair konkurrence fra udenlandske virksomheder, som i ly af EU-reglerne kan operere her i landet på langt mere favorable vilkår end de danske virksomheder, burde vi jo gå den anden vej; så burde vi stramme kravene til udstedelse af autorisationer og godkendelse af uddannelser, og så burde vi stramme kravene til sikkerhed og kontrol, sagde Finn Sørensen.
Branchen siger nej
Ud over at fjerne kommunernes tilsyn på området indfører lovforslaget også del-autorisationer. Erhvervs- og vækstministeren får desuden beføjelser til helt at undtage områder fra autorisationskravet. Den personlige autorisation med både fagligt og juridisk ansvar afskaffet - autorisationen følger virksomheden, ikke personen. Der skal stadig være en fagligt ansvarlig, men det er ikke et krav, at vedkommende skal have ledelsesansvar.
I deres høringssvar til lovforslaget tager brancheorganisationer og fagforbund indenfor el- og vvs-området også afstand til lovforslaget.
"Indførelsen af delautorisationer vil… vanskeliggøre bygherrens/boligejerens mulighed for at gennemskue, hvem han skal kontakte for at få repareret/optimeret en given installation, svække kompetencekravene og dermed forringe sikkerhed for forbrugere og udførende," skriver vvs- og el-tekniske leverandørers brancheforening VELTEK blandt andet.
De samme kritikpunkter har fagforeningen Blik- og Rørarbejderforbundet, der desuden peger på, at adgangen til at bruge billigere uuddannet arbejdskraft vil føre til færre uddannede håndværkere - stik imod regeringens erklærede ønske.
Også elektrikernes fagforening, Dansk El-Forbund, er imod liberaliseringen. I et høringssvar skriver forbundet, at "resultatet vil blive en forringelse af sikkerheden for forbrugerne og for elektrikerne".
På forkant med nyt EU-direktiv
Lovforslaget ser ud til at foregribe et forslag fra EU-kommissionen om en "modernisering" af EU’s anerkendelsesdirektiv, der regulerer, hvilke nationale uddannelser EU-landene gensidigt skal anerkende. Kommissionen lægger op til, at det af hensyn til arbejdskraftens frie bevægelighed også skal omfatte “del-uddannelser”, blandt andet inden for de håndværkerfag, som er lovreguleret og kræver autorisation i Danmark.
Ifølge EU-kommissionens forslag, som regeringen støtter, vil det for eksempel kun i særlige tilfælde være tilladt for danske myndigheder at kræve dokumentation for, at en tjenesteyder fra et andet EU-land har bestået en godkendt kompetencegivende prøve indenfor det relevante fagområde.
Det stiller danske håndværkere og håndværksmestre inden for disse områder dårligere end de udenlandske, og det er helt uacceptabelt, skriver LO i sit høringssvar.
I regeringens lovforslag står der om dokumentationskravet, at det skal gælde for danske virksomheder indenfor el-, vvs- og kloakområdet - men “ikke for borgere fra et andet medlemsland inden for Den Europæiske Union…”
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278