19 Apr 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Lufthavnsansatte protesterer mod lønnedgang og højere arbejdstempo

Aktion foran DI

Lufthavnsansatte protesterer mod lønnedgang og højere arbejdstempo

Mandag formiddag mødte 70 lufthavnsarbejdere op foran arbejdsgiverorganisationen DI i protest mod, at flere virksomheder i Københavns Lufthavn har opsagt samtlige lokalaftaler med 3F.

Omkring 70 lufthavnsansatte fra vidt forskellige faggrupper var mødt frem til mandagens protest foran DI-bygningen.
FOTO: Klaus-Henrik Andreasen
1 af 1

Mandag formiddag gennemførte ansatte i Københavns Lufthavn (SPH) en markering foran Dansk Industris (DI's) domicil på Rådhuspladsen i København. Det skete i protest mod, at flere af virksomhederne i lufthavnen har opsagt lokalaftalerne med 3F. 

Vi vil ikke acceptere at betale i form af dårligere løn- og arbejds-forhold. De arbejdspladser, der er tilbage, skal ikke være dårligere end før coronakrisen.
Allan Slawecki, talsperson

Ifølge Arbejderens oplysninger drejer det sig om handlingsselskabet SAS Ground Handling (SGH), bagageportørfirmaet Menzies og cateringfirmaet Gate Gourmet. Flere virksomheder forventer at følge trop, hvilket får store konsekvenser for de ansatte, der kommer til at gå ned i løn og pension, men op i arbejdstid og tempo.

– Det kan simpelthen ikke passe, at vi skal blive ved med at holde for, siger Allan Slawecki, der er talsperson for de aktionerende lufthavnsarbejdere, til Arbejderen.

Han forklarer, at markeringen var en opbakning til de faglige repræsentanter, som mandag var til organisationsmøde med arbejdsgiverne om sagen.

– De arbejdspladser, der er tilbage i lufthavnen, skal ikke være dårligere end før coronakrisen.
Klaus-Henrik Andreasen

Lufthavnen har været hårdt ramt under coronakrisen. En kraftig reduktion i rejseaktiviteten har ikke alene givet flyselskaberne mindre at lave, men har også betydet færre arbejdsopgaver i de firmaer, der eksempelvis håndterer bagage, leverer mad til flypassagerer og gør rent.

Men Allan Slawecki mener, at de lufthavnsansatte har været både ansvarlige og fornuftige under coronakrisen. Først blev der lavet aftaler om hjemsendelse på Folketingets hjælpepakker og forhandlet midlertidig lønnedgang på i gennemsnit 13 procent. Oveni har faggrupperne gennemført tvungen afspadsering, ferie og meget mere, alt sammen for at undgå fyringer.

– Vi slap ikke for fyringerne, og nu er op mod halvdelen af lufthavnsarbejderne opsagt eller ved at blive det. Vi passer vores arbejde døgnet rundt og årets 365 dage. Derfor vil vi ikke acceptere igen at betale i form af dårligere løn- og arbejdsforhold. De arbejdspladser, der er tilbage, skal ikke være dårligere end før coronakrisen, lyder det fra siger Allan Slawecki.

>>LÆS OGSÅ: 3F Kastrup forudser øget pres på lønnen efter massefyringer i lufthavnen

Gate Gourmet er en af virksomheder i lufthavnen, der har opsagt alle lokalaftaler.
Klaus-Henrik Andreasen

Hos bagageportørerne i Menzies lægges der op til, at nye ansatte kommer på dårligere vilkår end dem, som i dag arbejder i firmaet. Og de ansatte ved SGH får mere weekendarbejde, længere arbejdstid og direkte lønnedgang.

Gate Gourmet fyrede i slutningen af juli måned cirka 400 ud af 800 ansatte, heraf 600 3F'ere. Nu kan de resterende ansatte se frem til at miste en række goder – blandt andet seniorordninger – som er forhandlet hjem gennem en lang årrække.

>>LÆS OGSÅ: Nye massefyringer i lufthavnen

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


28. aug. 2020 - 10:00   01. sep. 2020 - 10:06

Arbejdsmarked

noc@arbejderen.dk