På 15 dage har flere end 53.000 personer skrevet under på dagpengekampagnen "Forlæng dagpengeretten" og dermed tre konkrete krav til bedre vilkår for de arbejdsløse:
Uddannelse skal forlænge dagpengeperiode, jobrotation og løntilskudsjob skal tælle som arbejde, og 26 ugers arbejde skal give ret til genoptjening af en ny dagpengeperiode.
Det er HK, der har taget initiativ til kampagnen.
- Målet har fra start været at samle 100.000 underskrifter, og selvom kampagnen efterhånden har fået opbakning fra en stort set samlet fagbevægelse, så får det os ikke til at hæve overlæggeren, siger Jakob Nerup, kampagneleder for HK, til Arbejderen.
HK bryder sig ikke om, at udspillet skal betales via højere a-kassekontingent.
Tirsdag præsenterede statsminister Helle Thorning-Schmidt regeringens nye dagpengeudspil. Det vil helt sikkert få indflydelse på kampagnens videre forløb, vurderer Jakob Nerup, der forventer, at forbundene i løbet af et par dage vil melde ud, hvor de står.
- HK synes, det er godt, at regeringen nu redder dem, der står til at falde ud. Det er også positivt, at regeringen er åben over for at diskutere en ny dagpengereform. Til gengæld bryder HK sig ikke om, at udspillet skal betales via højere a-kassekontingent, lyder det fra Nerup.
Uanset forbundenes beslutninger skal kampagnen rundes af, og de mange lister, der ligger rundt på arbejdspladserne skal hentes i hus. Umiddelbart er planen derfor stadig at overrække de indsamlede underskrifter til Folketingets politikere, når deltager i folkemøde på Bornholm i næste måned.
Til gengæld bliver det planlagte suppekøkken den 29. maj foran Christiansborg sandsynligvis aflyst. Her var arbejdsløse ellers inviteret ,samtidig med at folketingspolitikerne holder afslutningsdebat indendøre.
Aktive medlemmer
Måden at køre kampagnen på har været helt bevidst fra HK's side. I stedet for at købe sig til store annoncer, der kræver forbedringer for de arbejdsløse, og udelukkende køre kampagnen på nettet, er forbundet gået efter at involvere medlemmerne.
- Vi har ønsket at gøre det til en kollektiv proces. Det betyder meget, at medlemmerne samler underskrifter ind foran jobcenteret eller på arbejdspladsen, og at man her får snakken om konsekvenserne af at være arbejdsløs, siger Jakob Nerup.
Foreløbig er cirka halvdelen af underskrifterne kommet ind på fysiske lister, og Jakob Nerup er overbevist om, at kampagnen vil sætte varige spor i HK's lokale afdelinger og ude på arbejdspladserne.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278