Et halvt års indsats fra de jyske stilladsarbejdere og 3F for at få ordnede lønforhold på en række jyske Dong-arbejdspladser har endnu ikke givet det ønskede resultat.
De udenlandske stilladsarbejdere, der er ansat i det tyske firma ESG og det litauiske Kaefer UAB, arbejder stadig til lønninger langt under de danske stilladsarbejdere.
Hver gang, vi indgår en aftale, popper der et nyt firma op.
Jacob Jespersen, stilladsarbejder
Den situation har i løbet af vinteren og foråret ført til en lang række demonstrationer, protester og flere blokader mod Dong Hejre i Fredericia, Studstrupværket og Skærbækværket.
I mandags havde Dong så indkaldt stilladsarbejdernes repræsentanter til et møde. Jacob Jespersen, formand for de aarhusianske stilladsarbejdere, havde håbet på, at Dong ville meddele, at de nu stopper samarbejdet med de udenlandske firmaer, som underbetaler.
- Men det gik ikke, som vi havde håbet på. Det bliver ikke det her møde, som redder situationen, siger Jacob Jespersen.
Langvarig kamp
Stilladsarbejdernes langvarige kamp for en overenskomst fik tidligere på året ESG til at melde sig ind i Dansk Byggeri. Dermed har de forpligtet sig til at udbetale mindstelønnen på omkring 117 kroner i timen til de udenlandske arbejdere. De danske arbejdere får en højere løn.
- Men efter, at ESG havde meldt sig ind i Dansk Byggeri, blev mange af de litauiske arbejdere flyttet over i Kaefer UAB, fortæller Jacob Jespersen.
Efter en del pres lykkedes det at få Kaefer UAB til at underskrive en såkaldt laval-overenskomst. Den er en konsekvens af en aftale mellem LO og Dansk Arbejdsgiverforening og betyder, at de udstationerede ansatte fra et andet land kun er sikret mindsteløn, feriepenge, helligdagsbetaling og lignende.
Konkret betyder det ifølge stilldasarbejderne, at de ansatte i Kaefer UAB har en reel timeløn på 129,50 kroner, mens de danske stilladsarbejdere har omkring 190 kroner.
- Og nu er der kommet et nyt siciliansk firma uden overenskomst. Hver gang, vi indgår en aftale, popper der et nyt firma op, siger Jacob Jespersen.
Stilladsarbejderne fortsætter arbejdet for overenskomst på danske vilkår, men efterlyser mere støtte fra Dong, der har staten som hovedaktionær, og arbejdsgiverorganisationen Dansk Byggeri, hvis øvrige medlemmer bliver udkonkurreret af den slags udenlandske firmaer.
Lars Bach, director i Dong Oil Pipe, der var med til mødet mandag, mener, at Dong gør, hvad de kan.
- Vi har ikke lavet aftaler med EGS og Keifer UAB, det har vores hovedentreprenør Chicago Bridge & Iron, som skal sikre danske løn og arbejdsforhold, siger Lars Bach.
Han er godt tilfreds med forløbet af mandagens møde og henviser til, at der nu skal udarbejdes en beregningsmodel, så man kan lave en reel sammenligning af de danske og udenlandske lønninger.
Bod er udskudt
Lars Bach forventer, at EGS og Keifer UAB vil arbejde et par måneder endnu på Dong Hejre, som han har ansvar for, og mener i øvrigt, at Dong ved kommende udbud af opgaver vil sikre sig bedre mod social dumping.
Arbejdsretten skulle sidste uge behandle et krav fra Dansk Byggeri om at idømme de stilladsarbejdere, der har nedlagt arbejdet i forbindelse med blokader og demonstrationer, en bod.
Men sagen blev udskudt til september, da arbejdsgiverne ikke havde styr på deres dokumentation.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278