14 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Mafia-relationer på letbanebyggeriet i Aarhus

Nicofer nægtet optagelse på hvidliste

Mafia-relationer på letbanebyggeriet i Aarhus

Et italiensk selskab, der arbejdede ved byggeriet af Letbanen i Aarhus sidste år, er blevet nægtet optagelse på den såkaldte hvidliste over ikke-mafiøse virksomheder i Italien.

Det italienske selskab Ansaldo STS har med brug af flere italienske underleverandører stået for at lægge skinner til Letbanen i Aarhus.
FOTO: PN
1 af 1

Det italienske selskab Nicofer, der arbejdede ved byggeriet af Letbanen i Aarhus sidste år, blev i sidste måned nægtet optagelse på den særlige statskontrollerede liste i Italien over ikke-mafiøse virksomheder.

Præfekturet i Verona konkluderer i sin rapport, at hvad Nicofer angår, "må det vurderes, at der eksisterer en kvalificeret og konkret fare for mafiainfiltration". Det skriver journalist Morten Beiter i Weekendavisen.

Hvad Nicofer angår, "må det vurderes, at der eksisterer en kvalificeret og konkret fare for mafiainfiltration". 
Præfekturet i Verona 

Morten Beiter taler italiensk, har boet i Italien i 17 år og har i årevis beskæftiget sig med italienske forhold og med mafiaen. Sidste år udsendte han bogen "Mafiaen kommer" med undertitlen "Italiensk mafia rykker nordpå i et forsvarsløst Europa”. Han har studeret den udførlige rapport, som har ført til Nicofers udelukkelse fra den såkaldte "hvidliste".

>> LÆS OGSÅ: Er mafiaen kommet til Danmark?

Ifølge Morten Beiter fremgår det af rapporten, at familien til Daniel Nicoscia, som ejer Nicofer, er forbundet med den italienske mafiaorganisation "Ndranghetaen".

I præfekturets øjne er det alvorligste, at Daniel Nicoscia gennem sin storebrors kone har forbindelse til en anden familie, Giardinoerne, som også har aktiviteter i Danmark. Forholdet mellem Giardinoerne og Daniel Nicoscia og hans familie beskrives som symbiotisk og sammenfiltret, og det er præfekturets vurdering, at Nicofer er et selskab, som er stablet på benene "for at omgå antimafialovgivningen". 

Blandt mange ting undrer præfekturet sig over, hvorfra den unge, uerfarne og ikke velhavende Daniel Nicoscia fik de 70.000 euro, som blev brugt til at grundlægge firmaet i 2013-14, da Daniel Nicoscia lige var fyldt 20.

Giardinoerne

Giardinoerne har med selskabet New World Construction arbejdet i underentreprise på S-togsbanen mellem Køge og Åmarken og er også kendt fra Aarhus. At den store Giardino-familie har nære bånd til Ndranghetaen synes hævet over enhver tvivl, og det bliver også sagt ligeud i rapportens indledende bemærkninger, skriver Morten Beiter. 

Da 3F i Aarhus tidligere på året forsøgte at køre en voldgiftssag i den danske arbejdsret mod den italienske jernbaneentreprenør GCF, var det angiveligt et medlem af Giardino-klanen, som fik de italienske vidner til at blive hjemme. Han skulle have fortalt dem, at det var "klogest" ikke at vidne.

>> LÆS OGSÅ: Forlig efter trusler mod vidner

Den konkrete voldgiftsag handlede om problemer med social dumping, brud på overenskomsten og omgåelse af dansk lovgivning på det offentlige projekt.

3F havde krævet 22 millioner af GCF for manglende udbetalt løn til de italienske arbejdere. Men da vidnerne ikke mødte op, endte sagen i stedet med et forlig på 2,5 millioner kroner.

Mafia-infiltration

Mistanken om mafia-infiltration på byggeriet af letbanen i Aarhus går tilbage til september sidste år, hvor Byggegruppen i 3F på baggrund af en række henvendelser indgav en anmeldelse til politiet om omgåelse af dansk lov. 

Aarhus Letbane, har – efter at have undersøgt sagen – afvist, at der er foregået ulovligheder. Og politiet, som har efterforsket sagen, har heller ikke kunnet påvise noget ulovligt. 

På et møde hos 3F i Aarhus i maj måned skulle Morten Beiter forsøge at svare på, om den italienske mafia har været involveret i letbanebyggeriet. 

– Der findes ikke nogen rygende pistol, som beviser, at mafiaen er indblandet. Men der er en række indicier, der peger på, at de er på vej ind i Danmark, sagde han blandt andet og understregede, at mønsteret er velkendt. Den italienske mafia har nemlig i efterkrigstiden spredt sig til en lang række lande i Europa.

For at få fodfæste bruger mafiaorganisationen blandt andet legal forretningsvirksomhed inden for bygge-, ejendoms- og transportsektoren. Licitationer af store byggeopgaver har vist sig at være en god mulighed for disse virksomheder.

I Danmark har vi lige nu tre store byggerier, hvor flere italienske virksomheder er involveret: Køge-banen, Letbanen i Aarhus og Metro-byggeriet i København.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


22. aug. 2017 - 14:24   22. aug. 2017 - 15:04

Arbejdsmarked

bi@arbejderen.dk
Mafia i Danmark?

21. september 2016 sendte 3F's byggegruppe en anmeldelse til politiet. Fagforbundet havde nemlig fået mistanke om, at der foregik organiseret narkokriminalitet på metrobyggeriet i København og anlæggelsen af Letbanen i Aarhus.

Politiet i Aarhus har lukket efterforskningen af sagen.

3F's politianmeldelse kan læses her

Morten Beiter
  • Morten Beiter, født 1964, er journalist og forfatter. Han taler italiensk, har boet i Italien i 17 år og har i årevis beskæftiget sig med italienske forhold og med mafiaen.

  •  Sidste år udsendte han bogen »Mafiaen kommer« med undertitlen »Italiensk mafia rykker nordpå i et forsvarsløst Europa”. Han har også skrevet en del artikler i Weekendavisen om samme emne.

  • Tidligere har han udgivet bøgerne »Vejen til Napoli«, »Goethe i Italien 1786-88« (med Henrik Wivel og Jakob Levinsen), »Mand af ære« og »Viggos verden« samt i 2014 »Passione! Mennesker og mad i Italien«.