18 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Mange lytter til 3F's kongres

Vigtige beslutninger

Mange lytter til 3F's kongres

Det er ikke ligegyldigt, hvad 3F mener om dagpenge og arbejdsløshed. Resten af fagbevægelsen lytter med, når Danmarks største fagforening i dag går til kongres.

Både i 3F’s egne afdelinger og i resten af fagbevægelsen bliver der lyttet opmærksomt, når forbundet i dag åbner sin kongres.
FOTO: Henning Bagger/Scanpix
1 af 1

Når 3F fra kongressen udtaler sig om, hvad der skal ske med de arbejdsløse, der stadig falder ud af dagpengesystemet, så bliver der lyttet - ikke bare i egne rækker.

Det er nemlig ikke uden betydning, hvad Danmarks største forbund, mener, lyder det fra HK, FOA og lokale fagforeninger, som Arbejderen har snakket med.

Hverken akutpakker eller pinseaftale ændrer ved, at folk stadig falder ud af dagpengesystemet.
Søren Larsen, Dansk Metal Frederikshavn

- Jeg vil helt sikkert følge med i signalerne fra 3F's kongres. Jo mere vi kan gå sammen og være fælles om kravene om dagpengeforbedringer, jo større indflydelse kan vi da få politisk, siger Søren Larsen, kasserer i Dansk Metal Frederikshavn.

Først på året var omkring 375 af a-kassens medlemmer arbejdsløse, og i dag har cirka 80 af dem mistet retten til dagpenge som konsekvens af, at dagpengeperioden er halveret fra fire til to år og genoptjeningskravet samtidig sat op fra et halvt til et helt år.

3F kan - hvis 3F vil

Formanden for Metal i Horsens, Bjarne Sørensen, vil også følge nyhederne med ekstra interesse, mens 3F holder kongres.

- 3F kan jo bruge sin størrelse, hvis forbundet vil, lyder det fra Horsens.

Bjarne Sørensen mener, det er vigtigt, at fagbevægelsen finder sammen om at genskabe et trygt dagpengesystem, som er en af grundpillerne i den danske velfærdsmodel.

- Det elendige dagpengesystem rammer ikke alene de arbejdsløse. Vi mærker også, at folk i arbejde er presset. De er bange for at få en fyreseddel og finder sig i mere, fordi dagpengesystemet er blevet så dårligt, siger den midtyske Metal-formand.

Frygt og utryghed

Den opfattelse deler HK Danmarks forbundsformand Kim Simonsen.

- Jeg tror først og fremmest det giver nogen utryghed og øger frygten for at miste sit job. Måske betyder det også, at man tier om problemer eller andet på arbejdspladsen – så man ikke står forrest, hvis der kommer en fyringsrunde, siger han til Arbejderen.

Også hos de offentligt ansatte medlemmer i FOA er der tegn på at medlemmerne frygter at miste jobbet.

- Der er ganske enkelt en stigende utryghed hos dem, der er i arbejde. De finder sig i mere, og flere steder har vi oplevet, at man frivilligt går ned i tid for at mindske det antal, der skal opsiges i sparerunder, siger Mona Striib, forbundets næstformand.

 

I 3F's egne afdelinger bliver der også lyttet opmærksomt på forbundets udmeldinger på dagpengespørgsmålet.

Narreværk

- Alle de løsninger, man har forsøgt sig med indtil nu, er ikke andet end narreværk. Det virker ikke, og de arbejdsløse falder stadig ud af systemet, siger Connie Grøntved fra 3F Midtvendsyssel.

Hun sidder overfor de arbejdsløse medlemmer, når de er til rådighedssamtaler hver tredje måned, og billedet er entydigt.

- Jo længere tid, der er gået med krise, og især efter at dagpengeperioden er blevet kortere, så har folk fået det dårligere. Selvom de ledige gør en kæmpe indsats og søger bredt både fagligt og geografisk, så er der ikke arbejde til dem, fortæller Connie Grøntved til Arbejderen.

3F kan jo bruge sin størrelse, hvis forbundet vil.
Bjarne Sørensen, Dansk Metal Horsens

Hun har eksempler på medlemmer, der bor i campingvogn for at passe et arbejde langt fra bopælen, og så rejser hjem i weekenderne. Og andre medlemmer, der af frygt for konsekvenserne af at miste dagpengene, sætter deres hus til salg, længe før de ryger ud af systemet.

Dagpengekampagne

I foråret tog HK Danmark initiativ til kampagnen "Forlæng dagpengeretten". Den fik tilslutning fra en lang stribe forbund, der tilsammen repræsenterer mere end én million offentligt og privat ansatte, herunder 3F. 

Det lykkedes at samle mere end 85.000 underskrifter bag de tre krav: Uddannelse skal forlænge dagpengeperiode, jobrotation og løntilskudsjob skal tælle som arbejde, og 26 ugers arbejde skal give en ny dagpengeret.

Men ingen af kravene har den socialdemokratisk ledede regering gennemført, og det har ført til politisk frustration, konstaterer Kim Simonsen.

- Vi tabte det her slagsmål, mener Kim Simonsen og fortsætter:

- Det betyder selvfølgelig noget, hvad 3F mener. Det er meget vigtigt, hvordan alle forbundene kommer til at positionere sig i de her spørgsmål. Efter min mening var det en samfundskontrakt der blev brudt med forringelserne. Midt i en krisetid.

FOA har ikke opgivet håbet om, at det kan lade sig gøre at råbe politikerne op.

- Det skal da betyde noget, at den samlede fagbevægelse kan melde ud om tåbelige konsekvenser af den førte politik. Vi håber, at ørene på Christiansborg snart blafrer lidt, så der kan trænge lidt realiteter ind på Borgen, lyder det kontant fra Mona Striib.

Venter på svar

I beretningen støtter 3F kravet om en lovændring af genoptjeningskravet fra 52 til 26 uger, men er knap så klare i spyttet, når det handler om hvor længe man skal kunne modtage dagpenge.

Connie Grøntved håber, kongressen finder frem til nogle klare bud på, hvad der skal til. Hun understreger, at hun ikke har accepteret forringelserne, men ikke har den store tiltro til, at de bliver lavet om.

I Frederikshavn er Søren Larsen stadig lige så tosset over dagpengeforringelserne, som da de blev besluttet i 2010.

Hans holdning bliver ikke ændret af, at afdelingens arbejdsløse medlemmer for tiden finder job. Heller ikke de mange politiske "lappeløsninger", som har skullet forhindre, at tusinder af arbejdsløse mister deres forsørgelsesgrundlag, giver han meget for.

- Hverken akutpakker eller den seneste pinseaftale ændrer ved, at folk stadig falder ud af dagpengesystemet. Faktisk gør pinseaftale, som regeringen og Enhedslisten blev enige om, mig endnu mere harm, lyder det fra Søren Larsen.

Han hentyder til, at en del af aftalens finansiering blev hentet ved at blandt andet at udsætte de arbejdsløses muligheder for efteruddannelse de første fire måneder. 

 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


14. sep. 2013 - 10:32   14. sep. 2013 - 14:00

3F-kongres

noc@arbejderen.dk
3F-kongres 2013
  • 3F holder kongres i Aalborg fra 14. til 19. september.
  • Kongressen har 863 delegerede.
  • 40 procent af de delegerede kommer fra arbejdspladser. De resterende fra de lokale afdelinger og forbundet.
  • Kvinderne udgør 26 procent af de delegerede og 28 procent af 3F’s medlemmer.
  • 3F har 324.455 medlemmer og er Danmarks største fagforbund.
  • Medlemmerne er fordelt på seks branchegrupper:
  • Industrigruppen, Transportgruppen, Byggegruppen, Den Offentlige Gruppe, Den Grønne Gruppe og Privat Service Hotel & Restauration.

>> FØLG ARBEJDERENS KONGRESDÆKNING HER

3F og dagpengene
  • AK-Samvirke (a-kassernes brancheorganisation) skønner, at op mod 30.000 arbejdsløse kan miste dagpengene i år og op mod 18.000 hvert år de følgende år.

  • Medlemmerne af 3F’s a-kasse er dem, der er hårdest ramt. I uge 20 i år var antallet af 3F-medlemmer, der havde mistet dagpengene, oppe på 5475 personer.

  • Oprindelig mente VK-regeringen, at en forkortelse af dagpengeprioden ville betyde, at 2000-4000 ville miste dagpengene årligt.

  • SRSF-regeringen skønnede, at 9000-16.000 vill miste dagpengene. I januar i år blev skønnet så næsten fordoblet – til 17.000-23.000.

Kilde: 3F