Mens vælgerne klager over, at de generelt har svært ved at skelne mellem politikernes ståsteder, så ser ét emne ud til at dele de politiske vande - holdningen til social dumping.
Det bekræfter os i, at de røde kandidater har en meget større vilje til at forsvare velfærdssamfundet.
Per Christensen, formand for 3F
Et kig på hjemmesiden underbetalt.dk afslører, hvad de forskellige partier og deres kandidater mener, eller hvor meget de går op i, om arbejde udført i Danmark følger danske overenskomster og arbejdsforhold.
Fem dage før valgdagen havde 2028 kandidater, svarende til nogenlunde en femtedel af samtlige opstillede i de 98 kommuner og fem regioner, været inde på hjemmesiden og svaret, at de er imod social dumping.
Kigger man nærmere på hvilke partier, kandidaterne kommer fra, tegner der sig et meget tydeligt billede.
1745 af kandidaterne, der støtter 3F's kampagne, stiller op for Socialdemokraterne, SF, Enhedslisten og lokale lister, stiller 283 op for Venstre, de Konservative, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre, viser opgørelsen fra forbundet.
En gennemgang af svarene fra de opstillede kandidater i København, Aarhus, Odense og Aalborg, landets fire største kommuner, understreger tendensen.
Beskedne tre Venstre-politikere, fire konservative, fem radikale og fem fra Dansk Folkeparti støtter kampen mod social dumping. Resten af svarene fordeler sig med 82 fra Socialdemokratiske kandidater, 27 fra SF'ere, 65 fra Enhedslisten og 11 fra lokallister inklusiv kommunisterne.
Et parti som Liberal Alliance har helt frabedt sig at deltage, og figurerer derfor slet ikke i statistikken.
Spillereglerne
- Der er et markant flertal af røde kandidater, der støtter kampen mod social dumping. Det bekræfter os i, at der er en meget større vilje blandt de røde kandidater til at forsvare det velfærdssamfund, som vi har bygget op, og at de insisterer på at have et arbejdsmarked, hvor forholdene er i orden, siger Per Christensen, 3F's forbundsformand til Arbejderen.
Han ser det også som udtryk for, at kandidaterne ønsker at sikre danske virksomheder mod ublu konkurrence fra virksomheder, der ikke vil respektere spillereglerne på det danske arbejdsmarked.
Per Christensen er glad for og stolt over, at mere end 2000 kandidater til regions- og byråd deltager i kampen for at sikre ordentlige løn- og arbejdsvilkår, når det offentlige udbyder opgave, og han betegner kampagnen, der bev søsat med det formål at sætte social dumping højt på den politiske dagsorden i valgkampen, som en succes.
- Vi ser det som en foreløbig kulmination på ti års kamp for at få politikere og borgere i almindelighed til at tage problemet alvorligt, siger Per Christensen.
Sociale klausuler
Samtidig med, at 3F har ønsket at få kandidaterne til at forholde sig til spørgsmålet om dumping, har forbundet benyttet valget til også at sætte kritisk fokus på de 98 kommuners og fem regioners brug af underbetalt østeuropæisk arbejdskraft.
3F har spurgt kommunerne og regionerne om de bruger henholdsvis arbejdsklausuler og sociale klausuler, når de sætter opgaver i udbud.
De fire største kommuner svarer, at de altid bruger arbejdsklausuler, mens det kun er Aalborg Kommune, der svarer bekræftende på brugen af sociale klausuler.
Per Christensen håber ikke, at det, han opfatter som en kræmmekampagne fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA), får kandidaterne til at ryste på hånden.
DA-formand, Jørn Neergaard, har i valgkampens slutspurt udsendt tusindvis af mails til alle byrådskandidater og valgte i kommunerne, hvori han kalder arbejdsklausuler for ”dyre, dårlige og dumme”.
- Og Jørn Neergaard påstår, at arbejdsklausuler og kædeansvar er imod EU-retten. Enten taler han imod bedre vidende, eller også er arbejdsgiverformanden ude i et sidste desperat forsøg på at skræmme kommunerne fra at bruge klausuler og kædeansvar som værktøjer til at sikre danske lønmodtagere mod at blive udkonkurreret af udenlandske håndværkere, mener Per Christensen.
Efter valget vil 3F evaluere kampagnen og kigge nærmere på kommunerne for at se, om de rent faktisk også overholder klausulerne.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278