18 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Medlemmerne stemte mod fagtoppens EU-anbefalinger

Ude af trit

Medlemmerne stemte mod fagtoppens EU-anbefalinger

På trods af næsten enstemmige ja-anbefalinger fra toppen i dansk fagbevægelse, stemte danskerne i går nej til at afskaffe EU's retsforbehold. Resultatet bør føre til selvransagelse i fagbevægelsen, mener lokale fagforeningsformænd.

På trods af en næsten samlet fagtops anbefaling af et ja til opgivelse af det danske EU-retsforbehold, stemte flertallet af danskerne nej.
FOTO: Morten Stricker/Scanpix
1 af 1

Det overbevisende nej til afskaffelse af det danske EU-retsforbehold er et slag i hovedet til toppen i dansk fagbevægelse. Præcis som afstemningen afspejler en kløft mellem flertallet af politikerne på Christiansborg og vælgerne, så afslører resultatet lige så tydeligt, at toppen af fagbevægelsen er i uoverensstemmelse med medlemmerne.

Nu er det slået fast - igen - at man ikke i fagtoppen er i tråd med, hvad medlemmerne mener, når det handler om EU. 
Bjarne Høpner, 3F København

Det mener de fagforeningsfolk, som Arbejderen har snakket med dagen derpå.

Formændene for de faglige hovedorganisationer i LO, FTF og Akademikerne har anbefalet medlemmerne at stemme ja. Det samme har Per Christensen, der står i spidsen for landets største fagforbund 3F. Formand for Dansk Metal Claus Jensen har kørt fælles ja-kampagne med arbejdsgiverne i Dansk Industri (DI) for at erstatte retsforbeholdet med 22 nye retsakter.

Med 53,1 procent nej og 46,9 procent ja har vælgernne villet det anderledes.

Uforpligtende fællesskab

LO-formand Lizette Risgaard tager afstemningsresultatet til efterretning.

– Jeg må konstatere, at Danmark med dagens resultat fortsætter sin uforpligtende rolle i EU-fællesskabet. Afstemningsresultatet ændrer ikke ved den kendsgerning, at vi står over for fælles og grænseoverskridende udfordringer, lød det i en pressemeddelelse på valgaftenen.

Det værste, der kan ske for en social bevægelse, er, at forbindelsen imellem ledelsen og medlemmerne bliver gravet over.
Dennis Kristensen, FOA.

Lizette Risgaard mener, at Danmark nu er afhængige af, "hvad andre finder på", og det ærgrer hende.

Også formand for Dansk Metal Claus Jensen ærgrer sig over nej'et.

– Jeg synes, at det er beklageligt, at dansk fagbevægelse ikke vil få de helt konkrete fordele, der lå i de 22 retsakter, herunder ikke mindst bedre redskaber til bekæmpelse af snyd og social dumping, skriver han på Facebook.

Arbejderen spurgte dagen efter valget om Claus Jensens kommentar til, at medlemmerne har stemt stik mod forbundets anbefalinger, og har også spurgt om afstemningsresultatet giver anledning til en revurdering af forbundets EU-holdning.

Pressecehef Anders Frederik Gjesing sætter spørgsmålstegn ved, om Dansk Metals medlemmer har stemt nej. I en mail til Arbejderen skriver han: "Hvilken undersøgelse bygger du dine antagelser og spørgsmål om, at Dansk Metals medlemmer stemte nej?"

Og i endnu en mail gør han det klart, at Arbejderen ikke får forbundsformandens svar på de stillede spørgsmål: "Vi har ikke yderligere kommentarer end dem, Claus er kommet med andet steds."

Arbejderen har forsøgt at få svar på de samme spørgsmål fra 3F's forbundsformand. Ifølge presseafdelingen kan det ikke lade sig gøre på grund af sygdom.

Den største lokale 3F-afdeling 3F København anbefalede, som en stribe andre lokalafdelinger rundt om i landet, medlemmerne at stemme nej. Formand Bjarne Høpner giver gerne sit besyv med om den syngende vælgerlussing, medlemmerne af 3F har været med til at svinge ja-sigerne.

Ude af trit med medlemmerne

– Nu er det slået fast - igen - at man ikke i fagtoppen er i tråd med, hvad medlemmerne mener, når det handler om EU. Forbundet bliver nødt til at blive mere lydhør overfor medlemmerne, eller sagt på en anden måde mere skeptisk overfor EU, siger Bjarne Høpner til Arbejderen.

Han præciserer, at Per Christensen er gået ud med en personlig anbefaling og med et flertal i 3F's hovedbestyrelse bag sig. Torsdag i næste uge er der hovedbestyrelsesmøde i 3F, og Bjarne Høpner forventer en diskussion om valgets udfald.

– Jeg vil gætte på, at vi er nogle HB-medlemmer, der gerne vil knytte nogle kommentarer til valgresultatet. Og så vil jeg da nok personligt anbefale Per Christensen, at han en anden gang er mere kritisk med, hvem han optræder sammen med, lyder det fra Bjarne Høpner med adresse til, at Per Christensen under valgkampen skrev en fælles kommentar med udenrigsminister Kristian Jensen (V).

Som den eneste i LO's hovedbestyrelse undlod FOA-formand Dennis Kristensen at stemme, da bestyrelsen skulle tage stilling til hovedorganisationens anbefaling. Dagen før afstemningen meldte Dennis Kristensen personligt ud, at han ville trodse LO-anbefalingen og stemme nej. 

Brug for selvransagelse

Forbundsformanden mener, at resultatet af afstemningen bør føre til selvransagelse blandt de, der har anbefalet et ja.

– Hvis jeg havde oplevet noget tilsvarende i forbindelse med en urafstemning om en overenskomst, så ville jeg godt nok sætte mig ned og tænke mig grundigt om, siger han til Arbejderen.

Han foreslår, at fagbevægelsens ledelser stiller sig selv spørgsmålet, om de har handlet repræsentativt for deres medlemmer.

Man skal blive bedre til at lytte til medlemmerne frem for at følge anbefalingerne fra de politiske partier.
Kristian Gaardsøe, FOA Aalborg

Man kan selvfølgelig også falde i den gamle rille om, at vi sidder et særligt sted i samfundet, hvor vi meget bedre kan overskue situationen, end vores medlemmer er i stand til, siger Dennis Kristensen, som frygter, at der bliver for langt fra top til bund.

– Det er jo det værste, der kan ske for en social bevægelse. At forbindelsen imellem ledelsen og medlemmerne bliver gravet over.

FOA-formanden mener også, at EU bør spille en større rolle i fagbevægelsens daglige diskussioner.

– Situationen er jo, at der i virkeligheden ikke vedtages selvstændig dansk arbejdsmarkedslovgivning. Serveretten er flyttet fra Christiansborg til Bruxelles. Det betyder, at vi i fagbevægelsen kommer til at bruge flere ressourcer på EU-spørgsmålet - sådan som LO og FTF jo også lægger op til i deres samarbejde.

Trodser partilinjen

Formand for FOA-Aalborg Kristian Gaardsøe har som forbundsformanden også stemt nej. Han glæder sig over, at nej’et blev så markant, som det er tilfældet. Personligt er han godt tilfreds med den måde, FOA forbund har diskuteret EU-valget på i hovedbestyrelsen og den efterfølgende beslutning om ikke at gå ud med en samlet anbefaling.

– Parallelt med at ja-politikerne på Christiansborg bliver udfordret af valgresultatet, så må det give anledning til selvransagelse i fagbevægelsen. Jeg tror, man skal blive bedre til at lytte til medlemmerne frem for at følge anbefalingerne fra de politiske partier, siger Kristian Gaardsøe til Arbejderen.

Fagbevægelsen har historisk fulgt den politiske kurs fra ikke mindst Socialdemokraterne, men også SF. Begge var på ja-fløjen i den nu overståede afstemning om retsforbeholdet. Ifølge en undersøgelse lavet af Epinion har 47 procent af Socialdemokraternes og 49 procent af SF's vælgere stemt mod partiernes anbefalinger, mens Enhedslistens og Dansk Folkeparti's vælgere har været langt mere loyale.

– Det her svarer jo til, at man har indkaldt til en demonstration på Rådhuspladsen, og der ikke kommer et øje. Nu har fagtoppen anbefalet medlemmerne noget, men medlemmerne gør ikke det, man siger, siger Kristian Gaardsøe, der anbefaler LO og forbundsledelserne at tænke sig godt om.

Pinlig kampagne

Arbejderen har forsøgt at få Claus Jensen Metals forbundsformand til at kommentere på forbundets ja-kampagne, som blev koordineret med DI. Claus Jensen har endnu ikke svaret.

Med Metal er det sådan, at toppen ikke kan få EU nok. I den her afstemning har man siddet på skødet af DI.
Bjarne Sørensen, Metal Horsens.

 

I Metal Horsens er formand Bjarne Sørensen en utrættelig EU-kritiker, og selvom han ikke mere mener, det giver mening at melde sig ud af EU, så er han indædt modstander af udviklingen i retning af EU som en politisk union og han er modstander af at afgive dansk suverænitet.

– Forbundsledelsen er ude af trit med medlemmerne, og hvis jeg var dem, ville jeg spørge mig selv, hvordan har jeg taget så meget fejl. Jeg har desværre ingen forventning om, at det sker, siger Bjarne Sørensen til Arbejderen.

Han mener, at uanset hvordan man analyserer stemmetallene, så vil hovedparten af dem, der har stemt også være medlemmer af fagbevægelsen.

Metal-toppens fælles kampagne med DI synes Bjarne Sørensen har været direkte pinlig.

– Med Metal er det sådan, at toppen ikke kan få EU nok. I den her afstemning har man siddet på skødet af DI og været ude i fælles annoncer. Vi har hørt de sædvanlige argumenter om, at EU-samarbejdet er godt for industrien.

– Desværre er Metal-toppens stillingtagen helt uden omkosyninger. Der er jo ingen, der går ind og vælter dem. Medlemmerne ryster bare på hovedet og siger: Også her er I ude af trit med os.

Bjarne Sørensen håber, at ledelsen i hans eget forbund men også i andre forbund snart kommer ud over det punkt, hvor de sætter partipolitiske interesser højere end medlemmernes.

Ved valget om EU's retsforbehold konstaterer han, at det ikke er sket.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


04. dec. 2015 - 08:50   08. dec. 2015 - 15:11

Afstemning

noc@arbejderen.dk