Siden regeringen sidste år nedsatte et ekspertudvalg til at kulegrave den samlede beskæftigelsesindsats, er mange spørgsmål om dagpengelovgivning, voksenuddannelse og arbejdsfordelingen mellem a-kasser, jobcentre og private udbydere blevet besvaret med: “Nu venter vi lige på resultatet af Carsten Koch udvalgets arbejde”.
Et stærkt samarbejde mellem a-kasser og jobcentre er en forudsætning for et hurtigt og effektivt arbejdsmarked.
Morten Kaspersen, formand AK-Samvirke
Ekspertudvalget, som hurtigt fik navn efter formanden, den tidligere socialdemokratiske skatteminister, kommer inden længe og en smule forsinket med en rapport om, hvordan de mange aktører og redskaber, som i dag skal hjælpe arbejdsløse i job og virksomheder til at få den efterspurgte arbejdskraft, fungerer.
Rapporten bliver fulgt op af anbefalinger til ændringer, der kan gøre beskæftigelsespolitikken mere “effektiv og robust”, som det hedder i opgaven fra regeringen.
Slut med kontrol
AK-Samvirke, der er interesseorganisation for 32 statsanerkendte arbejdsløshedskasser i Danmark med tilsammen cirka 2,2 medlemmer, håber at udvalgets arbejde vil føre til et opgør med bureaukrati og kontrol af de arbejdsløse og erstatte systemet med tillid og konkret hjælp til den enkelte om igen at komme i arbejde.
- Vi håber, at Carsten Koch-udvalget vil lægge vægt på, at et stærkt samarbejde mellem a-kasser og jobcentre er en forudsætning for et arbejdsmarked, der hurtigt og effektivt kan hjælpe ledige i arbejde igen, siger AK-Samvirkes formand, Morten Kaspersen, i en nytårshilsen.
A-kassernes interesseorganisation har været blandt de hårdeste kritikere af de dagpengestramninger, som har betydet, at 33.000 dagpengemodtagere i 2013 er faldet ud af dagpengesystemet.
Morten Kaspersen håber derfor, at Carsten Koch-udvalgets arbejde og den dagpengekommission, som senere skal endevende dagpengereglerne og fremlægge ideer til en "fremtidssikring af dagpengesystemet", fører til et mere retfærdigt og mere enkelt dagpengesystem.
Mere uddannelse
Også fagbevægelsen har forventninger til en omorganisering af fremtidens beskæftigelsesindsats med øget fokus på forebyggelse og service for borgere og virksomheder, et større fokus på uddannelse og opkvalificering og ikke mindst regelsanering.
– Vi skal sikre, at vores arbejdsløse kolleger får en ordentlig vejledning og gode muligheder for uddannelse. Samtidig skal vi have et stærkt sikkerhedsnet under dem, der falder ud af arbejdsmarkedet. Det skal stadig være sådan i Danmark, at når man bliver arbejdsløs, så skal man først og fremmest koncentrere sig om at finde et nyt arbejde, og ikke være bange for at måtte gå fra hus og hjem, siger LO-formand Harald Børsting.
LO har sammen med en anden faglig hovedorganisation, FTF, lavet et fælles udspil, hvori de fremhæver, hvad de mener skal bære en ny arbejdsmarkedspolitik. De peger på øget individuel indsats, en styrket rolle til a-kasserne, mere kontakt til virksomhederne og faglig opkvalificering af de arbejdsløse.
Sanktioner
I sidste måned spillede Dansk Arbejdsgiverforening (DA) sit forslag til en ny beskæftigelsespolitik på banen. Heri skriver arbejdsgiverne, at arbejdsløse hænger fast i arbejdsløshed, fordi de ikke søger alle de job, de har mulighed for at varetage.
Det problem kan ifølge DA løses ved, at dagpengemodtagere kan fratages dagpengene i op til otte uger mod tre uger i dag, og at også jobcentrene sklalkunne sanktionere de arbejdsløse.
Sanktioner gives for eksempel, hvis arbejdsløse afviser at deltage i aktivering eller overtage anviste job, og sanktionerne bliver i dag givet af den myndighed, der tildeler retten til dagpenge, og det er a-kasserne.
Hvad, Carsten Koch udvalget foreslår, vil vise sig, når udvalget kommer med sin rapport.
Beskæftigelseministeriets presseafdeling oplyser til Arbejderen, at der ikke endnu ligger en konkret dato på, hvornår rapporten bliver offentliggjort.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278