Næppe har de københavnske stilladsarbejdere ophævet blokaden af Amagerværket, før Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, HOFOR, får nye problemer på nakken. HOFOR er bygherre på den prestigefyldte nybygning BIO4, hvor stilladsarbejderne i månedsvis har kæmpet for, at stilladsfirmaet K2 Leseni overholder overenskomsten.
Det er det rene vanvid. Hvis man vil lave svindel, så prøv i det mindste at skjule det.
Thomas Strømsholt, stilladsarbejder
Nu er det Dansk Metal, der vil have vished om, at udenlandske svejsere på værket ikke bliver underbetalt. Ligesom fagforeningen vil have styr på svejsernes arbejdsmiljø.
– I sidste uge var vi på en såkaldt rondering på byggepladsen, og jeg må sige, at det var nedslående, det vi så. Jeg er noget rystet, siger Flemming Overby, der er faglig sekretær ved Metal Hovedstaden, til Arbejderen.
Kræftfremkaldende svejserøg
Han havde især øje på arbejdsmiljøet og han konstaterer, at ikke en eneste af de omkring 30 folk, som han snakkede med eller så arbejde, gjorde det under forsvarlige forhold.
– Eksempelvis var der forskellige fejl med udsugningen. Enten var den ikke, hvor der blev svejset, slangerne var klemt eller udsugningen var ikke ført ud til frisk luft men ind i rummet, lyder remsen fra Flemming Overby, der tilføjer:
– Svejserøg er kræftfremkaldende, og hvis røgen ikke føres væk fra de steder, hvor der arbejdes, så er det decideret sundhedsskadeligt.
Arbejdsmiljøet var endvidere udfordret på grund af nedstyrtningsfare, og endelig manglede de indiske, tjekkiske og svenske svejsere de certifikater og kirser, der er lovpligtige i Danmark, hvis man vil udføre svejseopgaver.
Kritikken af HOFOR fortsætter således også efter, at stilladsarbejderne natten til Kristi Himmelfartsdag ophævede den blokade, de indledte den 1. maj. Efter ti dage lykkedes det endelig at lande en tilfredsstillende aftale, fortæller stilladsarbejder Thomas Strømsholt til Arbejderen:
– Det var det, vi kom efter. Nu har vi aftalt et samarbejde mellem HOFOR, 3F og stilladsfirmaet K2 Leseni, hvor vi sætter os ned sammen og systematisk gennemgår alt, hvad der findes af dokumentation på de udenlandske stilladsgutter for at tjekke, om de får det, de skal have.
Havde Thomas Strømsholt mistanke om, at der foregik udbredt social dumping inden blokaden, så har han i løbet af forhandlingerne om en aftale set bevis på, at det også forholder sig sådan.
– Vi har gennemgået lønsedler, arbejdstidsaftaler, feriepengeindbetalinger mm kollega for kollega, og ingen - absolut ingen - tal passer sammen. Det er det rene vanvid, og der er ikke styr på en skid. Hvis man vil lave svindel, så prøv i det mindste at skjule det, lyder det syrligt fra Thomas Strømsholt.
Som eksempler på svindlen nævner han, at samme mand havde forskellige arbejdstidsaftaler - at hans undersrift ikke var ens på aftalerne. En anden mand var både 14 dages lønnet og månedslønnet.
Udbredt social dumping
Byggepladsen BIO4, hvor der arbejder omkring 900 personer, har udviklet sig til en betændt byld for HOFOR. HOFORs pressechef Astrid Skotte har forsikret overfor Arbejderen, at de firmaer, der arbejder på pladsen, er forpligtet til at følge danske overenskomster og arbejdsmiljøregler. Nu viser sagen med først stilladsarbejderne og nu Dansk Metal, at den social dumping - det vil sige tvivlsomme lønninger og arbejdsforhold for arbejderne på pladsen - er temmelig omfattende.
Arbejderen har snakket med Elektrirkernes Fagforening i København og Blik og Rør. Her fortæller faglige repræsentanter, at de ved besøg på BIO4 også har set eksempler på underbetaling og elendigt arbejdsmiljø, som de vil følge til dørs.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278