Begrebet gul og gratis har fået en hel særlig betydning i Aarhus.
Der er nemlig langt mellem de kontrollører, som normalt tjekker, om passagererne har betalt for en tur i byens gule busser.
Otte af billetkontrollørerne er suspenderet, bortvist eller fritaget for tjeneste af trafikselskabet Midttrafik. Tre af dem er suspenderet for mistanke om at have misbrugt cpr-registeret for at finde oplysninger om en chef, mens fem andre er mistænkt for snyd med registrering af antallet af kontroller. Oveni er tre kontrollør langtidssygemeldt. Det vil sige, at halvdelen af de 22 kontrollører er væk fra arbejdet.
- Jeg har været faglig aktiv siden 1975, og jeg har aldrig oplevet en arbejdsgiver agere på den her måde. Det er uden fortilfælde, siger Jan Nonboe, formand for teknik- og servicesektoren i FOA Aarhus, til Arbejderen.
Han fortæller, at fagforeningen har tilbagevist trafiksselskabets påstande på stribe og dokumenteret, at de ikke holder.
Bestyrelsen har fuld tillid til, at direktionen håndterer disse sager, som den skal.
Arne Lægaard (V), bestyrelsesformand Midttrafik
En af de sager drejer sig om Midttrafiks påståede snyd med billetkontrol. Selskabet mener ikke, at de to kontrollører kan nå at gå fra en bus på den ene side af gaden over et fodgængerfelt og ind i anden bus på den anden side af gaden på under 34 sekunder.
- Men når vi så, som i det her tilfælde, kan dokumentere, at påstanden ikke holder, så finder de bare på nye anklager. Den eneste sag, hvor de kan have noget at komme med, er den med cpr-registret. Men vi mener, at alt andet end en irettesættelse eller påtale virker ude af proportioner, lyder det fra Nonboe.
Holder/holder ikke
Til det siger Midttrafiks vicedirektør Mette Julbo:
- Juristerne, som vi bruger i Kommunernes Landsforening, vurderer, at vores data er tilstrækkelige til, at de begrundede mistanker kan opretholdes.
FOA Århus har en helt anden opfattelse.
- Vi mener faktisk at det hele er meget tvivlsomt og at det i virkeligheden drejer sig om forfølgelse af fagligt aktive. Det er bemærkelsesværdigt, at stort set alle sagerne omhandler fagligt aktive personer, siger Jan Nonboe.
Fagforeningen har klaget til Midttrafiks bestyrelse, fordi fagforeningen mener, at selskabets ledelse forfølger fagligt aktive og ”bevidst handler i strid med gældende regler og lovgivning til skade for selskabets omdømme”.
Bestyrelsesformand Arne Lægaard har imidlertid svaret, at ”bestyrelsen har fuld tillid til, at direktionen også håndterer disse sager, som den skal”.
- Med den melding pådrager bestyrelsen sig et direkte medansvar for en proces, der har kostet, koster, og vil koste skatteyderne rigtig mange penge, mener Kirsten Normann Andersen, formand FOA Århus.
Privatisering?
Manglen på kontrollører betyder, at Midttrafik har svært ved at leve op til kontrakten med Aarhus Kommune. Trafikselskabet har derfor købt sig til hjælp foreløbig fra 1. august og året ud hos det kontroversielle dansk-britiske vagtselskab G4S.
Firmaet er involveret i bosættelser og fængsler både i de besatte, palæstinensiske områder og i Israel. En international kampagne opfordrer til at boykotte G4S.
Mette Julbo oplyser, at Midttrafiks bestyrelse overvejer om billetkontrollen mere pemanent skal udføres i privat regi. Spørgsmålet er på dagsorden til næste møde i bestyrelsen den 21. juni, oplyser vicedirektøren til Aahus Stiftstidende.
Kirsten Normann Andersen er hverken begejstret for den midlertidige løsning med det private vagtselskab eller udsigten til en mere permanent privatisering af billetkontrollen i busserne.
- Midttrafik spilder skatteborgernes penge, fordi de nu skal betale for kontrollen to gange, nemlig både til de suspenderede kontrollører og til det private firma, siger Kirsten Normann Andersen.
Hun mener, at Aarhus Kommune bør overveje, om det reelle problem i Midttrafik er ledelsen og ikke billetkontrollørerne.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278