28 Apr 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Midttrafik taber for tredje gang

Fejde om billetkontrol i Aarhus

Midttrafik taber for tredje gang

Trafikselskabet Midttrafik skal betale 300.000 kroner i erstatning til fyret billetkontrollør. Fredag er deadline, hvis Midttrafiks bestyrelse vil anke sagen til landsretten.

Skatteborgerne i Aarhus står tilbage med regningen for erstatning til billetkontrollør, som er blevet uretmæssig fyret af Midttrafik. Endnu flere regninger kan være på vej, da der mangler afgørelse i yderligere ni sager.
FOTO: PN
1 af 1

En tidligere billetkontrollør skal have 300.000 kroner i erstatning fra sin tidligere arbejdsgiver trafikselskabet Midttrafik.

Retten i Aarhus har afgjort, at kontrolløren blev fyret på et usagligt grundlag.

Billetkontrolløren er medlem af FOA, som har kørt sagen for ham, og formand Kirsten Normann Andersen er yderst tilfreds med afgørelsen.

Det er urimeligt, at en dumstædig ledelse har påtvunget skatteborgerne den ekstraregning.

- Vi kan nu konstatere, at Midttrafik hele tre gange har fået en afgørelse mod sig, siger hun til Arbejderen.

Første gang, da Midttrafik meldte billetkontrolløren til politiet for at have truet en kollega. Politiet frafaldt sigtelsen, da de ikke mente, der var belæg for anklagen.

Anden gang var, da trafikselskabet rejste sagen i et såkaldt tjenstligt forhør, der er en slags arbejdsret for tjenestemandsansatte. Her mente en landsretsdommer heller ikke, at billetkontrolløren havde gjort noget forkert.

På trods af to uafhængige afgørelser valgte Midttrafik alligevel at fyre kontrolløren i 2011 med begrundelsen "samarbejdsvanskeligheder".

Hit med honorarerne

Det fik FOA til at anlægge den erstatningssag, som nu for tredje gang har præsenteret Midttrafik for et nederlag.

- Vi er naturligvis glade for erstatningen, men det er urimeligt, at en dumstædig ledelse har påtvunget skatteborgerne den ekstraregning, som selve erstatningen samt sagsomkostningerne udgør, erklærer Kirsten Normann Andersen.

Udover de 300.000 kroner skal Midttrafik betale FOA's sagsomkostninger på 67.500 kroner, og dertil kommer selvfølgelig trafikselskabets egne sagsomkostninger.

- Midttrafiks bestyrelse burde have grebet ind, men de har bevidstløst bakket direktionen op. De har ikke været deres bestyrelseshonorarer værd og burde levere pengene tilbage, så skatteyderne ikke alene skal hæfte for deres fejl, mener FOA-formanden.

Midttrafiks bestyrelse har frem til fredag til at beslutte om den vil anke sagen til Landsretten, og Arbejderen har forsøgt at få en kommentar fra bestyrelsesformand Arne Lægaard (V). Han havde ikke svaret på Arbejderens henvendelse inden deadline. Det havde 1. og 2. næstformand i bestyrelsen heller ikke.

Yderligere ni faglige sager mellem Midttrafik og FOA ligger uafsluttede. Nogle af de sager drejer sig om, at trafikselskabet beskylder kontrollørerne for fusk med kontrollen og misbrug af cpr.-registret. Sager, som FOA har bedt Datatilsynet om at kigge nærmere på.

FOA Århus mener, at Midttrafik over en længere periode er gået efter de fagligt aktive, og begrunder det blandt andet med, at hele bestyrelsen i kontrollørernes faglige klub er fyret.

Det afviser Midttrafiks bestyrelse og direktion.

En bitter strid

Fakta er, at der har udviklet sig til en bitter strid mellem Midttrafiks ledelse og en større gruppe af nu tidligere kontrollører og deres fagforening FOA.

Midttrafiks bestyrelse besluttede på et møde i juni måned, at billetkontrollen permanent skal udføres af et privat firma.  En beslutning, der bliver effektueret fra marts 2014.

Som en midlertidig løsning købte Midttrafik sig til hjælp fra 1. august hos det kontroversielle dansk-britiske vagtselskab G4S, der er involveret i bosættelser og fængsler både i de besatte, palæstinensiske områder og i Israel.

Firmaet fik til opgave at tjekke, om passagererne har betalt, hvad de skal, når de kører med bybusserne i Aarhus.

Hvorvidt det bliver G4S, der fortsætter med billetkontrollen også efter den 1. marts, vil vise sig. Det er imidlertid en kendsgerning, at firmaet får stor ros fra en samlet bestyrelse.

I en pressemeddelse skriver formand Arne Lægaard, at fakta taler for sig selv.

"G4S præsterer dobbelt så meget, sammenlignet med de mål og reel indsats, der blev leveret af det tidligere billetkontrollør- korps. Billetindtægterne i Aarhus Kommune er steget markant, efter at G4S overtager opgaven i begyndelsen af august i år."

Midttrafik forventer at merkontrollen i år vil give mellem otte og ni millioner kroner mere i billetindtægter sammenlignet med sidste år. Penge som er med til at betale for merudgiften til G4S.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


12. dec. 2013 - 05:12   12. dec. 2013 - 05:15

Privatisering

noc@arbejderen.dk
Midttrafiks bestyrelse

Trafikselskabet Midttrafik har fra 1. januar 2007 administreret den kollektive trafik i den midtjyske region.

Trafikselskabet ledes af en bestyrelse på højst ni medlemmer. To af medlemmerne udpeges af Regionsrådet og syv af kommunalbestyrelserne inden for trafikselskabets område.

Bestyrelsens politiske sammensætning:

Arne Lægaard (V), formand

Mads Nikolajsen (F), 1. næstformand

Bjarne Schmidt Nielsen (A), 2. næstformand

Anders Bøge (F)

Finn Stengel Petersen (A)

Frank Borch-Olsen (C)

Hans Bang-Hansen (V)

Rabih Azad-Ahmad (B)

Torben Nørregaard (V)