29 Apr 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Minister: EU skal vogte faglige rettigheder

Faglige rettigheder i EU

Minister: EU skal vogte faglige rettigheder

EU-institutionerne og EU-landene må ikke gå på kompromis med grundlæggende rettigheder på arbejdsmarkedet, mener Mette Frederiksen

Spanierne har om nogen mærket EU's krisepolitik. Her fra en demonstration mod nedskæringer.
FOTO: Willy Loman
Spanierne har om nogen mærket EU's krisepolitik. Her fra en demonstration mod nedskæringer.
FOTO: www.folketinget.dk

EU-kommissionen skal sikre, at EU-lovgivningen overholdes og må ikke gå på kompromis med grundlæggende faglige rettigheder, skriver beskæftigelsesminister Mette Frederiksen i et svar til Europaudvalget.

Svaret kommer efter en ny rapport fra fagbevægelsens tænketank i Bruxelles, ETUI, der peger på, at der er klare beviser for at ”arbejdsmarkedsreformer” demonterer faglige rettigheder i EU-landene under dække af krisebekæmpelse. Reformerne har ført til mere ulighed og større utryghed i de fleste lande, konkluderer ETUI i rapporten.

Det fik Enhedslistens EU-ordfører, Nikolaj Villumsen, til at kræve en redegørelse fra beskæftigelsesminister Mette Frederiksen. Han ville vide, "hvad regeringen vil gøre for at sikre, at grundlæggende faglige rettigheder ikke undergraves, som en del af EU’s krisepolitik?”

I sit svar medgiver ministeren, at den økonomiske genopretning i visse lande er omfattende som følge krisen og derfor kan medføre ændringer i vilkårene på for eksempel arbejdsmarkedet. 

”Det er Kommissionens pligt, som Traktatens vogter, at sikre overholdelsen af EU-lovgivningen. Det gælder også, når det drejer sig om implementeringen af økonomiske reformer som led i diverse låneprogrammer. For eksempel vil et punkt i et reformprogram om at øge arbejdstiden ikke kunne retfærdiggøre brud på EU’s arbejdstidsdirektiv, skriver Mette Frederiksen.

Hun understreger dog, at det er de kriseramte lande selv, der er ansvarlige for at overholde de internationale forpligtigelser også på arbejdsmarkedsområdet.

Hovedet i busken

Selvom Nikolaj Villumsen opfatter det positivt, at beskæftigelsesministeren ”forholder sig til virkeligheden og erkender, at Trojkaen blander sig i landenes arbejdsmarkedspolitik”, så opfordrer EU-ordføreren regeringen til holde op med at ”stikke hovedet i busken.”

- Den socialdemokratiske danske regering burde gøre op med sig selv, om den vil acceptere, at EU bruger krisen til at slå faglige og demokratiske rettigheder årtier tilbage, eller om den vil kæmpe for solidaritet. Indtil videre har strategien med at stikke hovedet i busken og rette ind ikke været imponerende, lyder det fra Villumsen.

- EU arbejder aktivt for at nedbringe lønningerne i unionen i de økonomiske anbefalinger til medlemslandene. Det er et demokratisk problem og det undergraver vores faglige rettigheder. Undskyldningen for kravet om lønnedgang er den økonomiske krise, men det var banker og spekulanter, der skabte krisen, ikke lønmodtagerne. EU rammer helt ved siden af, og derfor bliver krisen også kun mere og mere dyb med arbejdsløshed og recession til følge, siger Nikolaj Villumsen. 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


17. okt. 2012 - 12:03   17. okt. 2012 - 12:15

Fagligt

Hans Brinkmann
EUfagligt.dk