20 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Modgang har fået medlemmer til at rykke tættere sammen

Blik- og Rør til kongres

Modgang har fået medlemmer til at rykke tættere sammen

De sidste fire år har været nogle af de hårdeste i forbundets 125-årige historie, sagde forbundsformand Max Meyer på kongressen i Aarhus.
FOTO: Søren Madsen
1 af 1

En af de hårdeste perioder i Blik- og Rørarbejderforbundets historie.

Således karakteriserede forbundsformand Max Meyer de forgangne fire år i sin beretning til forbundets kongres, som åbnede i Aarhus i dag.

Tiden er til at sige fra. Uligheden vokser og der kommer større skel. Det er ikke det samfund vi har kæmper for i 125 år.
Max Meyer

- Globaliseringen har ramt os - vi ser arbejdskraftens frie bevægelighed komme nærmere for vores branche. Vores medlemmer er blevet fire gange mere utrygge.

- I efterveerne af den finanspolitiske krise har vi arbejdet utroligt hårdt for at skærme medlemmerne mod politiske indgreb og konservative arbejdsgivere, sagde  Max Meyer og fremhævede "efterlønnen, som de facto er blevet aflivet" og dagpengereformen, hvor "trygheden man skulle have som arbejdsløs er blevet halveret".

Det har i Blik- og Rørarbejderforbundet betydet, at omtrent 100 medlemmer har mistet deres dagpengeret.

Men også den nye autorisationslov er et problem for forbundets medlemmer. Dertil kommer meget vanskelige overenskomstforhandlinger, hvor arbejdsgiverne i Tekniq mødte op med ultimative krav. 

- To gange i træk blev VVS-overenskomsten altså forlænget med forligsmandens hjælp. Det tror jeg aldrig tidligere er sket i forbundets lange historie.

Dertil kommer, at medlemmerne ved de lokale lønforhandlinger heller ikke har fået noget i posen. 

- Det har betydet, at medlemmernes realløn her ved slutningen af kongresperioden er lavere end ved starten. Det tror jeg heller aldrig tidligere er sket i forbundets historie, lød det fra Max Meyer.

Vi skal sige fra

Alligevel var det på ingen måde en pessimistisk eller slået forbundsformand, som talte til de 150 delegerede:

- Tiden er til at sige fra. Uligheden vokser og der kommer større skel. Det er ikke det samfund, vi har kæmper for i 125 år.

- De mange angreb er med til at minde os om, at det ikke er nok at kæmpe for at få bedre vilkår, det er lige så vigtigt at kæmpe for at beholde dem, vi har opnået, understregede Max Meyer og fremhævede, at tillidsfolk, afdelinger, kredse og forbundets daglige ledelse er rykket tættere sammen i perioden.

- Vores medlemmer var med til at give hele den danske befolkning et rigtig godt indblik i, hvad sammenhold og solidaritet er ved overenskomstforhandlingerne 2014, sagde han og mindende om, at 2000 VVS'ere over tre dage nedlagde arbejdet i protest mod arbejdsgivernes forsøg på at svække deres overenskomster.

Solidaritet med de ledige

Netop solidariteten - både med de arbejdsløse og de unge i faget - var også en væsentlig årsag til, at Blik- og Rørarbejderne højt og tydeligt sagde fra, da regeringen krævede 12 minutters ekstra arbejde i forbindelse med trepartsforhandlingerne.

- Vi vil ikke på nogen måde acceptere, at dem der er i job, skulle arbejde længere, mens de ledige sad på reservebænken uden at få lov til at komme med i kampen. Solidariteten med de ledige står højt hos Blik- og Rørs medlemmer, da vi alle sammen ved, at vi også i morgen kan blive ramt af ledighed, sagde Max Myer.

Også forbundets unge - eller mangel på samme - fyldte meget i formandens mundtlige beretning:

- De unge er vores fremtid, ikke kun som fag, men også som organisation. Desværre har vi langt færre af de yngste svende – altså dem mellem 20 og 30 år – i dag end vi havde for år tilbage. Det skyldes først og fremmest, at arbejdsgiverne tager færre lærlinge. I denne kongresperiode har arbejdsgiverne taget omkring 300 færre lærlinge ind som VVS’ere og skorstensfejere, end de gjorde i den forrige kongresperiode. 

Og Max Meyer undrstregede, at det ikke skyldes mangel på unge, der vil ind i faget:

- Det kan vi alene se af de mange unge, der er i skolepraktik, fordi de ikke kan få en læreplads. 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


13. nov. 2014 - 20:51   14. nov. 2014 - 08:28

VVS-kongres

bi@arbejderen.dk
Om Blik og Rør
  • Blik- og Rørarbejderforbundet holder i disse dage sin 38. ordinære kongres i Aarhus. På kongressen deltager 150 delegerede.

  • Forbundet blev stiftet i 1890.

  • Forbundet består af 36 afdelinger fordelt på fire kredse - København, Sjælland-Bornholm, Sydjylland-Fyn og Nord-Midtjylland.

  • I 2010 havde forbundet 10.234 medlemmer. I dag er tallet nede på 9.139 VVS'ere, blikkenslagere, ventilationsteknikere og skorstensfejere.

  • Blik- og Rørarbejderforbundet er medlem af hovedorganisationen LO.