Løndumping, usund konkurrence, usikre arbejdsforhold, skattesnyd og sorte penge.
Vi har sammen med politikerne en fælles interesse i at få gjort noget ved denne tilstand.
Freddy Ridderhaugen, Byggefagenes Samvirke
Listen er lang, når repræsentanter fra byggefagforeninger i Danmark, Norge og Sverige ridser problemer i byggebranchen op. Problemerne er velkendte og har stået på i årtier, og de senere år har nye aktører sneget sig ind i byggebranchen – kriminelle bagmænd og firmaer med tætte relationer til blandt andet den italienske mafia.
Skal der sættes en stopper for den grænseoverskridende og tiltagende kriminalitet, bliver politikerne nødt til at tage problemet alvorligt og gøre noget.
Det var budskabet fra byggefagforeningerne fra Danmark, Norge og Sverige, da de i sidste uge gennemførte en fælles aktion i forbindelse med Nordisk Råds møde i den svenske Riksdag i Stockholm.
Byggefagenes krav
Trods politiets ihærdige forsøg på at flytte aktionen så langt væk fra indgangen – af 'sikkerhedsmæssige grunde' – så lykkedes det at få flere rådsmedlemmer i tale, skriver Bygsam.dk.
– Selv om vi ikke fik adgang til at præsentere vores sag indenfor, så har vi fået en fod i døren og skabt en første markering, som vi bygger videre på, udtaler Jonas Sjöberg, formand for Byggnads Skåne.
Politikerne fik udleveret det materiale, som byggefagene i Stockholm, Malmø, Göteborg, Oslo og København har udarbejdet med følgende krav til et øget nordisk samarbejde: Ændring af love og regler, så kontrolmyndighederne får lettere ved at samarbejde med hinanden. Myndighederne, som i Danmark blandt andet er politi, Arbejdstilsynet og Skat, skal have flere muligheder for at sanktionere ved brud på regler og love. Og endelig skal der etableres et tættere nordisk samarbejde mellem myndighederne på området.
Byggefagenes Samvirke på plads
Freddy Ridderhaugen fra Byggefagenes Samvirkes Miljøudvalg deltog i aktionen. Til Bygsam.dk sammenfatter han situationen:
– Vi har sammen med politikerne en fælles interesse i at få gjort noget ved denne tilstand: Vi som fagforeninger ønsker at få bremset kriminalitetens betydning for indsatsen mod social dumping og sikre vores faglige forhold. Og politikernes interesser er at få stoppet det dræn i skattekassen, som de kriminelle står bag.
Aktionen er det andet skridt for at få opmærksomheden rettet ind mod de problemer, som lever i skyggen af det organiserede arbejdsmarked og 'den nordiske model'.
I oktober 2018 var fagforeningerne også samlet, dengang i Oslo, for at lære af hinandens erfaringer i kampen mod kriminalitet i byggebranchen.
>>LÆS OGSÅ: Byggefag vil stoppe kriminalitet i branchen
Deltagerne her besluttede at styrke samarbejdet og gøre samlingen i Nordisk Råd i Stockholm til næste skridt.
>>LÆS OGSÅ: – Sæt ind mod kriminalitet i byggeriet
Kriminelle kendetegn
Det kendetegner de kriminelle bagmænd, at de ikke indgår faglige aftaler, de tegner ikke overenskomster, de følger ikke love og regler. Dertil kommer misbrug af adgang til offentlige kasser, som koster samfundet millioner af skattekroner.
Også de nordiske elektrikerfagforeninger i hovedstæderne opfordrer politikerne til at blande sig. I en udtalelse fra deres seneste møde i København hedder det blandt andet:
"Det er vores erfaring, at denne kriminalitet, som vi møder som menneskehandel, trusler, tvang, misbrug af offentlige kasser og lignende, koster virkelig mange skattepenge for samfundet. Arbejdslivskriminalitet bidrager også til social dumping og udhuler vores faglige aftaler."
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278