19 Apr 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Nu forhandler byggeriet i Forligsinstitutionen

Fut under byggeforhandlingerne

Nu forhandler byggeriet i Forligsinstitutionen

Forligsmanden har besluttet, at forhandlingerne om nye byggeoverenskomster fortsætter under hans ledelse med start onsdag. Bygningsarbejderne er klar til at bakke de faglige forhandlere op.

Byggeriets forhandlinger om nye overenskomster fortsatte onsdag i Forligsinstitutionen.
FOTO: Klaus-Henrik Andreasen
Byggeriets forhandlinger om nye overenskomster fortsatte onsdag i Forligsinstitutionen.
FOTO: Privat

Byggegruppen i 3F og arbejdsgiverne i Dansk Byggeri er indkaldt til forhandlinger i Forligsinstitutionen onsdag klokken 16:30.

Vi kan ikke forestille os, at vores medlemmer kommer til at acceptere et mæglingsforslag uden en højere løn i bunden.
Claus Westergreen, 3F BJMF

De videre forhandlinger om nye overenskomster for samlet 90.000 bygningsarbejdere fortsætter under forligsmandens ledelse, besluttede forligsmand Jan Reckendorff, efter at han tirsdag sammen med parterne havde gjort status på forhandlingerne. 

– Vi har fremlagt vores synspunkter, og det samme har Dansk Byggeri. Vi har ikke forhandlet, men nu er der lagt en plan for det videre forløb, sagde Claus Von Elling, formand for 3F Byggegruppen, efter mødet i Forligsinstitutionen.

Højere løn som værn mod dumping

For bygningsarbejderne er det altafgørende, at overenskomstforhandlingerne gør noget ved den sociale dumping, der fortsat er udbredt i byggebranchen. Omfanget får man en antydning af i en artikel i Fagbladet 3F. Byggegruppen i 3F havde i 2019 det højeste antal 48 timers-møder med arbejdsgivere, der er mistænkt for at snyde med overenskomsten. I 2015 var der 287 sager mod 415 sager sidste år – det højeste antal, siden ordningen blev indført i 2010.

Skal man komme det udbredte snyd til livs, så mener bygningsarbejderne, at det er tvingende nødvendigt med en højere løn til de lavestlønnede, der ofte er udenlandske kollegaer. Målet er fair konkurrence, hvor firmaer, der overholder overenskomsterne ikke bliver udspillet af firmaer, der lukrerer på at hente udenlandske håndværkere til Danmark og spiser dem af med mindstelønnen.

Arbejdsgiverne mener omvendt, at højere løn i bunden af overenskomsterne vil gå ud over byggefirmaernes konkurrenceevne og lægge et generelt tryk på lønningerne, også i andre brancher.

Bekymret over Dansk Byggeri

– I 3F BJMF ser vi med meget alvor på forhandlingerne, og det bekymrer os meget, at Dansk Byggeri ikke ønsker at lave reelle forhandlinger med 3F om at hæve lønnen i bunden ved overenskomstforhandlingerne, siger Claus Westergreen, formand for 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening i København.

Fagforeningen var da også på plads tirsdag med faner og masser af aktive medlemmer udenfor Forligsinstitutionen, Sankt Annæ Plads 5, mens mødet med forligsmanden stod på. 

Og de er på plads igen i eftermiddag sammen med fagligt aktive fra andre fagforeninger, der nu har sat sig i bevægelse for at støtte op om 3F-forhandlerne Claus Von Elling og Palle Bisgaard, der er næstformand i Byggegruppen.

– Vi møder op for at sende et klart signal til Dansk Byggeri. De skal ikke være i tvivl om, at der er stor opbakning til kravet om at hæve lønnen i bunden. Vi kan ikke forestille os, at vores medlemmer kommer til at acceptere et mæglingsforslag uden, siger Claus Westergreen og fortsætter:

– Det er helt uacceptabelt, at vi ser udenlandske kollegaer, der er tvunget til at arbejde for mindstesatsen på 127 kroner i timen, når lønnen er meget højere for danske kollegaer.

Der var talstærkt fremmøde, da der tirsdag morgen var aktion på Strandvejen i Aarhus i protest mod social dumping i byggeriet.
Privat

I Jylland, nærmere bestemt Aarhus, var bygningsarbejderne også i aktion tirsdag.

Omkring 100 tømrere, murere og stilladsarbejdere fra 3F Transport, Logistik & Byg valgte at aktionere et par timer foran en byggeplads på Strandvejen 94. Også her var social dumping i fokus. 

De aktionerende skriver på Facebook om deres bekymring ved et arbejdsmarked, der efterhånden er delt op i et A- og et B-hold, hvor de udenlandske kollegaer i de fleste tilfælde ligger allerlavest på lønnen og forholdene.

Videre understreger de, at de ikke forlanger mere, end andre faggrupper har fået igennem ved OK20. De vil bare gerne selv være med til at bestemme, hvordan pengene fordeles.

"Bygningsarbejdere vil gerne sikre de lavestlønnede en ordentlig løn. Det vil samtidig give ekstra udgifter til de mestre, der kun bruger lavtlønnet arbejdskraft, mens firmaer, der i forvejen betaler en ordentlig løn, slipper," skriver Stilladsarbejderne i Aarhus og slutter med spørgsmålet:

"Hvorfor støtter Dansk Byggeri ikke dette?"

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


04. mar. 2020 - 11:43   05. mar. 2020 - 10:25

OK 2020

noc@arbejderen.dk