26 Dec 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Nu kan du få bragt pizza lige til døren med god samvittighed

Landsdækkende overenskomst i takeawaybranchen

Nu kan du få bragt pizza lige til døren med god samvittighed

Dansk Erhverv og 3F Transport har aftalt en landsoverenskomst for takeawaybranchen. Aftalen sikrer bude, der leverer pizzaer og andet takeawaymad til danskerne, overenskomstmæssig løn, pension, barsel, feriepenge og løn under sygdom.

Nu kan du få pizza bragt til døren af bude, der med en ny landsoverenskomst er sikret blandt andet en aftalt løn og overtidsbetaling, pension og feriepenge.
FOTO: Cottonbro/Pexels
1 af 1

Den 1. marts 2021 træder en ny landsdækkende overenskomst i kraft. Det er den første på det område af platformsvirksomheder, som har gjort det til en forretning at bringe mad ud fra restauranter og cafeer bestilt via en app. 

Vi mener, at det at være bud er at betragte som ethvert andet job, og med den her overenskomst er vi kommet et godt skridt videre i arbejdet med at sikre budene ordnede forhold.
Kim René Busch, 3F Transport

Landsoverenskomsten sikrer bude, der leverer pizzaer eller andet takeawaymad hjem til folk, ordentlige løn- og arbejdsforhold, og det glæder Kim René Busch. Han har som forhandlingssekretær i 3F Transport været med til at lave aftalen med arbejdsgiverorganisationen Dansk Erhverv.

– Det er glædeligt, at vi efter cirka to års forhandlinger er blevet enige om en landsoverenskomst. Med den i hånden får vi slået fast, at der også i den her branche er tale om et helt ordinært ansættelsesforhold mellem lønmodtager og arbejdsgiver, siger en tilfreds Kim René Busch til Arbejderen.

Fra underdirektør i Dansk Erhverv, Morten Schønning Madsen, lyder det:

– Vi er i Dansk Erhverv tilfredse med, at der nu er indgået en overenskomst for leveringsbude på takeawayområdet. Vi er tilfredse med at have et overenskomstprodukt på hylderne, som passer til området, og som virksomhederne kan tilvælge.

Tusinder af bude

Som med alle andre overenskomster, så er forudsætningen for, at budene får glæde af overenskomstens bestemmelser om løn, pension, barsel, feriepenge og løn under sygdom, at arbejdsgiverne tegner overenskomst.

Onlineportalen Just-Eat, der med cirka 600 bude er én af de helt store aktører på området, har som den første underskrevet overenskomsten. Firmaet tiltræder overenskomsten til oktober, hvorefter samtlige bude i firmaet vil være dækket ind.

Kim René Busch roser Just Eat for at gå forrest i branchen, og han mener, at man med overenskomsten i hånden har fået et vigtigt redskab i arbejdet med at få øvrige aktører i takeawaybranchen til at påtage sig deres arbejdsgiveransvar.

– Vi mener, at det at være bud er at betragte som ethvert andet job, siger 3F's forhandlingssekretær og tilføjer:

– Jeg mener, at vi med den her overenskomst er kommet et godt skridt videre i arbejdet med at sikre budene ordnede forhold.

Administrerende direktør hos Just Eat Carsten Boldt mener, at de to års forhandlinger, der er gået forud for den overenskomst, der nu er en realitet, har været det hele værd.

– Det har taget to år med hårdt arbejde og konstruktiv dialog med 3F, men det er det hele værd. Især for vores bude og fremtiden. Og forhåbentligt for hele branchen, siger han i en pressemeddelelse.

Overenskomst tilpasset branchen

Både Just Eat, Dansk Erhverv og 3F Transport peger på, at der undervejs i hele processen har været en konstruktiv og positiv tilgang til arbejdet med at komme i mål med en overenskomst. 

– I Dansk Erhverv er vi særligt tilfredse med, at aftalen i vid udstrækning imødekommer fleksibilitet i arbejdstilrettelæggelsen, siger Morten Schønning Madsen, underdirektør i Dansk Erhverv.

Hungry og Wolt er nogle af de andre større platformsvirksomheder på området. Kigger man på Wolts platform i Danmark, så er der 3500 tilmeldte "kurerpartnere", som Wolt kalder de cykelbude, der leverer den mad, som sultne danskere har bestilt via en app.

>>LÆS OGSÅ: Wolt og de flammegrillede fristelser

Til 3F podcasten 'Arbejd Arbejd' har Wolt forklaret, at de ikke "nødvendigvis" er interesseret i at underskrive overenskomsten. Som argument peger Wolt blandt andet på, at der er krav om at budene skal have minimum otte timers arbejde om ugen. Det skulle budene ifølge Wolt ikke være interesserede i.

>>LÆS OGSÅ: Blålys på to hjul

3F anslår, at der ved mindre aktører i branchen for madudbringning er beskæftiget rundt regnet 1500 bude.

Det sikrer overenskomsten

Af landsoverenskomsten fremgår det, at arbejdstiden er på minimum otte timer om ugen og op til 37 timer. Arbejdstiden kan variere fra uge til uge i en tre måneders referenceperiode. Dog må den ugentlige arbejdstid ikke overstige 44 timer, og når referenceperioden er slut, skal den gennemsnitlige ugentlige arbejdstid for den fuldtidsansatte lande på 37 timer.

Timelønnen den 1. marts starter på 124,20 kroner. Ved overarbejde skal der udbetales tillæg. De første tre timers overarbejde ud over den normale arbejdstid udløser 50 procent, og for timer derudover skal der betales et tillæg på 100 procent.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


02. feb. 2021 - 11:11   01. mar. 2021 - 10:52

Arbejdsmarked

noc@arbejderen.dk