27 Apr 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Nu kan OK18 begynde

Musketered bærer frugt

Nu kan OK18 begynde

Skred i forhandlingerne om en arbejdstidsaftale på lærerområdet er frugten af et fagligt sammenhold, og giver troen på at presset kan bæres videre til forhandlingerne i regioner og staten, lyder det fra offentlige fagforbund.

– Vi er i gang med forhandlinger, men det er jo ikke ensbetydende med, at vi er i mål, siger Michael Ziegler, KL's chefforhandler ved OK18.
FOTO: Henning Bagger / Scanpix
1 af 1

Mandag aften gav Anders Bondo Christensen, formand for Lærernes Centralorganisation (LC), en længe ventet besked til sine faglige kollegaer i kommuner, regioner og staten: Kommunernes Landsforening (KL) og Lærernes Centralorganisation er efter 12 møder "indstillet på at forholde sig til konkrete elementer i en arbejdstidsaftale for lærerne". 

Vi forventer helt klart at møde en arbejdsgiver, der ikke bare sidder med armene over kors.
Annette ​​​Nordstrøm Hansen, GL

Med meldingen kan alle øvrige overenskomstområder nu sætte turbo under de forhandlinger, som en samlet front af offentlige fagforbund satte på standby den 15. december med begrundelsen, at de først sætter sig til forhandlingsbordet, når arbejdsgiverne har vist vilje til at indlede forhandlinger om lærernes arbejdstid.

– Det er den første forudsætning for, at der overhovedet er udsigt til at lande en aftale. Men der er stadig lang vej igen, og vi er langt fra enige om indholdet. Det skal vi nu forhandle videre om, siger Anders Bondo Christensen, der også er formand for Forhandlingsfællesskabet.

Fælles pres

Formand for Dansk Sygeplejeråd og Sundhedskartellet Grete Christensen er ikke i tvivl om, hvad der har gjort udslaget:

– Det er glædeligt, at det fælles pres fra en enig fagbevægelse har vist sig at have effekt, så der nu er skred i forhandlingerne om en arbejdstidsaftale på undervisningsområdet.

Hun ser frem til at komme i gang med de mange udfordringer på sundhedsområdet - både i forhold til løn, arbejdsmiljø, arbejdstid og ikke mindst det principielle spørgsmål om en ligelønspulje.

Også Dennis Kristensen, formand for FOA - det største forbund i Forhandlingsfællesskabet - er overbevist om, at det er sammenholdet i fagbevægelsen, der har presset KL. Som næstformand i Forhandlingsfællesskabet lægger han op til at lærerforhandlingerne bliver fulgt tæt.

– Det er klart, at vi vil holde arbejdsgiverne fast på viljen til fortsatte reelle forhandlinger, siger Dennis Kristensen.

Mens det tyder på bevægelse blandt de kommunale arbejdsgivere, så ser det umiddelbart mindre lyst ud hvad angår forhandlingerne på statens område, som varetages af Moderniseringsstyrelsen.

Et møde mandag mellem underviserorganisationerne og Moderniseringsstyrelsen viste ingen tegn på "realitetsforhandlinger", udtaler Anders Bondo Chistensen.

De statsansattes forhandlingsorganisation, CFU, har alligevel besluttet, at de går i gang med forhandlingerne nu, som de øvrige offentlige områder. CFU-formand Flemming Vinther forklarer skridtet med, at når Moderniseringsstyrelsen ikke vil tage ansvar, så må de ansatte gøre det:

– Vi har derfor besluttet at lægge yderligere pres på for at understrege vores fællesskab i forhold til lærerne. Vi går fra "lærerne først" til "sammen med lærerne". Vi går nu ind i forhandlingsrummet, men vi gør det skulder ved skulder med lærerne, siger CFU, i en pressemeddelelse.

Flemming Vinther understreger, at organisationernes sammenhold og fælles krav om, at der skal optages og føres reelle forhandlinger i forhold til undervisernes arbejdstid, er uformindsket.

Forventer reelle forhandlinger

En af dem, der senere på ugen regner med at indlede forhandlinger med netop Moderniseringsstyrelsen, er formand for Gymnasieskolernes Lærerforening Annette ​​​Nordstrøm Hansen. Hun forventer, at det faglige sammenhold også gør indtryk på statens arbejdsgivere.

– Vi mener, at bevægelsen på KL-området lægger pres på Moderniseringsstyrelsen for reelle forhandlinger. Vi forventer helt klart at møde en arbejdsgiver, der ikke bare sidder med armene over kors, siger Annette ​​​Nordstrøm Hansen til Arbejderen.

Slutningen af februar er den umiddelbare deadline for de mange forhandlinger på det offentlige område.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


23. jan. 2018 - 15:45   19. feb. 2018 - 14:45

OK 2018

noc@arbejderen.dk
Køreplan OK18

Den oprindelige køreplan for OK18:

  • Tirsdag 12. december: Udveksling af krav på kommunernes og regionernes område.
  • Fredag 15. december: Udveksling af krav på statens område.
  • Tirsdag 19. december: Statens område indleder forhandlinger. Sættemøde i Finansministeriet.
  • Torsdag 21. december: Kommunernes og regionernes område indleder forhandlinger.
  • 14. februar 2018: Forhandlingsfællesskabets forhandlinger med KL forventes afsluttet.
  • 20. februar 2018: Forhandlinger om tværgående emner og aftaler mellem henholdsvis Forhandlingsfællesskabet og RLTN forventes afsluttet.
  • 28. februar 2018: De generelle tværgående forhandlinger og forhandlingerne om organisationernes specielle krav skal efter køreplanen være afsluttet. Er det ikke muligt at nå et resultat, kan der varsles konflikt, som træder i kraft ved udløbet af de gældende overenskomster per 1. april 2018.
  • I så fald vil forhandlingerne på det kommunale område overgå til Forligsinstitutionen, som skal forsøge at skabe kompromis og dermed hindre konflikter. 
  • Marts 2018: Både resultaterne af de tværgående og organisationernes egne forhandlinger sendes til afstemning hos medlemmerne, såfremt der er opnået resultater.
  • April 2018: Hvis der ikke er opnået en ny overenskomstaftale, kan der iværksættes konflikt, da de eksisterende overenskomster udløber per 1. april 2018.

Kilde: FAOS

Forhandlingsfællesskabet
  • Forhandlingsfællesskabet har 51 medlemsorganisationer med i alt cirka 564.000 medlemmer - den største medlemsorganisation er fagforbundet FOA
  • Fællesskabet repræsenterer hermed hovedparten af de ansatte i regioner og kommuner.
  • Forhandlingsfællesskabet står for at forhandle de generelle aftaler, der skal gælde for de ansatte i kommuner og regioner.
  • Forhandlingsfællesskabet er organiseret i fire valggrupper: De LO-tilsluttede organisationer udgør LO-valgruppen. De FTF-tilsluttede organisationer udgør FTF-valggruppen. De Akademikerne tilsluttede organisationer udgør AC-gruppen. Organisationer, som ikke er medlem af LO, FTF eller Akademikerne placeres som øvrige organisationer.
  • Formand for Forhandlingsfællesskabet og forhandlingsleder på det kommunale område er Anders Bondo Christensen, forbundsformand for Danmarks Lærerforening.
  • Næstformænd er Dennis Kristensen (FOA) og Lars Qvistgaard (Akademikerne).